Poate unul din cei mai importanti factori pentru menținerea unui stil de viață sănătos este alimentația, iar aici mai întâi de orice alt principiu este vorba de cumpătare.
Adică a nu se consuma în exces nici sare, nici zahăr, nici piper sau alte condimente este perfect adevarat, dar trebuie avut în vedere și consumul de murături sau de alimente care sunt bogate în sare sau zahăr.
De asemenea, tot la alimentație trebuie menționat și consumul de lichide, la un consum de doi litri de apă per zi, trebuie într-adevăr adăugat și consumul de lichide conținute de alimentele solide, dar un consum de un litru, un litru jumătate de apă minim este recomandat.
Aportul hidric mai are și un efect benefic în ceea ce înseamnă oprirea ridării, pe lângă asigurarea unui conținut de apă în corp care să permită desfășurarea normală a procedelor biologice.
În aportul alimentar trebuie avut în vedere și excesul de alimente, deoarece obezitatea cât și o subponderabilitate (întâlnită în special la sexul feminin) sunt opuse unui stil de viață sănătos.
Consumul de maxim o dată pe lună a mâncării de tip fast-food, deși recomandarea ar fi să nu se consume deloc, dar acest lucru este poate utopic. În categoria ”mâncare fast-food” intră și mâncarea de cuptor cu microunde, adică mâncarea congelată, la care nu se aduce nici un adaos și care are un timp de expirare mare.
Este dificil a se prepara și consuma permanent mâncare proaspătă, este mai ușor ca măcar la o masă din zi (preferabil cina) să avem o salata de legume, usor de preparat. Consumul de legume este un factor foarte important, fie ca garnitură, o rosie, un castravete, ardei etc. Legumelor este mai mult decât necesar a le fi adăugat un consum echivalent de fructe din categoria citricelor (portocale, lamâi, grepfruit) dar și fructe din alte categorii.
Fructele vor constitui prin componenta de citrice un element esențial în sistemul nostru imunitar, dar vor și asigura alături de legume o serie de vitamine mai puțin disponibile în alimentație.
Astfel ca un consum din fiecare categorie a alimentelor dar cu cumpătare, chiar și zahăr dar nu în exces, reprezintă cheia unei alimentații echilibrate, care este succesul spre o viață sănătoasă.
Gandirea pozitivă versus stres
Este foarte dificil să ne gândim ce înseamnă o viață fără stres. Îl resimțim la serviciu, în viața domestică și practic în orice aspect al vieții.
Se poate însă diminua stresul, prin a se încerca a se aborda o gândire pozitivă în orice împrejurare, asta reprezintă în fapt viața cu mai puțin stres. Este în fapt modul cum vom permite ca stresul să ne afecteze tot mai puțin.
Mișcarea fizică
Miscarea fizică nu înseamnă neapărat sport de performanță. Vorbim de orice fel de activitate sportivă, puțină gimnastică, chiar și fotbal ocazional (de weekend), sau o simplă plimbare prin parc.
Un minim necesar de mișcare este traseul de la și până la serviciu, dacă este parcurs pe jos dar se recomandă zilnic 30 de minute de mișcare. Miscarea fizica previne afectiunile cardiace, sporește capacitatea pulmonară, ajută în menținerea unei posturi a corpului corectă, care evită patologii ale coloanei vertebrale.
Odihna
Asigurarea unui timp de odihnă este esențială pentru o activitate cerebrală eficientă și pentru o refacere adecvata a organismului. Un timp de odihna fiziologic înseamnă 7-9 ore de somn per noapte, fără întrerupere, deoarece odihna diurnă nu poate fi la fel de odihnitoare.
Insomnia poate scurta durata de viață și cauzează o funcționare deficitară a tuturor organelor interne ale corpului.
Sursa: Spitalul Clinic de Urgențe Stomatologice București