Interviu cu Domnul Conferențiar Universitar Dr. Adrian Bighea, Șef Clinică Medicină Fizică și Reabilitare din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova
În portofoliul de proceduri de care dispune medicul de reabilitare medicală intră: kinetoterapia, electroterapia, ultrasunete, termoterapia, radiațiile infraroșii, ultraviolete și LASER, magnetoterapia și hidroterapia. Care din acestea și-au dovedit o mai mare eficiență și ce alte proceduri noi s-au mai inventat?
Toate mijloacele de tratament cuprinse de noi în așa-numita medicină fizică sunt eficiente. Unele, cum este hidroterapia sau masajul, și-au dovedit eficiența de secole sau chiar milenii. Tot așa de veche este și balneologia, care în țara noastră reprezintă o resursă extrem de importantă de care avem norocul să ne putem folosi.
Dacă e să vorbim de unele mijloace de tratament fizical mai noi, îmi vine acum în minte tehnologia TECAR, care este o metodă de transfer de energie capacitivă sau rezistivă în țesuturile biologice unde activează procesele naturale de reparare. Marele avantaj este acela că se poate face în același timp cu kinetoterapia.
Ar merita să pomenim și de terapia Shockwave. Undele acustice generate de Shockwave declanșează efecte biologice care duc la vindecarea și regenerarea mai rapidă și pe termen lung a țesutului.
Deep Oscillation produce oscilații eficiente din punct de vedere biologic în țesuturile supuse tratamentului prin folosirea forței de atracție electrostatică. Aceste oscilații acționează în profunzime asupra tuturor tipurilor de țesuturi (cutanat, conjunctiv, adipos subcutanat, mușchi, vase de sânge şi vase limfatice). Este foarte eficient în reducerea durerii, are efect antiinflamator și de reducere a edemelor, stimulează vindecarea diverselor leziuni, este antifibrotic.
Am mai putea vorbi și de multe alte noutăți, mai ales din domeniul roboticii, unde s-au făcut progrese uriașe în ultimii ani în recuperarea mersului, recuperarea prehensiunilor, recuperarea echilibrului etc. Deși aceste echipamente sunt foarte scumpe pentru resursele alocate reabilitării medicale în România, sunt tot mai multe spitale care au înțeles care este pentru pacienți marele beneficiu adus de astfel de tehnologii.
Cât ajută noile tehnologii din informatică și internet precum și robotica medicală activitatea medicului de reabilitare medicală?
Aș putea spune că în ziua de azi informatica și internetul sunt nelipsite din activitatea curentă a oricărui medic. Inutil să mai spun că totul începe de la folosirea softurilor de evidență a pacienților și a serviciilor medicale făcute acestora. Dar specialitatea noastră se bazează mult pe diverse tehnologii care presupun atât informatica dar și internetul și suntem profund și necesar implicați în folosirea de diverse programe prin care să facem legătura între echipamente și pacient. Este evident că această afirmație se aplică cu atât mai mult în cazul folosirii roboților.
În ce relație este medicul de reabilitare medicală cu medicii din alte specialități?
Acest plan de reabilitare stabilit pentru fiecare pacient nu poate avea succes dacă nu există o colaborare permanentă cu medicul de specialitate care a diagnosticat și a tratat boala pacientului, fie că este el neurolog, pneumolog, cardiolog, reumatolog sau ortoped. Integrarea între organul bolnav, unde intervine unul din specialiștii enumerați mai înainte și funcția afectată, unde intervine medicul de medicină fizică și de reabilitare, se face odată cu inițierea programului de reabilitare și de aceea colaborarea între specialități este necesară și obligatorie. De altfel, aceste două tipuri de intervenție, asupra organului bolnav și asupra funcției afectate ar trebui să se întrepătrundă întotdeauna. Instrumentele noastre de lucru sunt altele față de alte specialități. Medicii neurologi, pneumologi, cardiologi, reumatologi, ortopezi etc. pun un diagnostic conform Clasificării Internaționale a Maladiilor (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, ICD). Am fost surprins să văd că multă lume nu știe de faptul că mai există și Clasificarea Internațională a Funcționării, Dizabilității și Sănătății (International Classification of Functioning, Disability and Health - ICF), care este principalul instrument de lucru în specialitatea noastră. ICF propune un model prin care condiția de sănătate depinde de funcțiile și structurile organismului, de activități și de participare.
Nu este normal ca un pacient să stea la pat două-trei săptămâni într-o secție de neurologie sau pneumologie de exemplu și abia apoi să fie îndrumat spre reabilitarea medicală. Se pierde astfel un timp prețios, în defavoarea pacientului.
Cât poate fi de eficientă activitatea de reabilitare a bolnavilor în contextul cheltuielilor mari pe care statul le suportă cu persoanele cu dizabilități?
Cheltuielile mari suportate de stat cu persoanele cu dizabilități sunt pentru pensiile de handicap. Dar, în medicină, calculele cost-eficinență nu pot fi făcute numai de economiști. Trebuie consultați și medicii. Dacă ar sta cineva să adune pensiile de handicap care se dau unor persoane care ar fi putut fi recuperate, ar vedea că ar fi fost mult mai eficient să se aloce fonduri și mijloace pentru reabilitarea medicală a acelor persoane, ceea ce ar fi permis și reintegrarea lor în familie și societate și adesea chiar reinserția lor profesională. Este vorba de a transforma un consumator de resurse într-un producător de resurse. Ce poate fi mai eficient decât acest mod de a trata lucrurile? Pentru asta trebuie creată în primul rând o punte între Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății. Comisiile de handicap sunt formate din persoane care de cele mai multe ori nu au pregătire în abordarea dizabilității și studiază niște documente pentru ca la sfârșit să pună o ștampilă care-i permite pacientului să primească în continuare acea pensie. Această abordare nu are nimic de-a face cu abordarea dizabilității. De fapt, încercăm de mult să convingem Ministerul Sănătății să intervină pentru ca din Comisiile județene de handicap să facă parte și un medic de medicină fizică și de reabilitare și se pare că suntem pe cale să reușim acest lucru.