None

Sa intelegem retetele corpului uman Hipovitaminoze Avitaminoze

Centrul Medical

Să înţelegem reţetele corpului uman

Hipovitaminoze Avitaminoze

Să ne oprim puţin atenţia asupra carenţelor vitaminelor hidrosolubile. Acestea sunt vitamine solubile în apă, termolabile şi nu pot fi acumulate ca rezerve în organismul uman. Din această categorie fac parte: vitamina C, vitamina P, complexul B (B1, B2, B6, PP, acid pantotenic, acid paraaminobenzoic, acizi folici, biotina, B12).

Kazimir Funck a extras din tărâţele de orez factorul anti beri-beri, vitamina B1, pe care a denumit-o VITAE AMINE (amina vieţii), deoarece această primă substanţă avea în structura sa o grupare aminică. Denumirea s-a păstrat pentru toate substanţele catalogate vitamine, chiar dacă acestea nu aveau grupări aminice în structură. Mai târziu, în 1916, Mac Collum a propus folosirea literelor majuscule ale alfabetului latin pentru a denumi grupele de vitamine.

Vitamina C sau factorul antiscorbutic nu poate fi sintetizată în organismul omului, al pisicii şi al cobaiului. În acest articol vă propun un mic exerciţiu: prefer să vă enumăr câteva dintre rolurile biologice esenţiale ale vitaminelor hidrosolubile, lăsându-vă pe voi, dragi cititori, să vă gândiţi ce ar presupune lipsa acestora din organismul vostru. Voi puncta totuşi, pe ici pe colo, câteva manifestări clinice severe ale avitaminozelor respective. Deci, vitamina C participă la sinteza hormonilor tiroidieni, corticosuprarenalieni, la formarea colagenului, influenţează activitatea unor enzime, participă la transformarea acidului folic în acid tetrahidrofolic. Avitaminoza C duce la apariţia scorbutului, caracterizat prin: anemie, astenie, gingivite, hemoragii.

Vitamina P, izolată din citrice, este considerată vitamina permeabilităţii. Este un adjuvant important al vitaminei C în tratamentul scorbutului. Contribuie la creşterea rezistenţei capilare, scăderea tensiunii arteriale, intensificarea tonusului cardiac.

Vitamina B1 sau tiamina participă drept coenzimă (componentă strict necesară pentru acţiunea catalitică a unei enzime) în procese biochimice legate de doi acizi (piruvic, alfacetoglutaric), cu rol important în lanţul respirator celular (ciclul Krebs). Desigur, nu ne gândim la toate acestea când mâncăm orez, dar ne putem gândi la o carenţă de tiamina în: polinevrite, astenie, tulburări gastrointestinale, atrofii musculare.

Vitamina B2 (lactoflavina, riboflavina) a fost izolată din lapte; are rol în sinteza a două coenzime care transportă hidrogen în lanţul respirator menţionat mai sus; legată de proteine, formează flavoproteide; se cunosc peste 40 de enzime flavonoide. La o carenţă de vitamina B2 în alimentaţie ne putem gândi în :dermatite, conjunctivite, blefarite, în alopecie.

Vitamina B6 (denumirea include trei compuşi cu nucleu piridinic) intervine în diverse procese biochimice importante din metabolismul aminoacizilor. Cum aceştia sunt compuşi proteici, vă veţi mira poate dacă vă spun că o carenţă de vitamina B6 are răsunet în anemii severe sau hipercolesterolemii. Aş dori să vă gândiţi aşa: majoritatea prăjiturilor au ca ingrediente de bază zahărul, ouăle, făina, untul; cum ar fi însă aluatul fără ceea ce numim arome (coajă de lămâie, scorţişoară, vanilie etc.). La fel se întâmplă cu glucidele, lipidele, proteinele; fără vitamine şi minerale, reacţiile biochimice (metabolice dacă doriţi) nu se pot desfăşura optim, echilibrul se menţine din ce în ce mai greu, până când apar dezechilibre (carenţe) uneori greu de corectat.

Vă mai reţin atenţia cu două vitamine (acizii folici, vitamina B12) şi acestea având roluri importante de coenzime.

Acizii folici, răspândiţi în frunzele verzi, pot fi sintetizaţi şi de flora microbiană a intestinului gros. Aţi reţinut legătura lor cu vitamina C ? În asociere cu vitamina B12 sunt utilizaţi în tratamentul unor afecţiuni hematologice.

Vitamina B12 este necesară în primele stadii ale biosintezei acizilor nucleici de tip ADN, stimulează biosinteza proteică, lipidică şi a hemului (componentă a hemoglobinei din eritrocite, de care se leagă fierul). Carenţa de vitamina B12 determină anemia pernicioasă.

Dacă aţi avut răbdare să citiţi până aici, înseamnă că aţi înţeles că lucrurile simple sunt cele revelatorii, iar vitaminele, mineralele, glucidele, lipidele, proteinele lucrează sinergic, în echipă. Sper să vă bucuraţi de fructe şi legume în forma lor naturală şi să le preparaţi după reţetele celor care, cu răbdare, înţelegere şi pricepere, le-au combinat în aşa fel încât să le păstreze calităţile nutritive.

Dr. Cristina Ghenea

Medic sef laborator

CENTRUL MEDICAL BIO TERRA MED

Str. Pictor Ion Negulici, nr. 27, Sector 1, Bucureşti

Tel.: 021/315.15.93; 021/315.15.96

Mobil: 0723.341.001

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha