Recent a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
”Am susținut încă de lainițierea sa și sustinem în continuare această lege, în forma actuală, care va combate în primul rând fumatul pasiv și va permite ogură de aer proaspat în plus (Dr. Rodica Tănăsescu, președinte - Societatea Națională de Medicina Familiei)”.
Modificarea legislativă este pe deplin justificată de cifrele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care arată că 77% din toate decesele survenite în România anului 2008 au fost cauzate de boli pentru care fumatul reprezintă principalul factor de risc.
Deși sigure, măsurile de sănătate publică nu vor funcţiona decât parţial, prevenind iniţierea fumatului decătre unii şi încurajând oprirea acestuia de către alţii, fără să ofere soluţii unei categorii importante de fumători, care nu vor reuşi să oprească fumatul decât cu ajutorul tratamentului și consilierii oferite de un profesionist al sistemului de sănătate.
Acest lucru este menţionat şi în articolul nr. 14 al Convenţiei Cadru de Control al Tutunului (FCTC), ratificată de România în 2005, unde se specifică importanta asistenţei medicale a pacientului fumător, cu efect sinergic asupra celorlalte măsuri.
Ne alaturăm Coaliției "România respiră" pentru a menține această lege în forma ei actuală, fără amendamente care să reducă în mod considerabil valoarea acestui demers, valoare măsurată în sănătate!
Medicul de familie este cel mai apropiat și cel mai accesibil pacienților, este primul care constată cât este de afectată starea de sănătate de fumatul activ sau pasiv. Susținem cu tărie oprirea fumatului în spațiile publice, susținem continuarea demersurilor pentru a combate suferințele cauzate sau favorizate de fumat.