Conferința Națională de Medicina Familiei

Afisari: 2265

 

Asociația mediciilor de familie București – Ilfov și Societatea Națională de Medicina Familiei organizează în perioada 28 – 31 martie 2012 a opta ediție a Conferinței Naționale de Medicina Familiei, Echilibrul delicat între ştiinţă, artă şi comunicare”.

În prag de primăvară, ne pregătim pentru Conferinţa noastră Naţională şi printre teme dragi, de prevenţie, de monitorizare a cronicilor, de educaţie a pacienţilor, printre ateliere, mese rotunde și lucrări științifice, ne străduim, iarăşi, să găsim soluţii care să minimalizeze riscul decimării cabinetelor şi dezvoltarea a medicinii de familie, cu speranţa de a putea oferi mai bune îngrijiri pentru pacienţii noştri.

Mai bine de 1800 de medici de familie din toată țara, cărora în ultimii ani li s-au adăugat și asistentele lor sosesc la acest eveniment. Sesiunilor de simpozioane li se alătură ateliere interactive, dezbateri pe teme de actualitate, lucrări originale ale medicilor de familie, expoziția medicală, standuri de cărți și reviste medicale, premii originale, pachete de oferte bancare.

Am promovat întotdeauna modalităţile moderne de comunicare, utilizarea softurilor de cabinet în practica de zi cu zi, schimbul rapid de informaţii prin intermediul internetului. Medicii de familie din România deţin deja un potenţial deosebit de comunicare, datorită entuziasmului unor deschizători de drumuri. De aceea, convinși că a sosit timpul trecerii la un nivel superior de educaţie medicală, în urma cu un an Societatea Națională de Medicina de Familie a lansat platforma de formare online. În acest an, la Conferința Națională vom avea ocazia să vedem bilanțul primului an de funcționare a platformei.

În plus, în plin an internațional al educației pentru siguranța pacientului, începem un proiect mai amplu, al cărui prim pas va fi o dezbatere pe această temă, în prima zi a Conferinței.  O parte dintre  instructorii – formatori de medicina familiei au participat deja la programe europene de formare în acest sens și acum vor începe să aplice acest concept particularizat la realitățile românești, mai ales în medicina de familie, unde la prima vedere impactul asupra siguranței pacientului nu este atât de mare. Dorim să explicăm ce înseamnă cu adevărat siguranța pacientului și ce rol are ea în medicina familiei, unde relația medic – pacient are o conotație special și o longevitate indiscutabilă.

Ocazia oferită de Conferința Națională este unică pentru mai bine de 2000 de specialiști implicați direct în medicina familiei. Alăturarea pârghiilor de dezvoltare profesională cu problemele legate de managementul cabinetului, de calitătea actului medical, cu posibilități de dezvoltare a activității cabinetelor, iată motive pentru care acest eveniment este întotdeauna așteptat.

În afara crizei economice, în afară neliniştilor generale, suntem supuşi unui tir concentrat împotriva specialităţii pe care ne-am ales-o. Pe lângă dificultăţile obiective, iată că ne este atacată meseria, ne este afectată demnitatea de practicieni, suntem consideraţi „specialitatea de mâna a doua”, uşor de minimalizat, uşor de manipulat. De câţiva ani ne chinuim să convingem că o bună comunicare a decidenţilor cu practicienii aduce soluţii. Soluţii corecte pentru pacienţi, pentru medici, pentru sistemul medical. Nu am reuşit, cu toate argumentele noastre, cu toate comparaţiile cu sistemele medicale avansate, cu toate statisticile şi directivele europene. Anii trecuţi, prin măsuri serioase de protest, am reuşit doar să evităm dezastrul, să supravieţuim, sperând la mai bine. Din păcate, nu am izbutit să progresăm, ci numai să evităm colapsul. Aveam măcar sentimentul că specialitatea noastră începe să fie înţeleasă şi respectată. Anul trecut, Preşedintele Wonca Europe şi Preşedintele World Wonca au fost oaspeţii noştri încercând să arate decidenţilor drumul firesc al medicinei de familie şi avantajele pe care aceasta le poate aduce sistemului. Degeaba.

Mai mult ca oricând, avem şansa profesiei ca scut protector, avem menirea de a aduce alinare pacienţilor noştri, bolnavi, îngrijoraţi, anxioşi şi săraci. Ei se tratează în România, într-un sistem medical în derivă a cărui reformă serioasă, structurată, competentă, se lasă așteptată. Noi avem datoria de a aduce echilibrul, sfatul, alinarea sau vindecarea pentru sănătoşi şi bolnavi, pentru copii şi vârstnici. Criza sau incoerențele sistemului nu pot anula dorinţa noastră de a ne proteja profesia şi demnitatea.

Ceea ce dorim să arătăm se rezumă în câteva lucruri simple, bine cunoscute de către toți:

-        că medicina de familie poate rezolva nevoile medicale uzuale bine, simplu şi ieftin,

-        că dezvoltarea asistenţei medicale primare este cea mai sigură investiţie în sfera sănătăţii,

-        că prevenţia nu trebuie să mai fie o vorbă goală, chiar dacă are rezultate abia peste două-trei mandate,

-        că medicina de familie trebuie să fie în centrul unui sistem medical funcţional şi nu la periferia lui,

-        că într-o ţară săracă, în criză şi fără prea mari tradiţii în a respecta sănătatea, medicul sau pacientul, legiuitorul are şansa să rezolve bună parte din probleme dezvoltând medicina de ambulatoriu

-        că suntem o ţară europeană şi trebuie să respectăm valorile europene.

Noi trebuie să mergem pe drumul nostru. Profesia, pacienţii şi solidaritatea noastră sunt pilonii pe care nimeni nu îi poate minimaliza.

Împreună, 11800 de medici de familie și pacienții lor înseamnă enorm.

Organizator: http://www.amf-b.ro/conferinta_amfb_2012.html