Continuare din numărul anterior
La nivel mondial, peste 35 milioane de potențiali donatori sunt înscriși în Registrele din 55 țări, inclusiv din România. Șansele unui pacient din România de a-și găsi un donator compatibil cresc odată cu numărul donatorilor voluntari înscriși în Registrul din România.
Un număr mai mare de persoane înscrise în Registrul din România va mări șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau de alte boli hematologice grave. Deși Registrul din România numără în prezent 66.128 de posibili donatori, încă nu este suficient pentru a găsi donator-pereche pentru toți pacienții români aflați pe lista de așteptare. Pentru unul din trei români a cărui viață depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit nu există în registrele internaționale persoane compatibile.
Campania Donează o șansă la viață!
La a VIII-a ediție Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat, anul trecut, campania de înscriere on-line „Donează o șansă la viață”, în urma căreia 1.306 persoane au solicitat kitul de înscriere. Înscrierea online are avantajul că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă, fără a mai fi nevoie să meargă la un centru specializat.
”Ne dorim să putem asigura o șansă la viață tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și pentru care nu există donatori compatibili înrudiți. De aceea încercăm să conștientizăm publicul larg asupra importanței înscrierii în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice și a impactului transplantului de celule stem asupra vieții pacienților. Obiectivul nostru este acela de a ajunge la 100.000 de voluntari înscriși până la sfârșitul anului 2020, crescând astfel la 75% șansele de identificare a unui donator compatibil celor care au nevoie de un transplant”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, Director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
De la primul transplant, realizat în 1957, și până în prezent au fost efectuate în lume peste 1,2 milioane de transplanturi de celule stem hematopoietice.
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoitice a fost inițiată de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă și este celebrată în fiecare an la nivel internațional în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Scopul acestei inițiative este de a mulțumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscriși în registrele din întreaga lume și de a recunoaște cooperarea globală în transplantul de celule stem hematopoietice.
În România, Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este sărbătorită printr-o serie de evenimente de informare și de promovare a donării de celule stem hematopoietice, în cadrul campaniei „Donează o șansă la viață!”, derulată în București, în perioada 20-21 septembrie, în Parcul Unirii.
”Donează o șansă la viață!”, ”Înscrie-te în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice!”, ”Campanie susținută de Ministerul Sănătății!”.
Campania „Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale”.
Mai multe detalii despre cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe canalele sociale ale acestuia.