A 20-a CONFERINȚĂ DE ATEROTROMBOZĂ, 2022

Afisari: 1250

Data: 15 apr 2022, de la ora 8.45 la ora 19.00, online si fizic (Hotel Pullman Bucuresti) (locuri disponibile: online – nelimitat, fizic – 210 locuri)

Eveniment GRATUIT, realizat de Societatea Romana de Cardiologie (SRC) impreuna cu Societarea Romana de Neurologie (SRN)

Inscriere: medicii se inscriu direct pe site-ul SRC – cardioportal.ro; link pt inscriere click AICI. (cardioportal.ro)

Evenimentul este creditat EMC, medicii participanti primesc diploma prin intermediul platformei cardioportal

Cine poate participa: cardiologi, medicina interna, neurologi, chirurgie vasculara si cardiovasculara, diabetologi, medici de familie etc

Reguli stabilite de SRC pentru medicii care participa fizic: fiecare participant fizic va completa o declaratie de propria raspundere ca nu are simptome de Covid, apoi i se va masura temperatura; medicii vor purta masca in interiorul salilor de conferinta.

Cuvant inainte

Conferinţele de Aterotromboză au ajuns la un moment aniversar, în acest an se desfașoară cea de-a 20–a întâlnire ştiinţifică cu această tematică. Concepute ca o expresie a interferenţei între multiple specialități: cardiologie, neurologie, diabet zaharat, medicină internă, medicină de familie…, constatăm în prezent un progres în cunoaşterea şi dezvoltarea aterosclerozei și a aterotrombozei, precum şi o evoluţie favorabilă în abordarea metodologiilor moderne, ce se aplică în practica ştiiinţifică.

Din păcate, în România mortalitatea se menține încă la nivel ridicat, 54 % faţă de 20-30 % în ţările dezvoltate.

Aterotromboza este o boală complexă în care depozitul de lipide, inflamația și formarea de trombus au un rol major.

Mediul aterogenetic este favorizat de endoteliul vascular agresat de factorii de risc cunoscuți sau încă necunoscuți. Aterotromboza interesează toate teritoriile vasculare: cerebrale, coronariene, periferice, mezenterice și renale. Evenimentele ischemice arteriale sunt produse prin ruptura sau eroziunea plăcii, ducând la tromboza arterială şi manifestări clinice de sindrom coronarian acut, accident ischemic cerebral, ischemie periferică sau viscerală. Strategiile terapeutice includ strategii de prevenire, prin controlul factorilor de risc (fumat, dislipidemie, HTA, diabet zaharat, obezitate, lipsa de efort fizic) şi strategii de tratament al trombozei arteriale şi al complicaţiilor trombozei.

În aceşti ani s-au făcut progrese importante în recunoaşterea plăcii instabile (markeri biologici, imagini ale structurii plăcii) şi în acelaşi timp progrese privind tratamentul anticoagulant, fibrinolitic şi mai ales tratamentul antiplachetar pentru faza acută şi tratamentul de lungă durată. Astăzi se discută mai ales depistarea leziunilor subclinice pentru prevenirea evenimentelor acute.Un anumit bilanţ se impune în acest moment, întrucât se constată o evoluţie favorabilă în cunoaşterea şi managementul infarctului de miocard prin programul național, apoi a stroke-ului (AVC) şi în acelaşi timp se înregistrează un beneficiu pentru întreaga practică medicală şi ştiinţifică în domeniul bolilor cardiovasculare în general.

Experienţa mai optimistă acumulată de specialiştii din domeniul neurovascular se datorează şi acestor importante conferinţe de un foarte bun nivel ştiinţific. Pe de altă parte, aceste conferinţe au contribuit la procesul formativ al generaţiilor de medici (neurologi, cardiologi şi alte specialități).

Sperăm că extinderea “Unităţilor de Urgenţe Neurovasculare” (stroke) şi corelarea dezbaterilor ştiinţifice din cadrul acestor conferinţe cu ghidurile de practică ce se publică, e drept uneori prea des, pentru fiecare specialitate, reprezintă o foarte importantă evoluţie în managementul bolilor cardiovasculare din ţara noastră, în acord cu ceea ce se întâmplă în Europa Occidentală. La acest proces formativ şi cu consecinţe practice imediate, au contribuit şi incursiunile de cercetare fundamentală din cadrul biologiei celulare.

Conferinţele de aterotromboză au fost organizate în Bucureşti, iniţial sub denumirea de Simpozion, apoi au luat denumirea de Conferinţe Naţionale, iar în ultimii ani de Conferințe anuale. Primul Simpozion a avut loc în anul 1996, organizat de Institutul de Cardiologie “C.C. Iliescu” având ca temă principală: “Terapia antiplachetară în bolile cardiovasculare”, iar moderator a fost Prof. Dr. C. Carp.

Al doilea Simpozion a avut loc după 3 ani, în anul 1999, moderator Prof. Dr. E. Apetrei. Începând cu anul 2002, s-au organizat anual, sub egida Societăţii Române de Cardiologie şi a Asociaţiei Române de Stroke (până în anul 2015). Moderatori la ediţiile 2002-2015 au fost Prof. Dr. E. Apetrei şi Prof. Dr. C. Popa. La fiecare din aceste sesiuni a participat ca moderator și președintele în funcție al Societății Române de Cardiologie, ultimele 2 ediții fiind organizate numai de SRC. Din motive de COVID, timp de 2 ani (2020, 2021) conferințele nu s-au mai ținut. Fiecare din cele 19 conferinţe anterioare au contribuit la abordarea ştiinţifică a procesului dinamic al aterogenezei atât din punct de vedere al mecanismelor intime, cât şi, mai ales, din punct de vedere terapeutic. Datele științifice au fost prezentate sub formă de conferințe, prezentări de cazuri, dezbateri și transmisii în direct ale unor proceduri medicale (angioplastii artere carotide, artere coronare, artere renale).

Toate conferinţele s-au bucurat de un interes deosebit din partea dumneavoastră, demonstrând că tematica privind aterotromboza interesează mare parte din lumea medicală, iar prezentările şi dezbaterile au fost pe măsura aşteptărilor. Ținând cont de interesul crescut pentru temele dezbătute, începând din anul 2014 conferința a fost transmisă integral și online.

Vă invităm să participați cu întrebări și comentarii la temele puse în discuție și prezentate de cunoscători ai domeniului, cărora le mulțumim și pe această cale. Pentru această conferință aniversară, toate mulțumirile noastre se îndreaptă către compania Zentiva pentru sprijinirea acestui demers.

Vă mulţumim tuturor pentru participare.

Eduard Apetrei, Bogdan Alexandru Popescu, Cristina Tiu

Societatea Română de Cardiologie
Tel./Fax: 021 250 01 00
office@cardioportal.ro
www.cardioportal.ro

Organizator: https://aterotromboza.cardioportal.ro/