53
None

Tu cât de bine dormi?

Apneea în Somn, altfel de cum o știai
“Omul nu dispare când adoarme și nu reapare brusc când se trezește. Există o continuitate somn-veghe-somn care nu trebuie neglijată.“
Date statistice ale Sindromului de Apnee în Somn SAS

În general nu conștientizăm cât de important este să mergem la medic până când nu vedem care este cu adevărat amploarea la nivel general asupra populației a oricărui sindrom sau a unei boli.
Medicii ne recomandă întotdeauna să avem grijă de noi și la cele mai mici semne să mergem la un consult de specialitate.
Ca să conștientizăm cât de frecvent este Sindromul de Apnee în Somn și ce corelații există cu alte afecțiuni, Dr. Alexandru Arămescu a avut bunăvoința de a ne explica ce înseamnă din punct de vedere statistic Sindromul de Apnee în Somn.

Domnul Dr. Arămescu Alexandru, este medic specialist medicină internă, cu competență în somnologie la Clinica Davidescu din Oradea.

Sindromul de Apnee în Somn SAS este frecvent la toate vârstele

„În populația adultă este prezent la 2-4% cu un raport bărbat- femeie de 2-3:1.
Date mai recente („The Wisconsin Cohort Study”) arată o prevalență de 4 % la femei și 9 % la bărbați.
Prevalența SAS crește odată cu înaintarea în vârstă:

  • la copii 5-6%, respectiv 7,45% dintre copiii sforăitori cronici
  • între 30-60 ani Apneea în Somn este prezentă la 24% din bărbați și 9% femei
  • la populația peste 60 ani: bărbați 28-67% și femei 20-54%.
Apneea în somn este frecventă la populația somnolentă

Cauza principală a somnolenței este SAS.
33% din accidentele rutiere sunt cauzate de șoferi somnolenți o parte covârșitoare din aceștia sunt suferinzi de sindromul de apnee în somn. Acest lucru înseamnă, un număr de ~643 de decese, 2696 răniți grav, si 2845 de accidente ar fi putut fi prevenite numai în anul 2017 (Poliția Rutieră România).

Din acest motiv, conducătorul auto somnolent, pretest, va face testul de apnee și apoi va fi obligat să urmeze o cale de tratament. (Norme de siguranță a circulației).

Apneea în somn și afecțiunile cardiace

Pacienții hipertensivi cu SAS 56%, din care HTA rezistentă la tratament cca 30%.
Din acești pacienți hipertensivi, cu crampe musculare și eventual diabetici, 80% suferă de hiperaldosteronism primar și tensiunea lor arterială va răspunde favorabil la terapia SAS și spironolactonă.
Pacienții somnolenți cu HTA beneficiază “din plin” de pe urma tratamentului CPAP.
Insuficiența cardiacă cu SAS – peste jumătate fac apnei centrale dar apar frecvent și cele mixte și obstructive 40-63% din pacienții ICC au SAS.
Retenția hidro-salină caracteristică SAS, responsiva la antialdosteronice poate crea chiar un Bias diagnostic. Pacientul are SASO sever sau ICC NYHA II-III sau amândouă. Retenția hidro-salină și redistribuția lichidelor în timpul nopții poate crește tumescență pereților faringelui cauzând mai multă hipoventilație mai multa hipoxemie.
SAS netratat poate produce fibrilația atrială (OR de 3%) și netratat poate crește mortalitatea postinfarct miocardic la 28 zz, (HR>3)
Depresie cu SAS 63%. Pacienții în depresie au avut probabilitate de 5 ori mai mare de a avea tulburări respiratorii în timpul somnului.

Insomnia cu SAS

Insomnia secundară tulburărilor de respirație este mai frecventă la bărbați 4% față de femei 2.5% în cazul cărora tulburările hormonale declanșate de climacteriu face sa fie mai frecventă insomnia primară.
Parasomnii cu SAS, 9.5% au avut o asociere cu simptome de tip parasomnie (paralizia de somn, halucinații de somn, tulburări de mișcare în cursul somnului REM, somnambulismul, mâncatul în somn). 10 % din aceștia au raportat o îmbunătățire în simptomele parasomniei cu tratamentul CPAP.

Astmul bronșic cu SAS

În funcție de severitate: sever (50%) versus boală moderată (23%), BPOC 0.5%.
Bolile neuro-miastenice fac SAS. Din cauza instabilității respiratorii hipoventilatia și SAS nocturn a făcut mult timp parte din manifestările finale ale acestor afectiuni.”

În prezent, speranța și calitatea vieții au fost mult îmbunătățite de terapia CPAP

Pentru a putea beneficia de un tratament, trebuie să mergeți prima dată la un medic. Pentru că acesta este singurul care să vă pună un diagnostic de certitudine și să vă recomande un tratament.

Apneea în somn nu este genul de afecțiune pe care să o tratați cu ușurință sperând că trece cu timpul dacă luați tratamente naturiste sau alte remedii ce nu au nici o legătura cu medicina.

Apneea în somn este un sindrom complex care ne afectează în viața de zi cu zi. Oriunde am fi: acasă sau la muncă. Pentru că somnul nostru este afectat de oprirea respirației în timp ce dormim. Fără să știm. Gândiți-vă ce înseamnă să vă țineți respirația mai mult de 10 secunde de mai multe ori. Și conștientizați ce poate însemna oprirea respirației pentru organismul nostru în mod repetat de-a lungul fiecărei nopți. Și așa putem începe să ne explicăm de ce suntem obosiți, somnolenți, fără poftă de viață, irascibili și nu ne putem concentra.

Și lista poate continua.

Insă suntem convinși că acest semnal de alarmă vă va face să vă programați la un medic de specialitate.

Pentru ca să vă fie bine. Și să vă bucurați de viață.



Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha