39
None

Reducerea mortalității neonatale – proiect prioritar în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Autori: Conf. Dr. Rață Andreea, Prof. Dr. Daniela Iacob

În cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității de tratament și screening a pacientului critic neonatal în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara” derulat la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, un obiectiv esențial este îmbunătățirea accesului la servicii de screening pentru malformațiile congenitale, cu un accent deosebit pe defectele cardiace congenitale. Dotarea unității medicale cu echipamente de ultimă generație, care vor permite diagnosticarea precoce și intervenții în timp util, esențiale pentru prevenirea deceselor neonatale cauzate de afecțiuni tratabile.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, 2,3 milioane de copii au murit în primele 28 de zile de viață în 2022. Aproximativ 6500 de decese ale nou-născuților au loc în fiecare zi, reprezentând 47% din decesele copiilor sub vârsta de 5 ani.

Printre cauzele principale de deces se numără prematuritatea, complicațiile de la naștere, infecții neonatale și anomaliile congenitale, care se întâlnesc la aproximativ 4 din 10 decese. Majoritatea deceselor neonatale se întâlnesc în prima săptămână de viață și aproximativ 1 milion de decese se întâlnesc în primele 24 de ore.

Rata mortalității infantile este o componentă semnificativă a mortalității generale și cel mai bun indicator al dezvoltării sociale și economice. Într-o mare măsură, șansele de a supraviețui a nou-născutului în primul an de viață determină speranța de viață la naștere a unei populații. Împreună, mortalitatea infantilă și speranța de viață la naștere (durata medie a vieții) sunt cei mai sensibili și mai frecvenți utilizați indicatori care caracterizează nivelul de dezvoltare socio-economică și starea de sănătate a populației.

Factorii de risc care sunt asociați mortalității infantile sunt exogeni relaționați cu mama, respectiv cu copilul sau endogeni. Factorii asociați mamei pot fi vârsta (sub 20 sau peste 35 de ani), rangul nașterii, caracteristicile fizice ale mamei, antecedentele personale patologice (diabet, boli cardiovasculare sau boli infecțioase), toxicodependența (fumat, consum de droguri sau de alcool), traumatismele fizice și psihice suferite în timpul sarcinii, afecțiuni obsetricale – toxemia gravidică, placenta praevia, accidentele obstetricale).

Printre factorii care țin de copil se numără sexul masculin, handicapuri biologice (malformații, rahitism, malnutriție, etc) sau prematuritatea și greutatea mică la naștere.

Dintre factorii externi putem aminti factorii socio-econmici – nivel scăzut de educație, veniturile familiei, domiciliul instabil sau condiții de locuit inadecvate sau alimentația incorectă.

La momentul 2022, la nivelul județului Timiș, se regăseau următoarele date statistice legate de mortalitatea infantilă:

-  Mortalitatea neonatală precoce (0 – 6 zile) la 1000 născuți vii: 2,5

-  Mortalitatea neonatală (0-27 zile):3,6

-  Mortalitatea postneonatală (28 – 365 zile) la 1000 născuți vii: 1,1

-  Născuții vii la 1000 femei în vârstă fertilă: 41,4

-  Rata de nupțialitate la 1000 de locuitori – 2018: 6,8

Prin demersurile făcute în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, echipa medicală își propune:

1. Creșterea accesului egal și echitabil la servicii de screening pentru nou-născuți pentru malformațiile congenitale cardiace prin dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație.

2. Creșterea gradului de integrare între diferitele forme de asistență medicală atât la nivelul SCJU Timișoara, cât și la nivelul regiunii Vest: degrevarea presiunii din unitățile medicale de urgență din Municipiul Timiș, reducerea numărului de spitalizări continue în Regiunea Vest prin promovarea și asigurarea de servicii de prevenție, diagnostic/screening și monitorizare care conduc la îmbunătățirea stării de sănătate a populației nou-născute și la reducerea cheltuielilor sistemice cu îngrijirea medicală.

3. Crearea infrastructurii necesare pentru participarea la activitățile de screening neonatal cu impact negativ asupra eficacității sistemului de sănătate din România prin rate ridicate ale mortalității evitabile și din cauze tratabile.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha