Congresul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, 2018
Afisari: 5814
Asociația Română de Balneologie și Societatea Română de
Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie
au bucuria de a vă invita la Congres
Detali complete privind evenimentul sunt disponibile online
http://bioclima.ro/Congress.php
După aproape un an de activitate, după Congresul Național de Balneologie de la Băile Govora din 2017, Asociația Română de Balneologie (ARB) și Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie (SRMFRB), asociate consorțial cu Societatea Romana de Neuroreabilitare (RoSNeRa) si Societatea Romana de Patologie, Terapie și Recuperare Vertebro Medulare (RoSCoS), organizează în perioada 22-26 Mai 2018 la Cluj-Napoca și Turda, Congresul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din România, cu participare internațională.
Suntem bucuroși să amintim activitatea științifică din ultimii doi ani în care am reușit ca Asociația Română de Balneologie (ARB) să fie principal co-organizator, alături de Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie (SRMFRB), al 41st World Congress of the International Society of Medical Hydrology and Climatology (ISMH), al Congresului Național de Balneologie din 2017 de la Băile Govora, al Conferinţei naționale cu participare internațională: Balneologie maritimă, medicină fizică și de recuperare – tradiție şi modernitate (alături de Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol – SBRT – și de asemenea, de SRMFRB), al Sesiunii academice (cu participare internațională) a Centrului Național Clinic de Recuperare neuro-psiho-motorie Copii ”Dr. N. Robănescu”, precum și al Conferinței Naționale Interdisciplinare, cu vizibilitate internațională: "Abordări comprehensive în problematica durerii și în patologia vertebro-medulară - în contextul marcării Zilei internaționale a leziunilor mielice (WORLD SCI Day)" din 3 - 5 Septembrie 2017 și a numeroase alte evenimente prezentate pe siteul ARB. Toate aceste evenimente reprezintă momente de promovare a specialității medicale.
Manifestarea științifică organizată la Cluj-Napoca are înaltul gir al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București, al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca și al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și prezintă toate elementele necesare unei dezbateri academice de vârf pentru dezvoltarea balneologiei.
Ceremonia de deschidere a Congresului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie se va desfășura în data de 22 Mai 2018, incepnd cu ora 17.00, în „Iuliu Hațieganu” a Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca la care vor participa personalități științifice din domeniu, reprezentanți ai gazdelor și ai Ministerului Sănătății.
Ne exprimăm dorința de a dedica evenimentul pe care îl organizăm la Cluj-Napoca Centenarului Marii Uniri, 1918 – 2018. Menționăm ca la eveniment vor participa peste 250 de persoane, vom avea peste 10 invitați din străinătate, printre care reprezentanți ai Societății Internaționale de Hidrologie și Climatologie Medicală și vom acorda trofee, premii, medalii și distincții în cadrul Galei Balneare ce va avea loc în cadrul congresului in data de 25 Mai 2018 incepand cu ora 20.00 In cadrul Galei Balneare vom acorda distincția Trofeul Balnear 2018, vom promova turismul balnear și vom premia excelența în cercetare pentru domeniul balnear.
Congresul Național de Recuperare Medicină Fizică și Balneolgie din acest an legitimează, printr-o manifestare de mare interes, Consorțiul constituit anul trecut între Asociația Română de Balneologie (ARB), Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie (SRMFRB), Societatea Română de NeuroReabilitare (RoSNeRa) și Societatea Română de Patologie, Terapie și Recuperare Vertebro Medulare (RoSCoS). Acest consorțiu a fost aprobat în Adunarea Generală a fiecărei societăți, intrând astfel pe deplin în vigoare. Congresul se va desfășura într-un centru universitar de prestigiu, respectiv Cluj-Napoca, Aula Iuliu Hațieganu și asta vine cumva firesc dupa ce Congresul Mondial de Balneologie s-a desfășurat în mai 2016 la București, la Palatul Parlamentului, iar în 2017 congresele noastre au fost organizate în două Stațiuni Balneare de top, respectiv Techirghiol (SRMFRB) și Băile Govora (ARB). Și anul acesta vom puncta elementul practic prin componenta de speleoterapie, motivul pentru care Sâmbătă 26 mai ne vom afla la Turda, avand partener Salina Turda, una din sesiunile științifice desășurându-se în salină, pentru a sublinia potențialul remarcabil al României în planul speleoterapiei.
