None

Probleme digestive la bebelusi

     O nutriţie dezorganizată poate duce deseori la tulburări digestive ale copiilor, cele mai întâlnite fiind diareea, constipaţia, vărsăturile şi refluxul. Ca să ştii la ce să te aştepţi şi să poţi reacţiona cât mai bine, iată câteva dintre cele mai întâlnite probleme digestive ale sugarului:

DIAREEA

     Diareea este o afecţiune foarte frecventă la copiii mici, cel mai des fiind întâlnită la sugari, deoarece singurul aliment pe care aceştia îl consumă este laptele. Atunci când alăptează, mamele nu trebuie să mănânce condimente, ardei, roşii şi fructe în exces, deoarece acestea au efect laxativ, influenţând indirect digestia copilului.

     Diareea acută se manifestă printr-un tranzit intestinal rapid, cu scaune de consistenţă modificată, care duce la o pierdere bruscă de apă şi sodiu. Boala se transmite în primul rând pe cale fecal-orală. Diareea debutează brutal, cu sau fără febră, uneori vărsături care preced cu 8-12 ore instalarea bolii. Scaunele sunt modificate în ceea ce priveşte: consistenţa (apoasă şi în varianta severă cu mucus sau sânge), culoarea şi frecvenţa (ajungând până la 20 de scaune/zi).

CONSTIPAŢIA 

      În cazul în care observaţi că micuţul are scaunele mai rare (o dată la 2-3 zile) şi mai tari înseamnă că este posibil să fie vorba despre constipaţie. Cele mai frecvente cauze de aparţie a constipaţiei la copii sunt:

  • schimbarea regimului de alimentaţie;
  • insuficienta hidratare;
  • consumul în exces de lapte de vacă;
  • schimbările din viaţa copilului (folosirea unei toalete noi).

REFLUXUL

     Uneori poate dura câteva săptămâni până când capacitatea de strângere a stomacului îşi intră în ritm. Până când se întamplă acest lucru, laptele stă în stomacul copilului mai mult timp decât este normal şi apoi se intoarce sus. Acest lucru se numeste reflux.

 VĂRSĂTURILE

      În primele luni de viaţă, vărsăturile copilului sunt de cele mai multe ori cauzate de supraalimentaţie, indigestie sau alergie la proteinele din laptele matern. Este important de ştiut însă că, până la vârsta de 6 luni, bebeluşii nu vomită, ci regurgitează puţin din ce au mâncat (putem vorbi despre vărsături doar atunci când copilul elimină o mare parte sau chiar toată cantitatea pe care a mâncat-o). Nu vă speriaţi dacă copilul regurgitează din când în când, acest lucru fiind destul de frecvent la vârsta lui!  

Cauze ale apariţiei problemelor digestive:

  1.  Alimentaţia: cele mai multe dintre simptome sunt cauzate de alimentaţia inadecvată. Medicul le sfătuieşte pe mamele care alapteaza să evite alimente bogate în fibre (varză, fasole, sucuri, cola), deoarece acestea produc colici manifestate prin dureri abdominale şi agitaţie.
  2. Schimbarea formulei de lapte care se face la cererea mamei şi la indicaţia medicului.
  3.  Deschiderea unei noi cutii de lapte. Este foarte important să verifici data de expirare inscripţionată pe ambalaj şi cel mai important lucru este să guşti tu înainte puţin din el.
  4. Diversificarea alimentaţiei. După 6 luni de alăptare, este recomandat să introduci alimente solide în meniul micuţului tau. Însă, trebuie să fii conştientă de faptul că unele alimente nou introduse (cum ar fi untul, fructele, iaurturile) pot crea anumite dezechilibre digestive. Cum să eviţi acest pericol? Începând cu cantităţi mici: maximum 2 linguriţe din alimentul nou-introdus. De asemenea, iaurtul se introduce de la 8 luni.
  5.  Erupţia dentară poate să constituie o cauză a problemelor digestive care se manifestă cel mai des prin scaune moi.
  6. Afecţiunile respiratorii cu febră duc la tulburari digestive secundare . Febra duce la diaree, vărsături şi apetit diminuat.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha