Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) lansează portalul www.formaremedicala.ro prin intermediul căruia medicii de familie pot obţine credite EMC într-un mod interactiv şi se pot perfecţiona profesional gratuit în diverse arii de patologie.
Portalul www.formaremedicala.ro este primul instrument de învăţare online lansat de SNMF şi dedicat dezvoltării profesionale a celor aproximativ 11.800 de medici de familie din ţară. Platforma le oferă acestora, printr-o simplă conectare la internet, acces gratuit la cursuri interactive şi informaţii special concepute pentru ei, prin care medicii de familie îşi vor putea creşte competenţele profesionale în arii de patologie variate, obţinând în acelaşi timp puncte EMC.
Acest instrument de e-learning este o metodă nouă şi modernă de învăţare, folosită cu succes la nivel internaţional, ce vine în completarea instrumentelor tradiţionale avute la îndemână până acum de medicii de familie din România - participarea la conferinţe, seminarii, studiul tratatelor specifice, publicarea de articole în reviste de specialitate, susținerea examenelor de grad profesional, abonarea la reviste de specialitate.
Obiectivul final al portalului este acela de a sprijini medicii de familie în efortul lor de a oferi pacienţilor îngrijire de cea mai bună calitate, bazată pe informaţii bogate şi de mare actualitate în domeniul medical.
“Lansăm formaremedicala.ro, acest portal online de educaţie dedicat medicilor de familie, pentru a oferi un instrument util şi gratuit care să ajute la creşterea reală a rolului şi implicării medicilor de familie în sistemul de sănătate. Considerăm că prin lărgirea competenţelor acestora în diferite arii de patologie şi prin asigurarea, în acest fel, a unei foarte bune colaborări între medicii de familie şi cei de alte specialităţi se pot obţine beneficii semnificative în îngrijirea pacienţilor din România. www.formaremedicala.ro este răspunsul venit atât la această nevoie, cât şi la interesul ridicat al medicilor de familie din România faţă de noile metode de învăţare online”, a declarat Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte SNMF.
Potrivit rezultatelor celui mai recent studiu realizat sub egida SNMF, 2 din 3 medici de familie din România au declarat că doresc să se perfecţioneze profesional prin intermediul unor cursuri livrate online. Printre avantajele acestui mod de învăţare, se numără, conform respondenţilor, şi posibilitatea de a accesa informaţiile dorite indiferent de judeţul sau de zona în care locuiesc în ţară, fie că locuiesc într-un oraş mare sau în zona rurală.
Nevoia reală de instrumente de e-learning medical este dovedită şi de faptul că, potrivit aceluiaşi studiu, circa 1 din 2 medici de familie din România folosesc deja în mod curent internetul pentru a se documenta.
Mai mult decât atât, 60% dintre medici s-au arătat dornici să aibă un portal dedicat lor, unde să poată parcurge cursuri special concepute pentru a răspunde preocupărilor lor profesionale şi să obţină credite EMC.
Interesul medicilor români faţă de noile metode de e-learning (dezvoltare şi acreditare profesională obţinută prin intermediul instrumentelor de învăţare online) se înscrie într-o tendinţă internaţională aflată în continuă creştere în ultimii ani. În S.U.A., spre exemplu, numărul orelor de studiu petrecute pe internet pentru obţinerea de credite EMC s-a triplat în numai 6 ani, numărul medicilor care au participat la activităţi online de formare profesională crescând de 10 ori în aceeaşi perioadă .
În plus, potrivit unei alte statistici realizate anul trecut , perfecţionarea profesională şi câştigarea de credite EMC via internet îşi va menţine trendul ascendent şi în următorii ani. La nivel internaţional, se estimează că până în 2016 medicii vor obţine jumătate din necesarul de credite prin cursuri livrate online.
Sursa:THE PRACTICE