62
None

Tratamentul modern al cancerului de vezică urinară

Carcinoamele de vezică urinară sau urotelioamele își modifică incidența în ultima vreme și devin unele dintre cele mai frecvente forme de cancer urologic și anume al 10-lea ca incidență malignă la om

În 2020 s-au înregistrat 573.000 de cazuri noi la nivel global, mai frecvent la bărbați decât la femei, cu o rată de incidență de aproximativ de patru ori mai mare la bărbați.
În anul 2020 s-au înregistrat aproximativ 212.000 de decese la nivel global din cauza acestor forme de cancer vezical.


Factorul de risc cel mai important îl constituie fumatul, el fiind responsabil de aproximativ 50 la sută din cancerele de vezică urinară la bărbați și 20%-30% la femei. Expunerea ocupațională la anumite substanțe chimice cum ar fi aminele aromatice și alți compuși utilizați în industria cauciucului, a vopselelor și în industria de prelucrare a pielii cresc riscul de a dezvolta tumori la nivelul vezicii urinare.
Pentru pacienți este important să știe că tumorile vezicale se împart după gradul de profunzime al invaziei în vezica urinară, în tumori superficiale și tumori infiltrative. Importanța acestei clasificări este datorată prognosticului diferit și a modalității de tratament complet diferită. Dacă pentru tumorile superficiale simpla rezecție endoscopică la care se pot adăuga niște ședințe de instilații intra vezicale poate fi suficientă, pentru tumorile infiltrative, tratamentul îl constituie îndepărtarea chirurgicală a vezicii urinare sau iradierea terapeutică a acesteia, asociată înainte sau după tratament cu ședințe de chimioterapie.
Imunoterapia sistemică își alocă un rol tot mai important în ultimii ani, utilizând inhibarea unor căi de comunicare și control intercelular: inhibitorii punctelor de control imun. Aceștia toți au revoluționat tratamentul cancerului de vezică urinară avansat și funcționează prin blocarea punctelor de control imun în metabolismul celular. Eficiența imunoterapiei este foarte bună, putând induce remisiuni durabile și în unele cazuri constituie opțiunea principală pentru pacienții cu cancer de vezică urinară avansat sau metastatic.
Când vine vorba de tratament curativ chirurgical, îndepărtarea vezicii tumorale constituie o operație cu grad mare de complexitate și cu o gamă mare de varietate pe partea de reconstrucție. Cistectomia radicală constă în îndepărtarea vezicii urinare și realizarea unei modalități de eliminare a urinei. Aceste tehnici realizează asa numitele derivații urinare non continente și facilitează colectarea urinei în dispozitive externe (pungi) pentru confortul și igiena pacientului.
Din dorința de a realiza ridicarea calității vieții pacienților la care a fost îndepărtată vezica urinară au fost puse la punct tehnici de înlocuire a vezicii urinare canceroase cu alte rezervoare urinare construite fie din intestin subțire, intestin gros sau chiar porțiuni gastrice. Cele mai utilizate tehnici actualmente sunt cele care utilizează segmente de intestin subțire și anume ileon terminal.
Aceste operații au un grad foarte ridicat de complexitate dar reușesc în final să redea pacientului aspectul și funcționalitatea dinaintea îndepărtării vezicii urinare.
Datorită gradului mare de complexitate și a numărului mare de suturi intracorporeale, calitatea gestului chirurgical trebuie să fie optimală, deoarece orice complicație poate avea consecințe negative.
Chiar dacă tumorile vezicale sunt niște tumori agresive, efortul de a fi descoperite precoce răsplătește prin niște rezultate oncologice și funcționale foarte bune. O tumoră vezicală excizată complet, tratată corect oncologic pre și/sau postoperator poate fi considerat un pacient vindecat. Dimpotrivă, cazurile neglijate, la care s-au tergiversat din varii motive terapiile curative vor avea un prognostic rezervat, evoluția naturală a bolii ducând firește la decesul pacientului.
Aș dori să subliniez încă o dată importanța tratamentului acestor pacienți în cadrul comisiei oncologice punând accent atât pe îmbinarea cea mai fericită între chimio, imuno, radioterapie cu etapa chirurgicală acolo unde este cazul. În cadrul comisiei oncologice se va urmări nu atât efectuarea tuturor tratamentelor recomandate de ghidurile terapeutice cât și programarea secvenței acestora astfel încât etapele terapeutice să nu își piardă din eficiență prin tergiversarea aplicării acestora.
Chirurgia robotică își lasă amprenta extrem de fericit în cadrul cistectomiei radicale cu reconstructie de vezică din intestin. Datorită ajutorului pe care îl oferă robotul chirurgical chirurgului, oriunde este nevoie de precizie, mișcări fine și o vedere tridimensională magnificată, robotul chirurgical constituie un neprețuit ajutor în creșterea calității gestului chirurgical, cu implicații esențiale în prognosticul acestor pacienți. În acest sens, tratamentul radical al cancerului de prostată sau al tumorilor renale beneficiază din plin de ajutorul chirurgiei robotice.
Prostatectomia radicală asistată robotic are rezultate atât oncologice cât și funcționale superioare celorlalte modalități chirurgicale datorită preciziei robotului de a diferenția țesutul tumoral de țesutul sănătos cu implicații în păstrarea continenței și a potenței sexuale a pacientului operat.
Pentru tratamentul tumorilor renale, importanța utilizării robotului chirurgical poate avea semnificație în păstrarea sau nu a rinichiului funcțional după îndepărtarea strictă a părții tumorale. În plus, cu robotul avem șanse mai mari de a realiza excizia părții tumorale fără a opri circulația sângelui în rinichiul asupra căruia se acționează, adică în ischemie zero. Această particularitate tehnică duce la recuperarea funcției rinichiului operat semnificativ mai rapid și la scăderea impactului intervenției asupra funcției renale globale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha