Protejarea pielii de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete este esențială pentru a avea o piele sănătoasă. La nivel global 1 din 3 persoane folosesc protecție solară. Radiațiile UV sunt maxime atunci când nu există nori, dar chiar și în prezența acestora, radiațiile UV ne afectează, ele trecând în proporție de 90% prin norii groși.
Altitudinea la care ne aflăm este și ea importantă. La 1000 de metri altitudine, cantitatea de radiații UV crește cu 10% până la 12%.
Fără aplicarea unui produs cu fotoprotecție, în doar 15 min de la expunerea la soare, pielea este afectată.
Se recomandă să se folosească produse cu SPF pe tot parcursul anului nu numai în sezonul cald sau la plajă.
De asemenea când suntem în mașină sau petrecem mai mult timp în spatele unei ferestre, radiațiile UV afectează pielea. Sticla nu lasă radiațiile UVB să pătrundă prin aceasta, deci nu există riscul de arsuri solare, însă sticla permite trecerea radiațiilor UVA, astfel încât riscurile îmbătrânirii premature a pielii și dezvoltării cancerului de piele persistă.
O atenție deosebită folosirii produselor cu SPF trebuie acordată atunci când ne expunem la soare în sezonul cald pentru perioade lungi de timp, pentru a evita arsurile solare. O arsură solară la fiecare doi ani crește de 3 ori riscul apariției melanomului.
Cea mai bună metodă de a trata efectele negative ale soarelui asupra pielii este prevenția, de aceea este important să avem un comportament adecvat privind expunerea la soare.
Câteva sfaturi utile care ne vor ajuta să ne bucurăm de soare în siguranță:
- Evitarea expunerii în intervalul orar 11.00-16.00, deoarece cu cât soarele este mai sus pe cer, cu atât intensitatea radiațiilor UV este mai mare.
- Înainte de expunerea la soare cu 15-20 minute se aplică cu generozitate și uniform fotoprotecție pe toată suprafața pielii ce este expusă.
- Reaplicarea fotoprotecției la fiecare 2 ore sau imediat după ieșirea din apă sau după activități sportive.
- Nu se recomandă expunerea copiilor cu vârsta de până la 3 ani direct în razele soarelui.
- Alegerea unei protecții UVA și UVB adaptată tipului de piele și vârstei, dar și anumitor patologii ale pielii
- Este indicată purtarea îmbrăcămintei din materiale naturale, care să acopere întreg corpul, precum și protejarea capului cu ajutorul unei pălării cu boruri largi.
- Purtarea ochelarilor de soare cu protecție UV.
- Petrecerea a cât mai mult timp la umbră.
- Este total contraindicată expunerea la surse artificiale de radiații UV (solar).