„Detectarea neuropatiei nediagnosticate și stabilirea impactului asupra calității vieții pacienților cu diabet zaharat: studiu asupra 25.000 pacienți cu diabet zaharat în România”
Echipa științifică implicată în realizarea studiului „Detectarea neuropatiei nediagnosticate și stabilirea impactului asupra calității vieții pacienților cu diabet zaharat: studiu asupra 25.000 pacienți cu diabet zaharat în România” a fost premiată de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) pentru articolul publicat pe această temă în aprilie 2015 în revista Journal of Diabetes and its Complications.
Articolul a fost înscris în competiția națională anuală „Premierea rezultatelor cercetării” secțiunea„Articole”, din cadrul Programului Resurse Umane al Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III prin care sunt recunoscute și recompensate rezultatele cercetării românești și, implicit, vizibilitatea dobândită pe plan internațional.
Competiția se adresează cercetătorilor afiliați unor instituții din România, autori de articole științifice publicate în reviste indexate de Thomson Reuters în Science Citation Index Expanded („Science”), Social Sciences Citation Index („Social Sciences”) sau Arts & Humanities Citation Index („Arts & Humanities”).
Din echipa științifică fac parte conf. univ. dr. Ioan A. Vereșiu, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, dr. Norina Alinta Gâvan, Secretarul General al Societății de Neuropatie Diabetică, dr. Bogdan Florea, Director Științific al Societății de Neuropatie Diabetică, și asist. univ. dr. Cosmina Ioana Bondor, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
„Avem în acest moment date referitoare la situația din România. Obiectivul acestui studiu de amploare a fost acela de a raporta cazurile neidentificate de neuropatie diabetică printre diabeticii din România și măsurarea impactului pe care îl are această afecțiune asupra calității vieții lor. Rezultatele cercetării, care au fost publicate în Journal of Diabetes and its Complications, au arătat o prevalență ridicată a neuropatiei diabetice în rândul persoanelor cu diabet, reprezentând o bază importantă în vederea stabilirii, din punct de vedere statistic, a consecințelor diabetului zaharat. Studiul a mai demonstrat și că severitatea neuropatiei are un impact mare asupra calității vieții persoanelor afectate. Cercetarea a relevat totodată că mai mult de 14% dintre persoanele care au răspuns afirmativ la întrebarea dacă suferă de neuropatie diabetică s-au confruntat cel puțin o dată cu ulcerații, gangrene sau amputații”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Vereșiu, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică.
Rezultatele studiului sunt foarte importante întrucât arată nu doar existența unei prevalențe crescute a neuropatiei diabetice în rândul diabeticilor, dar și un procent mare de cazuri de neuropatie diabetică nediagnosticată printre persoanele cu diabet.
Aproape două treimi dintre persoanele cu diabet au răspuns afirmativ la întrebarea dacă au neuropatie diabetică, în timp ce mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns negativ aveau un scor scăzut al calității vieții, fapt care indica prezența acestei complicații. Mai mult, 3.000 dintre participanții la studiu au semnalat cel puțin un episod de ulcerație, gangrenă sau amputație.
Neuropatia diabeticăeste una dintre cele mai severe și frecvente complicații ale diabetului zaharat. Aceasta se manifestă prin deteriorarea nervilor, în principal la nivelul membrelor inferioare, provocând pierderea senzitivității și are ca principal factor de risc dezechilibrul metabolic.
PR&Comunicare:Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical