54
None

Provocări în relația dintre aparținători și pacienții cu demență (2)

Mi-e drag, dar și greu să vorbesc despre acest subiect… mă atinge aici și o poveste legată de mama, care suferă de peste 7 ani de o demență mixtă.

Dificultățile în relația dintre aparținători și pacienți sunt redutabile de ambele părți, deseori cu activarea unor conflicte care aduc la suprafață sentimente vechi și dureroase de abandon, respingere, nedreptate, trădare etc.
În aceste relații complicate, apar câteva întrebări esențiale:
Cât din ceea ce se întâmplă cu pacienții poate fi explicat prin boală și cât e personalitatea lor? Cât din tulburările psihice comorbide, cum ar fi depresia și anxietatea, sunt datorate demenței în sine și cât este vorba de reacțiile emoționale ale unor oameni confruntați cu realitatea dură a scăderii calității vieții?
La nivel de personalitate, lucrurile se complică și mai mult, pentru că vorbim despre o personalitate anterioară debutului bolii și una pe care boala a transformat-o uneori dramatic.
Răspunsurile sunt importante pentru direcții terapeutice diferite, între psihofarmacologie, psihoterapie, psihoeducație, stimulare senzorială etc.
Anxietatea este frecventă, cu temeri legate de eșec, necunoscut, singurătate, rușine, agresivitate etc.
Sentimentele de vulnerabilitate și nesiguranță pot genera la pacienți idei delirante paranoice. De câtiva ani buni, mama a început să pună în fiecare noapte un scaun în fața ușii, care să o “protejeze” de intruși.
Furia derivă din frică, cu care împarte aceeași etiologie catecolaminică, ceea ce ne invită să descoperim și să tratăm cauza anxietății subsidiare.
Acum o vreme, când lipseam de acasa câteva ore și mama rămânea singură, deveneam iritat și critic când nu răspundea la telefon, iar efectul moralei pe care i-o țineam ulterior nu era decât că mă epuiza de resurse emoționale. Mama nu-și amintea că am sunat-o, iar eu nu puteam să-mi explic de ce mă turez atât de tare, chiar dacă mă simțeam vinovat și îmi ceream scuze de fiecare dată. Până la urmă, mi-am dat seama că eram de fapt speriat că pățește ceva și nu doar că o pierd, dar port responsabilitatea de a-i face rău prin faptul că am lăsat-o nesupravegheată.
Este nevoie, atât pentru pacienți în stadiile inițiale ale bolii, cât și pentru aparținători, de sedințe individuale și de grup, de psihoeducație, consiliere psihologică, psihoterapie, precum și grupuri de suport, care să creeze comunități primitoare.
Atunci cînd îngrijim oameni care prin natura bolii sau prin particularitățile personalității lor nu reușesc să ne aprecieze sau să ne valideze eforturile, suntem obligați să ne schimbăm mentalități adânci legate de felul cum ne raportăm la relațiile interpersonale. M-aș bucura să putem vedea toate aceste provocări ca pe o posibilitate de a ne dezvolta o capacitate rară și neprețuită: iubirea necondiționată.
Aceeași iubire care trece dincolo de boală și mă face să știu că mama a simțit mereu că sunt aici pentru ea, până la capăt

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha