14
None

“Reînnoim recomandările terapeutice, pentru ca pacienții noștri să aibă acces la tratamente de ultimă oră”

Chiar dacă toate cercetările s-au îndreptat în ultimul an către terapii pentru tratarea COVID-19, s-au dezvoltat tratamente noi și pentru afecțiunile  dermatologice, și anume pentru melanom, psoriasis, dermatita atopică, trei patologii importante în zona bolilor de piele. Haideți să le luăm pe fiecare în parte.

Cancerul de piele-melanomul
Este în dezvoltare o imunoterapie, care prelungește speranța de viață a pacienților cu melanom, stadiu avansat. De fapt, ceea ce grupul științific încearcă să cerceteze la ora actuală ar fi o combinație între două imunoterapii. În primul rând, celulele T extrase din celulele tumorale ale pacientului. Aceste limfocite infiltratative tumorale fac parte din apărarea imună. Acestea sunt administrate înapoi pacientului, în combinație cu un factor de creștere, interleukina-2.

Psoriazisul
La ora actuală, nu există tratament curativ pentru psoriazis. Sunt în studiu două tratamente biologice, și anume în studiu de faza III, care sperăm că vor reprezenta o alternativă bună în cazul pacienților cu psoriazis, dar și cu artrită psoriazică. Profilul de siguranță s-a dovedit a fi unul bun, în cadrul studiilor desfășurate până în momentul actual.

Dermatita atopică
Este necesară dezvoltarea unor noi terapii topice, cu mai puține efecte adverse. Cheia constă în înțelegerea mecanismelor imune și inflamatorii.
Aș dori să mă refer puțin și la Boala venoasă cronică. Aceasta reprezintă o afecțiune foarte răspândită în rândul populației adulte. În România studiile epidemiologice efectuate au arătat că incidența bolii în rândul populației adulte ajunge de la 32 % până la 45 %.

Profilaxia
Aceasta este cea mai importantă în boala venoasă cronică. Purtarea ciorapilor elastici este, cu siguranță, benefică. Un alt aspect care merită urmărit se referă la menținerea pacienților într-un stadiu mai puțin avansat, cu repercursiuni pe termen lung mai mici. Există 6 stadii ale insuficienței venoase cronice: de la simplele telangiectazii, vene reticulare, până la stadii severe ce constau în ulcere venoase active, necicatrizate. Țin să precizez, că de multe ori ne confruntăm cu acele complicații ale ulcerațiilor venoase, cel mai frecvent cu suprainfecții bacteriene. Totodată, observăm și alte stigmate ale insuficienței venoase: flebedem, dermatită pigmentară și purpurică, eczemă de stază, atrofie albă milian sau dermo-hipodermite importante. De asemenea, este util diagnosticul diferențial al ulcerului venos cu alte tipuri de ulcerații, cum ar fi cele arteriale, neurologice, hematologice, post-traumatice, infecțioase sau chiar tumori cutanate.
 În ceea ce privește terapia, în primă fază optăm pentru măsuri generale (evitare clinostatism prelungit, scădere în greutate, oprire fumat, activitate fizică) și contenție elastică. În cazurile moderat-severe, putem recomanda, după caz, tratamente veno-tonice, flebotonice, hemoreologice, sau antibiotic sistemic, în caz de suprainfecție bacteriană. Tratamentul chirurgical este indicat în formele severe, complicate, sau care nu au răspuns la terapiile menționate anterior.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha