39
None

Screening-ul audiologic în maternitate

Screening-ul audiologic universal la nou-născuți presupune testarea auditivă a tuturor nou-născuților la ambele urechi, indiferent de prezența sau absența factorilor de risc.

Cu cât diagnosticul este mai precoce, iar recuperarea începe mai devreme, cu atât există mai multe șanse ca pacientul să-și însușească abilitățile de limbaj, comunicare și dezvoltare cognitivă.

1. De ce este necesar screeningul audiologic?

  • Hipoacuzia are o prevalență de 60 ori mai mare (până la 3/1000) decât o altă afecțiune la care se face screening la nou-născuți (fenilcetonuria 1/20000)
  • Screeningul trebuie să fie universal, nu țintit, deoarece 30-50% dintre copiii hipoacuzici nu prezintă factori evidenți de risc.
  • Fără screening, hipoacuzia nu este detectată până la 18-24 luni (familia observă târziu), ceea ce înseamnă o perioadă lungă de deprivare auditivă cu impact negativ asupra achiziționării limbajului, dezvoltării psihosociale și cognitive a copilului.

2. Când se face screeningul?

  • Ziua 2 - 3 de viață pentru nou-născuții sănătoși, cu o zi înainte de externare pentru nou-născuții care necesită internare de lungă durată.
  • În caz de rezultat REFER (nu a trecut testul) la cel puțin una dintre urechi, se recomandă repetarea testului pentru confirmarea rezultatului înainte de externare.

3. Care sunt categoriile de nou-născuți cu risc pentru hipoacuzie?
Antecedente familiale, infecții, intoxicații materne în timpul sarcinii, administrarea preparatelor oto-toxice mamei în timpul sarcinii, asfixia nou-născutului, vârsta gestațională < 36 săptămâni și/sau greutatea la naștere <1500 g, internare în terapie intensivă neonatală mai mult de 5 zile, medicație oto-toxică la nou-născut, hiperbilirubinemie ≥20mg/dl, ventilație pulmonară asistată pentru 24 ore sau mai mult, malformațiile congenitale ale capului și gâtului și prin extensie, orice malformație sau sindrom asociat cu pierderea auzului, boli neurologice la nou-născuţi (meningită, hidrocefalie), boli endocrine la nou-născuţi (patologie tiroidiană), hipotermie terapeutică – cooling, traumatisme cranio-faciale
Trebuie menționat că testele de screening ridică doar suspiciunea unei hipoacuzii (test calitativ şi nu cantitativ). O parte dintre sugarii care nu trec testul iniţial, vor trece testul ulterior, fără a avea diagnostic de hipoacuzie permanentă.

Medicul neonatolog efectuează prima etapă a screening-ului în maternitate, însă testarea auditivă de screening reprezintă o muncă de echipă. Dacă nou-născutul „nu a trecut testul”, medicul de familie, care are rolul de a supraveghea copilul, îl va îndruma către un centru de diagnostic. Medicul ORL-ist sau audiologul de la centru va evalua cantitativ auzul copilului pentru a putea stabili diagnosticul final şi conduita terapeutică ce se impune.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha