Ce este tensiunea arterială? Presiunea arterială este unul dintre semnele vitale ale organismului. Se referă la forța sângelui aplicată pe pereții vaselor de sânge în timpul contracției și relaxării mușchiului cardiac. Presiunea arterială măsoară presiunea în artere, vasele care duc sângele departe de inimă. Sensibilitatea arterelor la fluxul sanguin determină tensiunea arterială.
Ce este tensiunea arterială sănătoasă? Inima circulă sânge prin corp cu fiecare bătaie. Presiunea exercitată asupra arterelor în timpul bătăilor inimii se numește presiune sistolică. Este primul sau cel mai mare număr în măsurarea tensiunii arteriale. Presiunea exercitată asupra arterelor dintre bătăile inimii se numește presiune diastolică. O valoare a tensiunii arteriale de 120/80 milimetri (mm) coloana de mercur (Hg) este considerată normală. Orice valoare mai mare față de această valoare este considerat tensiune arterială ridicată.
Cum menține corpul tensiunea arterială normală?
Baroreceptorii sunt mici celule nervoase din arterele apropiate de inimă, care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Baroreceptorii comunică cu rinichii, arterele, venele și inima pentru a crește, scădea sau menține tensiunea arterială, după cum este necesar. Funcția baroreceptorilor este de a asigura că suficient sânge ajunge la organele și țesuturile corpului.
Ce este hipertensiunea?
Hipertensiunea arterială este o creștere a presiunii sângelui în artere, o condiție foarte frecventă la adulții în vârstă. O tensiune arterială crescută înseamnă că inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele. Hipertensiunea arterială poate deteriora și pereții arterelor. În timp, hipertensiunea arterială crește riscul de boli de inimă, boli de rinichi și accident vascular cerebral.
Persoanele cu diabet au un risc mai mare de hipertensiune arterială decât cele fără diabet. Aproximativ 60% din toate persoanele cu diabet au, de asemenea, hipertensiune arterială.
Ce cauzează o hipertensiune arterială? Există mai mulți factori care pot provoca hipertensiune arterială, dar nu se cunoaște cauza exactă. Următorii factori pot crește riscul pentru tensiunea arterială ridicată:
- Fumatul
- Excesul de greutate sau obezitate
- Lipsa activității fizice
- Consumul prea mare de sare
- Consumul prea mare de alcool
- Stresul
- Vârsta înaintată
- Genetica
- Istoric familial de hipertensiune arterială
- Boala cronică a rinichilor
- Tulburări suprarenale și tiroidiene
- Apnee de somn
Care sunt simptomele și semnele hipertensiunii?
Hipertensiunea poate să nu producă simptome, chiar dacă le-ați avut de ani buni. Acesta este motivul pentru care este uneori denumit „ucigaș tăcut”. Se estimează că 1 din 5 persoane cu hipertensiune arterială nu este conștient de faptul că au acest factor de risc major pentru accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. Dacă nu este tratată corespunzător, hipertensiunea arterială poate deteriora inima și circulația, plămânii, creierul și rinichii fără a provoca simptome vizibile. Simptomele hipertensiunii arteriale pot fi prezente la cei care au o tensiune arterială extrem de ridicată. Printre simptomele tensiunii arteriale extrem de mari se numără următoarele:
- Dureri severe de cap
- Oboseala
- Probleme de vedere
- Dureri în piept
- Respirație dificilă
- Bătăi neregulate ale inimii
Tratament - Dacă nivelurile crescute ale tensiunii arteriale sunt însoțite de diabet, boli de rinichi sau boli cardiovasculare, medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente pentru presiunea arterială, precum și modificări ale stilului de viață. Următoarele modificări ale stilului de viață pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale:
- Pierderea în greutate dacă pacientul este supraponderal sau obez
- O dietă sănătoasă și săracă în grăsimi și zaharuri
- Activitate sportivă regulată
- Limitarea consumului de alcool
- Renunțarea la fumat
Dacă dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru scăderea tensiunii arteriale, primele medicamente recomandate sunt de multe ori diuretice. Acestea reduc nivelul de sodiu și lichide din organism pentru a scădea tensiunea arterială. Luând diuretice înseamnă că veți urina mai frecvent. Uneori, diureticele epuizează și nivelul de potasiu, ceea ce poate duce la slăbiciune musculară, crampe la nivelul picioarelor și oboseală. Alte efecte secundare ale diureticelor pot include zaharuri crescute în sânge la persoanele cu diabet zaharat.
Diuretice naturale - Păpădia, ghimbirul, pătrunjelul, păducelul, ienupărul, etc pot avea un efect diuretic care poate reduce retenția de apă și sodiu, ceea ce ajută la scăderea tensiunii arteriale. Este foarte important să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua diuretice naturale. Pe lângă rețeta prescrisă de medic, ați mai putea să îl rugați să vă recomande și diverse suplimente alimentare, care să ajute sistemul circulator să rămână sănătos pe termen lung.
Două din produsele atent cercetate și elaborate de către specialiștii STAR INTERNATIONAL MED sunt: LYON HEART™ și PRESSURE DOWN™
LYON HEART™ conține plante medicinale ayurvedice care sprijină funcționarea normală a inimii și a sistemului circulator. Ajută la creșterea randamentului și puterii de contracție a miocardului, la normalizarea ritmului cardiac, la reducerea spasmelor coronariene. Mixul de fitonutrienți contribuie la optimizarea circulației sanguine prin menținerea elasticității și structurii vaselor de sânge și a tensiunii arteriale în limite normale. Prin creșterea metabolismului lipidelor (cu eliberare de energie) și menținerea nivelului normal al lipidelor din sânge este susținută sănătatea vaselor sistemului circulator.
PRESSURE DOWN™ - complex de plante medicinale ayurvedice care contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale în limite normale prin menținerea elasticității și structurii vaselor sanguine, normalizarea ritmului cardiac, creșterea puterii de contracție și a randamentului mușchiului cardiac. Menține circulația sanguină coronariană și sistemică în parametrii optimi. Păstrează tensiunea arterială în limite normale prin eliminarea excesului de apă din organism (i.e. normalizarea volumului plasmatic). Susține sănătatea vaselor sistemului circulator prin menținerea nivelului și raportului normal al lipidelor din sânge prin creșterea metabolizării lor, cu eliberarea de energie. Substanțele bioactive susțin capacitatea de adaptare a organismului la stres fizic și psihic la persoanele suprasolicitate și vârstnici, reducând stresul psihic care poate declanșa hipertensiune arterială, insomnie, oboseală, îmbătrânire prematură. Susține sistemul imunitar și sistemul antioxidant endogen, crescând rezistența și capacitatea organismului de adaptare la condițiile de stres cotidian.
STAR INTERNATIONAL MED
www.ayurmed.ro
www.star-ayurveda.ro
natural@star-ayurveda.ro
0722 750 111
021 313 94 81