52
None

Se recomandă vaccinarea copiilor la vârstă preşcolară!

Odata cu începerea grădiniţelor şi a şcolilor, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea incidenţei bolilor infecţioase, extrem de contagioase şi răspândite, acum la intrarea copiilor în colectivitate.

Imunizarea copiilor prin vaccinare este importantă şi programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Astfel, copilul care merge la grădiniţă trebuie să fi trecut printr-un program de vaccinare antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B la vârsta de un an.

Pentru copiii care merg la şcoală, vaccinarea la 6 ani urmăreşte imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă şi antipoliomielita.

Semnalul de alarmă tras de Societatea Română de Pediatrie (SRP) vine în contextul în care imunizarea prin vaccinare este aleasă de 21% dintre mame ca metodă de imunizare, conform unui studiu al SRP. Pe de altă parte, 20% dintre mame aleg nutriţia ca metodă de imunizare a copilului în timp ce aproape 70% dintre mame îşi protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul asigură vaccinuri gratuite.

Varicela este una dintre bolile copilăriei pentru care soluţia de imunizare prin vaccinare nu se regăseşte în schema naţională de imunizare din România. Vaccinarea împotriva varicelei este totuşi ferm recomandată de către SRP, cu atât mai mult cu cât pentru prima dată în ultimii 4 ani, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% în 2011, faţă de 2010. Varicela este o boală deosebit de contagioasă, în urma căreia pot rămâne cicatrici severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicaţii precum meningita, encefalita (inflamarea creierului) sau pneumonie.

Studiul SRP arată că 42% dintre copiii nevaccinaţi s-au îmbolnăvit de varicela. Conform studiului, majoritatea copiilor afectaţi de varicela au în jur de 3 ani, vârstă la care boala poate avea complicaţii.

Printre ţările care au inclus vaccinul varicelic în programele naţionale de imunizare se află Canada, SUA, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudită, Koreea etc.

“Faptul că un vaccin, aşa cum este cel împotriva varicelei, este opţional, nu înseamnă că acesta este mai puţin eficient sau că boala este nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinţii trebuie să îşi protejeze copiii. Vaccinarea este o investiţie în sănătate,” declara Prof. Dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. “Efortul de a face un vaccin la timp înseamnă atât siguranţa copilului în faţa bolilor infecţioase, evitarea unor complicaţii care pot apărea în urma contactării bolii, cât şi siguranţa altor membri ai familiei”, adaugă Presedintele SRP.

În completarea gamei de vaccinuri din programul naţional de imunizare, părinţii pot achiziţiona vaccinuri împotriva şi a altor boli infecţioase care pot fi periculoase, precum: varicela (de la 9 luni), infecţia cu rotavirus (între 6 săptămâni şi 6 luni), împotriva bolilor pneumococice invazive şi otitei medii pneumococice (2 luni – 5 ani) sau impotriva hepatitei A (1 – 15 ani).

Sursa: Asociaţia Româna de Pediatrie

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha