15
None

Societatea de Neuropatie Diabetică: screeningul de neuropatie diabetică este esențial pentru reducerea ratei amputațiilor asociate diabetului zaharat

• Aproape 90% dintre persoanele cu diabet evaluate într-o sesiune de screening gratuit organizată de Societatea de Neuropatie Diabetică NU mai făcuseră niciodată o astfel de examinare

Persoanelor cu diabet ar trebui să li se efectueze anual examenul de picior

Multedintrepersoanele cu diabet zaharat nu știu că suferă de neuropatie diabetică, o complicație cronică, care poate avea efecte foarte grave, inclusiv amputații ale picioarelor, avertizează Societatea de Neuropatie Diabetică. Aceasta, din cauză că în stadiile incipiente, afecțiunea nu este simptomatică, iar în lipsa unei monitorizări a picioarelor și a unei îngrijiri adecvate, această complicație are o evoluție rapidă, care poate conduce la apariția ulcerațiilor, un factor de risc major pentru amputații.

De aceea, efectuarea periodică a screeningului de neuropatieeste esențială pentru un diagnostic precoce al acestei complicații, care poate contribui la reducerea ratei amputațiilor asociate diabetului, subliniază specialiștii.

Societatea de Neuropatie Diabetică, în parteneriat cu Asociația de Podiatrie au organizat o sesiune de screening de neuropatie diabetic și picior diabetic, în cadrul Campaniei „Controlează-ţi Diabetul!” care a avut loc în luna noiembrie la Timișoara.

Rezultatele examinărilor realizate de echipele medicale de voluntari arată că 90% dintre paciențiievaluați nu mai făcuseră niciodată examen de picior sau li se efectuase în urmă cu mulți ani. Din cele 97 de persoane cu diabet testate de specialiști, 27 aveau neuropatie diabetică. Însă, cei mai mulți nu știau acest lucru.De asemenea, aproape toți cei examinați prezentau diferite probleme -  fie calusuri, fie deformări ale picioarelor, fisuri interdigitale sau onicomicoză.

„Screeningul de neuropatie diabetică este fundamental pentru identificarea leziunilor timpurii ale nervilor, la nivelul picioarelor, și asigurarea îngrijirii de specialitate. În acest fel ar putea fi controlată progresia afecțiunii, care poate duce la apariția ulcerațiilor și în cazuri severe, la amputații. Această examinare trebuie realizată anual, astfel numărul amputațiilor cauzate de diabetul zaharat ar putea scădea, iar calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică nu va fi deteriorată.”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, președintele al Societății de Neuropatie Diabetică.

Aproximativ două treimi dintre cei care au diabet zaharat dezvoltă ca și complicație neuropatia diabetică, în decursul evoluției bolii. În condițiile în care 1 din 2 persoane cu diabet nu știe că are această afecțiune1, depistarea deteriorarii senzitivității nervoase specifice neuropatiei diabetice poate apărea târziu, în momentul în care manifestările devin vizibile.

Potrivit unui studiu2 privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România, 1 din 10 pacienți cu simptome de neuropatie diabetică nu știe că suferă de această afecțiune. În același timp,  14.9% dintre persoanele cu această afecțiune au afirmat că s-au confruntat cu ulcerații ale piciorului, în timp ce 4.6% au avut gangrenă, iar 3.6% au suferit deja amputații.

PR&Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical

Surse:

1http://www.diabetesatlas.org/

2www.neurodiab.org

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha