Interviu conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial
Consilierul Prezidențial conf. dr. Diana Loreta Păun atrage atenția că limitarea răspândirii pandemiei depinde și de fiecare dintre noi, de respectarea cu strictețe a măsurilor luate de autorități, pentru că virusul se transmite de la om la om. Măsurile luate de Președinție până acum, precum și cele din perioada următoare, vizează atât criza de sănătate publică, dar și pe cea economică.
Care sunt prioritățile Președinției în această perioadă de pandemie? Ce măsuri se vor întreprinde în continuare?
Prioritatea Președintelui României este aceea de a preveni, pe cât posibil, răspândirea pandemiei și de a limita efectele sociale și economice. Aceasta presupune protejarea sănătății tuturor românilor, protejarea cu prioritate a personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva răspândirii pandemiei, inclusiv prin asigurarea echipamentului medical de protecție și a materialelor necesare, dar și a altor categorii de personal aflate în prima linie, măsuri de protecție socială pentru categoriile vulnerabile și afectate de această criză.
Starea de urgență a fost prelungită cu încă o lună de zile, lucru absolut necesar pentru a ține evoluția pandemiei sub control. Criza cu care ne confruntăm nu este doar o criză de sănătate publică, ci și una care afectează întreaga economie. Este nevoie de mai mulți bani pentru sectorul sănătății, dar și pentru asistența socială. Cheltuielile sunt în creștere, iar veniturile în scădere, bugetul este afectat, deficitul bugetar este în creștere. Vor fi luate toate măsurile care se impun, însă limitarea răspândirii pandemiei depinde și de fiecare dintre noi, de respectarea cu strictețe a măsurilor luate de autorități, pentru că virusul se transmite de la om la om.
Care sunt recomandările pentru români în perioada următoare?
Recomandările pentru români rămân aceleași în perioada următoare: respectarea cu strictețe a regulilor impuse de autorități – a normelor de igienă, de deplasare și de distanțare socială. Din nefericire, România nu se află la acest moment în faza în care unele dintre măsurile restrictive impuse pot fi relaxate. Numărul de cazuri este în creștere, numărul de persoane care sunt tratate în urgență este în creștere, iar o relaxare a măsurilor în acest moment ar putea conduce la o agravare a situației.
Mai mult, recomandările din perioada următoare au legătură cu Sfintele Sărbători de care ne pregătim. Regulile impuse de autorități trebuie respectate cu strictețe, oricât de greu ar fi. Domnul Președinte ne-a spus că va sărbători Învierea Domnului acasă, alături de soție. Nu vor merge la biserică, nu vor merge să ia lumină, nu vor invita pe nimeni la masă, nu vor merge la nimeni la masă. Vor urmări liturghia la televizor, vor aprinde o lumânare în casă și se vor ruga. Acesta este exemplul pe care toți românii, fără excepție, trebuie să îl urmeze. Apelul către românii din Diaspora este acela de a nu veni anul acesta acasă de Sărbători. Revenirea în țară poate fi extrem de periculoasă, atât pentru ei, cât și pentru cei dragi lor.
Așadar, nici vremea frumoasă de afară, nici Sfintele Sărbători, nu constituie motive pentru a nu respecta măsurile impuse de autorități. Regulile rămân aceleași – să nu ne întâlnim cu persoane, să evităm contactul fizic, să ne izolăm, să ieșim din casă doar atunci când este strict necesar.
Exemplul României versus alte țări: putem spune că autoritățile române au acționat mai bine în fața pandemiei?
În ceea ce privește situația din România, autoritățile noastre au luat la timp măsurile necesare pentru a preveni pe cât posibil răspândirea pandemiei. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului și în conformitate cu recomandările organizațiilor internaționale de profil. Directorul Regional al Biroului OMS pentru Europa a felicitat România pentru măsurile cuprinzătoare luate pentru a gestiona situația de urgență și pentru abordarea integrată la nivelul guvernului și al societății, în cadrul intervenției avute cu prilejului ceremoniei de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizația Mondială a Sănătății – Biroul Regional pentru Europa și Ministerul Sănătății din România, în data de 7 aprilie.
În comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa mare ca, de exemplu, în țări unde sunt mulți români, precum Italia sau Spania, iar acest lucru s-a datorat faptului că măsuri foarte ferme au fost luate din timp. Nu este însă momentul să ne relaxăm, nu suntem încă la vârful epidemiei. Indicațiile autorităților trebuie respectate în continuare.
Ce măsuri ar mai trebui luate, în special în ceea ce privește medicii și spitalele?
Toate măsurile de până acum au fost luate pentru a proteja sănătatea populației și a înlesni munca medicilor și a personalului medical. Procurarea materialelor de protecție – măști, combinezoane, ventilatoare – a fost la început complicată, însă rezultatele măsurilor luate au apărut. Instructajul personalului medical peste tot în spitale, alocări bugetare pentru spitale, astfel încât achizițiile care sunt absolut necesare în această perioadă, să poată continua sunt exemple de măsuri solicitate de Președintele României.
Personalul medical constituie linia de apărare a populației împotriva acestei pandemii. Protejarea sa este prioritară, iar în acest sens, autoritățile au luat și vor lua în continuare toate măsurile necesare. Responsabilitatea autorităților trebuie, însă, dublată și în acest caz, de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Respectarea cu strictețe a măsurilor impuse de autorități înlesnește munca personalului medical, astfel încât să ofere asistență celor care au reală nevoie de îngrijire.
Cum putem proteja bolnavii cronici, mai ales pe cei care au nevoie neapărat să meargă în spitale/clinici/la medicul de familie?
Prin HG nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României au fost adoptate măsuri în scopul asigurării accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru medici și pacienți, prin limitarea deplasărilor și interacțiunii cu alte persoane. Astfel:
“Medicii de familie eliberează prescripție medicală în continuare, pentru pacienții cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale inițiale.”
“Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienții cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere, și pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialiști.”
De asemenea, “Pe perioada stării de urgență, consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate și la distanță, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie, cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic și pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații/oră.”
Documentele, inclusiv prescripțiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică. Totodată, se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate al biletelor de trimitere pentru specialități clinice și al biletelor de trimitere pentru specialități paraclinice, al recomandării medicale pentru dispozitive medicale, al deciziei de aprobare pentru efectuarea investigației PET-CT. Toate aceste măsuri vin în sprijinul bolnavilor cronici.
Sursa: Revista Politici de Sănătate