60
None

Proteinele rămân în centrul dietei românilor, dar conștientizarea beneficiilor este limitată

Proteinele de origine animală continuă să fie fundamentale în alimentația românilor, iar cele provenite din alternativele vegetale își fac loc tot mai mult în meniul zilnic.

Un nou studiu realizat de Danone România privind comportamentele alimentare ale românilor cu un accent special pe aportul de proteine arată că, deși carnea și lactatele rămân pilonii principali ai dietei, nivelul de informare cu privire la rolul proteinelor în alimentația zilnică rămâne scăzut.

Potrivit studiului 95% dintre români consumă săptămânal carne, 9 din 10 includ lactate în dietă, iar aproape jumătate (50%) au ales produse pe bază de plante în ultima lună.

Carnea și lactatele sunt pilonii dietei românilor și principala sursă de proteină

Carnea este prezentă constant în alimentația românilor cu pui (89%), porc (80%) și mezeluri (68%) în topul preferințelor. În paralel, lactatele sunt consumate de 90% dintre români săptămânal, cu laptele, cașcavalul, brânzica și iaurtul printre cele mai apreciate. În medie, fiecare persoană consumă 5 tipuri de lactate pe lună, iar 60% declară că mănâncă zilnic 1–2 produse din această categorie.

Produsele pe bază de plante se află pe un trend ascendent, dar rămân de nișă. Aproximativ jumătate dintre români au consumat proteine vegetale în ultima lună, în special brânză vegetală și băuturi pe bază de plante, fiecare cu o incidență de aproximativ 20%.

Studiul arată că aproape jumătate dintre români (50%) au consumat produse pe bază de plante în ultima lună, cu o preferință pentru crema de brânză vegetală (23%) și băuturile vegetale (20%). Deși gradul de consum este mai scăzut decât la carne sau lactate, frecvența este ridicată: 70–80% dintre consumatorii fideli le includ săptămânal în alimentație. Tinerii între 18 și 44 de ani au un interes mai mare pentru  aceste alternative.

Nivel redus de conștientizare asupra aportului proteic

Doar o treime dintre români știu că aportul zilnic de proteine este esențial, iar numai 6% își monitorizează activ consumul. Pentru majoritate, proteinele sunt asociate cu ideea generală de sănătate și echilibru, fără o înțelegere aprofundată a beneficiilor nutriționale.

Deși proteinele sunt esențiale pentru sănătatea musculară, imunitate și regenerarea țesuturilor, doar o treime dintre români sunt conștienți de necesitatea unui aport zilnic, iar doar 6% îl monitorizează activ. Există o nevoie clară de educație nutrițională. Este important ca oamenii să înțeleagă nu doar ce alimente sunt bune ci și de ce sunt esențiale pentru sănătate. În alimentația noastră, proteinele – macronutrient – ocupă un loc preferențial, fiind valoroase pentru rolul structural, de cărămizi ai mușchilor, rol de transport (hemoglobina care transportă oxigenul și dioxidul de carbon, iar mioglobina transportă oxigenul la mușchi), funcțional (intră în constituția enzimelor, hormonilor și anticorpilor ) implicate în imunitate, coagulare, contracția musculară.”, completează Dr. Anca Hâncu, Președinte Asociația medicală de prevenție prin stil de viață sănătos.

*Metodologie studiu: 

Analiza Danone a fost realizată pe un eșantion de 500 respondenți, din mediul urban și rural, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 18 – 65 de ani. Studiul s-a desfășurat în luna august 2025, de către Aha Report.  


 


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha