30
None

Sănătatea nu are vârstă

Evaluarea stării de sănătate este indisolubil legată de etapa de evoluție pe care o traversăm, stilul de viață abordat, patologia asociată și eventuala medicație utilizată.

Din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat de găsirea unor strategii destinate îmbunătățirii calității vieții și creșterii speranței de viață.

Una din strategiile cele mai abordabile este alimentația sănătoasă alături de exercițiul fizic regulat și managementul stresului.

Ideal este ca aprovizionarea organismului cu toate substanțele necesare să se facă exclusiv din alimentație. Nu întotdeauna însă alimentația poate acoperi necesarul energetic și nutrițional al organismului aflat în diferite faze de evoluție. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este cel al suplimentării cu acid folic în cazul femeilor care vor să devină mame, prevenind astfel nașterea unor copii cu defecte de tub neural (spina bifida).

Un alt exemplu este suplimentarea cu vitamina D3 în cazul femeilor aflate la menopauză, scăzând astfel riscul osteoporozei și al fracturilor osoase.

Deficiențele prelungite de micronutriente și disbalansul în proporția macronutrientelor pot conduce la apariția modificărilor metabolice.

Micronutrientele sunt reprezentate de vitamine, minerale și oligoelemente. Macronutrientele sunt reprezentate de proteine, hidrați de carbon și lipide.

Pentru corectarea dezechilibrelor micro- și macronutriționale se pot folosi, alături de o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos, suplimente nutriționale autorizate pe piață.

Pe măsură ce îmbătrânim cerința în anumite vitamine, minerale, antioxidanți sau alte substanțe nutriționale crește în timp ce capacitatea organismului de a le produce (coenzima Q10 de exemplu) sau procura scade.

Consumatorii moderni sunt interesați de calitatea suplimentelor nutriționale și indirect de documentația științifică și studiile care pot oferi date concrete referitoare la eficacitatea lor. Calitatea unui supliment nutrițional este conferită în mare parte de biodisponibilitatea lui. Biodisponibilitatea reprezintă capacitatea, abilitatea unei substanțe de a fi asimilată de organism.

Există numeroase studii științifice făcute pe subiecți umani care pot demonstra calitățile unui supliment nutrițional. Un bun exemplu în acest sens îl constituie studiul KiSel-10 realizat de cercetătorii de la Universitatea Linköping în colaborare cu divizia de Patologie a  departamentului Medicină de Laborator de la Institutul Karolinska din Suedia. Institutul Karolinska decernează în fiecare an premiul Nobel pentru Fiziologie în Medicină.

Medicul cardiolog Urban Alehagen împreună cu echipa sa au arătat că administrarea combinată și pe termen lung de Seleniu organic și Coenzima Q 10 la un grup de persoane vârstnice contribuie la scăderea mortalității cardiovasculare prin îmbunătățirea funcției de pompă a inimii și prin scăderea nivelurilor biomarkerului specific tensionării peretelui celulelor mușchiului cardiac.

Studiul s-a derulat pe o perioadă de 5 ani și a constat în administrarea combinată de 200 micrograme de Seleniu organic sub formă de SelenoPrecise și 200 mg de coenzima Q 10 sub formă de Bio-Quinon Q10. Rezultatele obținute prin analizarea probelor de sânge și prin ecografie Doppler cardiacă au arătat că atât mortalitatea de cauză cardio-vasculară cât și mortalitatea totală au fost mai scăzute în grupul care a primit combinația Seleniu organic și coenzima Q10.

Asigurarea unui mediu nutrițional optimal funcționării celulelor organismului reprezintă prioritatea de bază a îngrijirilor zilnice. Alegerea unui supliment nutrițional de calitate contribuie deseori la realizarea acestui deziderat.

Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Științe Nutriționale și Medicină Ortomoleculară, Centrul de Medicină Integrativă Quantum Therapy, strada Maior Coravu nr. 20, București, www.quantum-therapy.ro

Comentarii


Alex

Foarte interesant articolul

Oct. 31, 2018, 11:14 a.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha