Expunerea excesivă la soare și, mai grav, fără folosirea protecției solare, reprezintă o problemă majoră de risc în dezvoltarea cancerului de piele. Se estimează că, până în 2045, incidența cancerului de piele va crește cu 85%.
Melanomul este considerat cea mai gravă formă de cancer cutanat. Incidența sa a crescut semnificativ în întreaga lume în ultimele decade. În SUA, este a cincea formă de cancer ca frecvență la bărbați și a șasea la femei reprezentând aproximativ 5% dintre toate cancerele nou diagnosticate. Ratele de mortalitate au crescut mult în ultimii ani, dar nu atât de mult precum cele de incidență.Deși reprezintă 2-5% din toate cancerele cutanate, ratele de deces prin melanom reprezintă 80-90 % din cele prin cancer cutanat în general. În Australia melanomul reprezintă o mare problemă, estimându-se că unul din 70 de locuitori poate avea o formă de melanom.
În România încă nu există date despre prevalența și incidența melanomului, totuși una dintre preocupările majore ale Societății Române de Dermatologie este legată de situația cancerelor cutanate – parte integrantă în Registrul Național - așa cum ele, deja, au fost obținute pentru psoriazis și dermatita atopică.
Dintre principalii factori de risc menționez:
- Expunerea excesivă la soare, solar etc;
- Îmbrăcămintea de culoare închisă;
- Arsuri solare în copilărie sau adolescență;
- Antecedente familiale de melanom, nevi atipici, boli genetice (xeroderma pigmentosum);
- Imunosupresii (pacienții transplantați);
- Piele deschisă la culoare, păr blond, ochi de culoare deschisă (fototip I și II, fenotip asociat cu risc crescut de melanom);
- Prezența unui număr mare de nevi melanocitari ( >50); totuși, 70% din melanoame apar de novo (pe pielea aparent sănătoasă);