3410
Sfaturi pentru îngrijirea optimăa celor mici în sezonul cald
Vara este un anotimp frumos, al vacanţelor şi distracţiei, pe care cu toţii îl aşteptăm cu nerăbdare. Totuşi, dacă eşti mămică, trebuie să te gândeşti în primul rând la puiuţul tău şi la modul în care trebuie să-l protejezi mai bine de “capcanele” verii, pentru a vă putea bucura împreună de acest anotimp minunat!
0-6 luni: Apără-l pe cel mic de insecte!
Dintre neplăcerile sezonului cald, pe primul loc se afla înţepăturile de insecte. Cei mai deranjanţi “duşmani” sunt desigur ţânţarii şi, mai nou, căpuşele. Dacă în vara aceasta vei merge cu bebeluşul la ţară ori la munte (în general în zone cu vegetaţie bogată), atunci riscul ca puiul tău să experimenteze şi muşcături de insecte este mai mare. Străduieşte-te sa-i oferi siguranţă şi sub acest aspect. Pentru a preveni “atacurile” nu se recomandă utilizarea parfumurilor puternice şi nici a hainelor extrem de colorate, care atrag viespile şi albinele. Nu vă aşezaţi lângă tufişuri şi ierburi înalte, pentru că acolo este “raiul” căpuşelor şi al ţânţarilor. Este bine totuşi să folosiţi un spray sau o soluţie antiinsecte (de preferat o varianta naturală) care se dă pe piele, iar în cazul celor mici, pe haine, şi nu uitaţi de plasa de protecţie împotriva insectelor sau un cearceaf subţire pe care să-l puneţi peste cărucior sau landou când bebeluşul doarme.
6-12 luni: Hidratare corespunzătoare!
Când e cald şi ne e sete, bem apă pe saturate sau, cel puţin, aşa ar trebui să facem! Nu-l lăsa nici pe cel mic să se deshidrateze! Oferă-i sistematic apă, chiar dacă ia de fiecare dată numai o înghiţitură! El nu-ţi poate spune întotdeauna ce-i trebuie. Dacă bebe are diaree, riscul de deshidratare este mult mai mare Şi, în acest caz, se recomandă administrarea de săruri de rehidratare orală, pe lângă lichidele obişnuite (apă, ceai).
12-18 luni: Atenţie la toxiinfecţiile alimentare!
Temperaturile ridicate din perioada verii cresc semnificativ riscul de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare la copii. Nu aştepta să treacă de la sine şi nici nu le trata superficial, consultă medicul pediatru, căci sunt extrem de periculoase! Printre principalele alimente cu risc se numără lactatele, brânzeturile, ouăle, carnea, dar şi legumele şi fructele. Important este să ai grijă de unde le cumperi, să fie cât mai proaspete şi să i le dai copilului să le consume imediat după preparare; ce rămâne poţi mânca tu sau alt membru din familie, dar nu le lăsa pentru mai târziu şi nu uita să fii neînduplecată în respectarea igienei: spălarea fructelor, a legumelor şi a …mânuţelor!
Indiferent de vârsta bebeluşului sau copilului tău (0-18 luni şi peste), nu uita de protecţia solară! Pielea bebeluşilor și copiilor este mai fină şi mai sensibilă şi, de aceea, trebuie obligatoriu protejată de razele puternice (dăunătoare) ale soarelui. Folosiţi întotdeauna o cremă cu FPS ridicat (45+), cu un spectru larg împotriva razelor UVA, UVB, UVC (se recomandă în special cremele cu filtru mineral) şi nu uitaţi că nici aceste creme nu oferă protecţie totală pentru cei mici! Nu expuneţi copii la soare în intervalele orare cu risc maxim (10-16). Folosiţi îmbrăcăminte adecvată de protecţie (inclusiv pălărie şi ochelari de soare)!
Este foarte important să evitaţi arsurile solare, insolaţiile şi deshidratarea ca să vă puteţi bucura de vară şi soare din plin şi să rămâneţi sănătoşi!
Farmacist primar Cornelia Gherga