• 116 ore de cursuri și ateliere pentru profesori și elevi vor începe în trei școli din județul Ilfov.
• O echipă de specialiști și voluntari vor ajuta elevii și profesorii să își dezvolte abilitățile de interacțiune, de acceptare și valorificare a diversității în clasă.
• Proiectul este derulat de Asociația Bolnavilor de Von Hippel Lindau, în perioada august – decembrie 2024, cu sprijinul Fundației Orange.
Asociația Bolnavilor de Von Hippel Lindau, cu sprijinul Fundației Orange, demarează activitățile în clasă din proiectul „Uniți în diversitate”. Profesorii și elevii din Școala Gimnazială „Smaranda Dumitru Roman” Vizurești Ciocănești, cu structurile Vizurești, Urziceanca și Ciocănești, își vor dezvolta abilitățile de interacțiune, de acceptare și valorificare a diversității în clasă.
27 de cadre didactice și 460 de elevi, dintre care 240 de copii care provin din familii defavorizate, vor beneficia de cursurile și activitățile din proiect. Acestea au ca scop promovarea diversității în școală pentru a crea un mediu educațional incluziv, sigur și stimulativ, care să integreze toți elevii din școală și să-i pregătească pentru o lume tot mai diversă și complexă. 116 ore de cursuri și ateliere cu elevii și cadrele didactice vor fi derulate din septembrie și până la finalul lunii decembrie.
Profesorii vor participa la cursuri și activități practice cu caracter non-formal care vizează dezvoltarea empatiei și a respectului reciproc, dezvoltarea abilităților sociale, combaterea discriminării și a stereotipurilor dintre elevi. Prin atelierele propuse, cadrele didactice își vor putea dezvolta abilitățile de interacțiune și de management al claselor în contextul diversității și își vor crește abilitățile de acceptare și valorificare a diversității în clasă, în cadrul grupurilor de copii și la nivel individual.
Activitățile ce se vor realiza cu elevii vor evidenția avantajele diversității între oameni și sunt susținute de specialiști educaționali. Elevii vor fi provocați prin jocuri distractive, discuții libere, povești creative și alte activități practice, dar și prin concluzii reflective, pentru a descoperi singuri avantajele acceptării diferențelor dintre ei, valorizând unicitatea și libertatea fiecăruia.
Prin expunerea la o varietate de perspective și experiențe, elevii au oportunitatea să își îmbogățească experiența educațională și să învețe de la colegii lor. Diversitatea în clasă poate stimula discuțiile și dezbaterile, promovând gândirea critică și creativă.
Pe lângă elevii și profesorii din proiect, întreaga comunitate va beneficia de achizițiile și concluziile copiilor, sprijinindu-i să devină cetățeni responsabili și empatici.
Activitățile sunt realizate cu sprijinul Fundației Orange, prin intermediul „Susține un ONG!” – program care încurajează participarea activă a angajaților companiei în inițiative sociale.
„Alături de voluntarii și susținătorii asociației noastre, visez ca școala să fie un mediu plăcut copiilor, care să îi atragă și în care să își dorească să se întoarcă cu drag! Iubesc copiii și vreau să îi ajut să își descopere potențialul, să se înțeleagă și să se accepte unii pe alții. Prin aceste cursuri vom sprijini copiii în a descoperi singuri avantajele diferențelor dintre ei, din toate punctele de vedere, susținând incluziunea tuturor în mediul școlar”, a arătat Elena Popa, președinta Asociației Bolnavilor de Von Hippel Lindau.
„Consider absolut necesară instruirea profesorilor din toate școlile din România cu privire la integrarea elevilor din medii foarte diverse, pregătirea practică a acestora alături de specialiști, și implementarea de strategii repetitive, de grup sau individuale, pentru a crea un mediu educațional sigur și stimulativ, cu impact pozitiv asupra dezvoltării emoționale a copiilor”, a arătat la rândul său Mădălina Stan, B2B Manager Customer Value Management Orange România.