A treia ediție a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar
Afisari: 1860Abordarea problemelor de fond ale sistemului sanitar din România, deficitar încă în ceea ce privește reformarea sa, constituie obiectivul principal al celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, ce va avea loc în perioada 6-9 octombrie 2016, la Hotel President din Tîrgu-Mureș.
La această ediție participă lectori din Cehia - Dr. Daniela Kandilaki (expert în management sanitar), din Slovacia - Dr. Peter Pazitny (expert în management sanitar), din Ungaria - Dr. Zoltán Huszti, director Finanțare Medicamente CNAS Ungaria și Dr. András Inotai, director ISPOR Ungaria, alături de invitați de marcă din țară și străinătate.
La acest eveniment și-au confirmat participarea:
• Prof. Dr. Sorin Paveliu - Președinte ISPOR România; Președinte Societatea Română de Farmacoeconomie;
• Conf. Dr. Florin Buicu, Președinte Comisia de Sănătate, Camera Deputaților;
• Prof. Dr. Cristian Vlădescu, Director general Școala Națională de Sănătate Publică Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar;
• Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat, MAI;
• Dr. Vasile Cepoi, Președinte Autoritatea Națională de Management al Calității în
Sănătate;
• Raul Pătrașcu, Consilierul Primului Ministru pe probleme de sănătate;
• Radu ȚIbichi, Președinte CNAS;
• Răzvan Vulcănescu, Vicepreședinte CNAS;
• Dr. Oana Mocanu, Director General Adjunct - Medic Şef, CNAS
• Dr. Marius Tănasă, Vicepreședinte ANMDM;
• Petru Crăciun, Director General Cegedim România;
• Iulian Trandafir, Director general Farmexpert;
• Dan Zaharescu, Director executiv ARPIM;
• Laurențiu Mihai, Director executiv APMGR;
• reprezentanți ai asociațiilor profesionale, reprezentanți ai furnizorilor privați de servicii medicale, manageri de spitale publice și private.
”Simptomele unor probleme adânci izbucnesc în mod aleatoriu la suprafață, fără a se discuta obiectiv cauzele care stau la baza deficiențelor, și nici soluțiile posibile.
"Încercările autorităților se concentrează mai ales pe tratamentul simptomatologic, pe acțiuni mai mult mediatice și pe menținerea unui echilibru fragil al sistemului, sperând să câștige timp până la următoarele alegeri. Obiectivul celei de-a treia ediții a conferinței este să abordeze problemele de fond ale sistemului sanitar din România, paralel cu experiența altor țări din regiune”, este mesajul președintelui CNFMS 2016, Dr. László Lorenzovici.
Conferința, împărțită în două module tematice, își propune să fie un eveniment de referință pentru profesioniștii din sistemul sanitar din România, avându-l ca moderator pe Val Vîlcu, medic, jurnalist și lector în cadrul Facultății de Jurnalist și Științele Comunicării din cadrul Universității din București.
FARMACOECONOMIE
• Ediția din acest an a modulului de Farmacoeconomie va aduce în prim plan experiența și expertiza specialiștilor din Ungaria în ceea ce privește rezultatele celor mai noi metode de tratament ale Hepatitei C. Dacă în România vorbim de introducerea rezultatelor cost-volum-rezultat pentru un singur medicament destinat tratamentului hepatitei C, în Ungaria se poate vorbi nu doar de existența a trei medicamente, ci și de rezultate și comparații, introducerea tratamentului inovativ la vecinii de peste graniță fiind începută înaintea României.
• Politica privind stabilirea prețurilor la medicamente, taxa clawback și impactul ei pe termen mediu și lung, politica privind medicamentele generice în Europa Centrală și de Est, echitatea regulilor de finanțare și sustenabilitatea sistemului de finanțare în domeniul farmaceutic, dar și HTA în Europa Centrală și de Est sunt alte teme ce vor fi abordate.
• În cadrul modului de Farmacoeconomie, va avea loc și cursul de biostatistică aplicată în farmacoeconomie, în limba engleză, ”Introduction to regression analysis;
• Parametric survival models; Cox-regression to estimate treatment effect in clinical trials”, curs care va fi predat de către Prof. Dr. Zoltán Vokó, de la Universitatea Eötvös Lóránd Budapesta – Departamentul de Economie sanitară și politică sanitară și Universitatea Semmelweis din Budapesta– Centrul de Perfecționare în Managementul Serviciilor de Sănătate.
MANAGEMENT SANITAR
• Finanțarea și funcționarea spitalelor în Europa Centrală și de Est, comparația
sistemelor de sănătate: calitate, eficiență, sustenabilitate, accesibilitate, protecție financiară, sistemul centrat pe pacient, starea de sănătate; strategia de reorganizare a rețelei de spitale în orașe mari, fiind prezentat un studiu de caz - proiectul Budapesta sănătoasă; reorganizarea rețelei de spitale publice: obligație sau necesitate?; infecțiile nosocomiale: probleme și soluții - sunt teme ce promit să ofere răspunsuri din partea experților invitați. De asemenea, vor fi prezentate modelele a două sisteme sanitare diferite, din Cehia și Slovacia, de către invitații speciali.
• Sistemul de asigurări de sănătate a stârnit multe controverse în ultimii ani, motiv pentru care se vor aduce în discuție disfuncționalitățile și inechitățile sale, dar și posibilitatea ca descentralizarea acestuia să constituie o alternativă viabilă.
• Noutăți despre reacreditarea spitalelor, eficentizarea energetică, achizițiile publice, problemele specifice de management ale spitalelor de psihiatrie, imaginea spitalului în mass media sunt alte teme ce vor fi dezbătute în cadrul conferinței.
• Modulul de management sanitar va cuprinde și un workshop ”Problemele cu resursele umane în spitalele publice: lipsă sau excedent de medici?”, la care vor participa manageri de spitale și autorități.
”Participarea națională și internațională a unor personalități importante din domeniu, transformă această conferință într-un important eveniment de schimb bilateral și de networking, oferind posibilitatea relaționării cu reprezentanți ai celor mai importante instituții și companii din domeniul sanitar”, a concluzionat președintele CNFMS.
Evenimentul este organizat sub egida ISPOR România, Camera Deputaților-Comisia pentru Sănătate, Societatea Română de Farmacoeconomie. Organizator științific este Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș și Asociația Suryam, managementul tehnic al evenimentului fiind asigurat de MedFarm Events.