Lumina albastră prezinte diverse avantaje: îmbunătățește starea de spirit, are efecte terapeutice asupra unor afecțiuni dermatologice cum ar fi psoriazisul, dermatita atopică sau acnnea, și îmbunătățește vigilența, timpul de reacție și performanța cognitivă. Ca și dezavantaje, lumina albastră afectează ritmul circadian, determină apariția ridurilor și îmbătrânirea prematură, crește riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, a diabetului zaharat, a afecțiunilor cardiovasculare și a obezității și determină oboseală oculară.
O serie de afecțiuni oculare, musculo-scheletale și de comportament determinate de utilizarea prelungită a dispozitivelor cu ecrane digitale.
Primele simptome care apar sunt:
• durerile de cap
• usturimea și înroșirea ochilor
• vederea încețoșată, neclară
• dureri ale musculaturii cefei și spatelui
• oboseală oculară
• dificultăți de acomodație vizuală
• tulburări de atenție.
Efectele oculare și sistemice asupra lucrătorilor din domeniul sănătății.
Ar trebui luată în considerare la medici, asistente și alti angajați din domeniul sănătății efectele utilizării tabletelor și laptopurilor în spitale. În studiul nostru, numărul mediu de ani de utilizare a gadget-urilor a fost mai mare la medicii primari 8,67 ani ± 2,15 și la cadrele universitare 8,31 ani ± 2,38, iar cel mai redus la studenți 7,06 ani ± 2,68 (p=0,001).
Timpul mediu total petrecut zilnic pe dispozitivele electronice de către medicii specialisti a fost de 5,24±1,77 ore, de medicii rezidenti 5,83±1,81 ore, iar de medicii primari 6,10±2,19 ore.
În ceea ce privește digitalizarea sistemului medical și utilizarea smartphone-urilor, considerăm important de menționat că smartphone-urile devin din ce în ce mai utile în monitorizarea și furnizarea serviciilor medicale. Ele sunt adesea considerate computere de buzunar, datorită caracteristicilor lor avansate de calcul și a mutiplelor opțiuni de utilizare. Așadar, sunt utilizate din ce în ce mai mult în asistența medicală, iar opțiunile pentru aplicațiile de imagistică biomedicală includ camere foto și video, ecrane tactile, tehnici de calcul, detecția sunetelor și a mișcărilor.
Cele mai frecvente simptome oftalmologice întâlnite în cadrul acestui studiu au fost:
• la medici: disconfortul la vederea de aproape, vederea încețoșată și uscăciunea oculară;
• la cadrele didactice: disconfort la vederea de aproape, vederea dublă și vederea încețoșată;
• la asistenții medicali: vederea dublă;
• la farmaciști: oboseala oculară și disconfort la vederea de aproape;
Cele mai frecvente simptome musculo-scheletale întâlnite au fost durerile de gât, umeri, spate fiind declarate de 76% dintre participanți., fiind urmate de cefalee (59,4%) și de insomnie (46,7%).
Din totalul de 705 participanți, 162 au declarat că suferă de sindrom de ochi uscat și utilizează lacrimi artificiale.
În concluzie, se observă că personalul medical petrece din ce în ce mai mult timp în fața monitoarelor la locul de muncă datorită digitalizării sistemului medical. Datorită acestui fapt, este deosebit de importantă evaluarea cadrelor medicale în vederea despistării precoce a simptomelor determinate de utilizarea prelungită a monitoarelor.