Lista participanților este afișată pe website-ul congresului, și s-au inscris peste 250 de participanți, printre care și participanți din strinătate, cum ar fi din Polonia, Spania, Estonia sau Tucia. In calitate de invitați ai congresului au confirmat participarea Prof. Univ. Dr. Zeki Karagulle, Președinte al Societății Turce de Balneologie, Past President al Societății Internaționale de Hidrologie Medicala, Prof. Univ. Dr. Mine Karagulle, de la catedra de Hidrologie Medicala și Climatologie a Universității de Medicină din Istanbul, Prof. Dr. Irena Ponikowska, Președinte de Onoare al Societății Poloneze de Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie, Dr. Jacek Chojnowski, Președintele Societății Poloneze de Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie. Punctez faptul că anul viitor Congresul Mondial de Balneologie va fi în Polonia și Asociația Română de Balneologie are o colaborare foarte buna cu partea poloneză. Va mai fi prezent ca invitat Prof. dr. Dafin Mureșanu, cunoscută personalitate în domeniul Neuro-Reabilitării.
Turismul Balnear nu este separat de restul sectoarelor economice. Avem aceeași oglindă care ne furnizează aproximativ aceeași realitate. Bună sau rea, aceasta este ceea ce avem la acest moment. Ne lăudăm cu un potențial uriaș, dar la nivel de beneficii pentru economie observăm cât de multe mai avem de învățat sau de implementat. Turismul Balnear își poate reveni în primul rând prin proiecte. Proiecte serioase, implementate de oameni serioși, dedicați acestei activități. Dar începem deja discuții lungi despre birocrație, despre piedici, despre ignoranță, despre lipsa de viziune, despre lipsa priorităților, despre conjunctură, etc. S-ar lungi mult acest răspuns, dar concluzia este că acest sector își revine în același ritm în care își revine economia țării și în care societatea în ansamblu conștientizează importanța și relevanța Turismului Balnear.
Vorbim în fiecare an de un top al Stațiunilor Balneare. Asociația Română de Balneologie și-a propus să analizeze în permanență situația stațiunilor balneare. Topul de anul trecut este prezentat pe pagina de internet a ARB și a suscitat o dezbatere reala. Techirghiol este pe primul loc. Anul acesta suntem deocamdata în procesul de analiza. Topul va fi prezentat în cadrul Congresului când vom acorda și trofeele câștigătorilor. Evoluția turismului balnear se circumscrie evoluției economice de ansamblu. Nu potem ieși din context cu un singur sector de activitate, decât în rare excepții, cum ar fi sectorul IT sau sectorul auto. Dar restul sunt elemente atât de importante, mă refer la infrastructură, la puterea de cumpărare, la stilul de viață, la abordarea socială, etc. Sunt optimist. Cred că ne aflăm pe un trend ascendent, dar totodată într-un “tren Personal cu viteză redusă, care oprește în fiecare haltă”. Cred că ne maturizăm, cred că începem să conștientizăm faptul că sunt lucruri care trec oricum precum timpul, cuvintele rostite și posibilitățile, dar că trebuie să nu ne pierdem niciodată cinstea, liniștea sau speranța.
Mesajul nostru este în primul rând de unitate. Trebuie să învățăm să avem încredere unii în alții. Să avem înțelegerea că în echipă suntem mai buni decât la individual. Să nu lăsăm posibilitățile să se irosească. Să ne construim viitorul profesional împreună. Poate toate acestea sunt cuvinte mari în ziua de azi. Dar sunt convins că pe cei mai mulți îi împinge înainte pasiunea pentru munca lor. E bine să avem idealuri și să încercăm să le atingem împreună. Dorința de promovare a potențialului balnear și speleoterapeutic ne determină să alegem ca destinație pentru desfășurarea lucrărilor în data de 26 mai 2018, Salina Turda.
Va invităm alături de noi la eveniment și vă mulțumim mult pentru sprijinul dumneavoastră. Vor fi elemente deosebite pe care ne dorim să vi le aducem în prim plan.
Cu stima, Constantin Munteanu,
Președinte al Asociației Române de Balneologie