Sărbătorile pot fi o perioadă de încercare emoţională pentru unii dintre noi, din cauza unor amintiri neplăcute din copilărie, a unor experienţe anterioare care ne-au marcat, din cauza singurătăţii sau a lipsei de bani. Pentru alţii dintre noi, sărbătorile pot sublinia faptul că viaţa noastră în ansamblul ei se schimbă de-a lungul timpului. Este foarte inconfortabil să faci faţă sărbătorilor şi să le anticipezi cu provocările şi stresul aferent.
Iată câteva sfaturi ce ar putea ajuta pentru a ne “remonta” în această perioadă:
Dezvoltă-ţi noi tradiţii de sărbători. Dacă faci asta, începe cu aşteptări realiste. Orice ai face, să fie ceva care să îţi poată crea o legătură cu viitorul şi cu o stare de bine. E posibil să ai nevoie de mai multe repetiţii până când să devină o tradiţie, însă satisfacţia există din momentul în care începi să creezi ceva pentru tine. Acest lucru este bun mai ales când cei apropiaţi îţi sunt departe sau ai motive să nu sărbătoreşti împreună cu ei, şi dacă resursele tale financiare nu sunt semnificative.
Participă. Nu sta retras/ă în timpul sărbătorilor. Nu te izola. Chiar dacă poate fi dificil pentru tine să ieşi în lume, fă-o atunci când ai ocazia. E foarte posibil ca atunci când vei fi în mijlocul altor persoane să începi să te simţi mai bine, mai ales dacă eşti o personalitate extrovertită. Participă la aceste evenimente la un nivel la care te simţi confortabil – dar participă. Uneori, o implicare mică poate să îţi ridice moralul mai mult decât crezi.
Îngrijeşte-te. Comercializarea sărbătorilor poate fi copleşitoare uneori. Nu lăsa asta să influenţeze modul în care tu alegi să participi la sezonul sărbătorilor. Aceasta poate fi o perioadă de reflectare şi de a-ţi da atenţia şi îngrijirea de care ai nevoie. Nu te instala în faţa unui televizor intrând în transă. Poţi alege un film pe care vrei să îl vezi de mult, să citeşti o carte bună, să asculţi muzica pe care o vrei, să trimiţi ilustrate sau să scrii scrisori. Vei putea avea o mare surpriză descoperind că acordându-ţi puţin timp pentru tine te poate ajuta să te simţi mai bine. Conştientizează faptul că ai nişte timp liber şi găseşte modalităţi potrivite ţie pentru a te bucura de el.
Ajută. Uneori ne concentrăm atât de mult asupra problemelor noastre şi asupra pierderilor sau stresului propriu încât uităm faptul că avem şi multe lucruri pentru care putem să ne declarăm mulţumiţi. Ajută pe cineva care are nevoie de un gest mic sau de puţină atenţie: o familie de bătrâni, oameni cu probleme, cu boli psihice. Acest lucru vă poate da un sentiment de împlinire. E foarte probabil să cunoşti deja o astfel de persoană. Dacă nu, caută o fundaţie, un centru de bătrâni sau pur şi simplu mergi prin cartierele oraşului. Poţi adopta chiar un animal vagabond sau cumpără unul care îţi place mai mult. Vei găsi ceea ce cauţi mai repede decât crezi.
Vorbeşte despre tine. Melancolia sărbătorilor e un fenomen mai comun decât ai crede. Nu suferi în linişte. Rişti ca melancolia să se accentueze şi să devină depresie. Gândeşte-te de ce sărbătorile sunt un stres pentru tine. Caută informaţii despre ce se întâmplă în jurul tău: prieteni, colegi, petreceri în public, programe comunitare. Vorbind despre ce simţi e un pas important pentru a te înţelege mai bine şi pentru a-ţi rezolva problemele.