Istoric pacient
Pacient de 29 ani cu traumatism complex şi fractură deschisă de pilon tibial (Gustillo Anderson IIIB), ca urmare a unui accident de muncă. Plagă rezultată prezenta necroza osoasă şi era contaminată. Pacientului i s-a administrat tratament cu antibiotice timp de 7 zile de la internarea în clinică. Ţesuturile contaminate şi ţesutul necrotic au fost îndepărtate, împreună cu materialul de osteosinteza primar.
Scopul tratamentului
Terapia cu presiune negativă a fost aplicată pentru a elimina infecţia şi a stimula formarea ţesutului de granulaţie, permiţând ulterior grefa de piele şi grefa osoasă autologa.
Tratamentul plăgii
Tibia a fost stabilizata cu ajutorul fixatorului extern. În urma debridării a fost aplicată pentru 3 zile terapie cu presiune negativă -125 mmHg, mod continuu. După 3 zile se observă deja ţesut de granulaţie de bună calitate în zona internă a defectului şi re-epitelizare la marginile acestuia.
Terapia cu presiunea negativă a fost aplicată în continuare schimbând pansamentele la fiecare 3 - 5 zile, în funcţie de volumul secreţiilor. În ziua 14 se observă o evoluţie bună cu dezvoltarea continuă a ţesutului de granulaţie de bună calitate. După 4 săptămâni ţesutul de granulaţie acoperă defectul şi re-epitelizarea marginilor este foarte bună. După 6 săptămâni întregul defect a fost acoperit cu ţesut de granulaţie şi infecţie a fost eradicată. Închiderea plăgii s-a făcut folosind grefa de piele şi a fost introdus un distanţier pentru a proteja segmentele osoase timp de 3-4 luni. Ulterior a fost realizată grefa osoasă autologa.
Concluzii
Terapia cu presiune negativă a asigurat un bun drenaj a acestui traumatism complex, prevenind contaminarea şi accelerând formarea ţesutului de granulaţie de foarte bună calitate, care să permită grefa cutanata şi ulterior grefa osoasă autologa. În plus tratamentul a fost bine tolerat de pacient.