Luna Internationala Alzheimer
Afisari: 2105
Luna Internationala Alzheimer va fi sarbatorita, in premiera in Romania, pe data de 16 septembrie 2016, in cadrul unui eveniment organizat de Societatea Romana Alzheimer, ce va avea loc la Biblioteca Academiei Romane, in Amfiteatrul „Ion Heliade Radulescu”.
Desi la fiecare 3 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa, maladia Alzheimer reprezinta un subiect inca sensibil si insuficient inteles si promovat, fata de care atitudinea populatiei este esentiala. Tocmai de aceea, Luna Internationala Alzheimer, septembrie, este marcata sub sloganul “Remember Me!” si reprezinta o constientizare a impactului pe care maladia Alzheimer il are asupra noastra, a tuturor, si care va afecta din ce in ce mai multe persoane odata cu trecerea timpului.
Cunoasterea inseamna putere in lupta cu aceasta maladie
Pentru a reusi reducerea impactului social major al dementei este necesara cresterea capacitatii populatiei de a constientiza gravitatea si particularitatile acestei patologii, educatia populatiei in ceea ce priveste preventia si importanta depistarii precoce, sens in care evenimentul din data de 16 septembrie va aborda subiecte despre semnele bolii Alzheimer, despre preventie, despre factori de risc, despre necesitatea planului national impotriva bolii Alzheimer.
Atelier de terapie ocupationala organizat de Centrul de Psihologie Creativa "Sa coasem amintiri!", Proiectie de filme documentare ilustrative pentru problematica de diagnostic si de ingrijire a dementelor, Conferinta despre educatie pentru diagnostic si ingrijire, Workshop de arhitectura adaptata nevoilor persoanelor cu dementa, sunt doar cateva dintre activitatile care vor avea loc pe 16 septembrie la Biblioteca Academiei Romane (program atasat).
Evenimentulreconfirma magnitudinea medicala si sociala a maladiei Alzheimer, aducand laolalta peste 100 de participanti - pacienti alaturi de familiile lor, public larg, specialisti din psihiatrie, geriatrie, medicina de familie, psihologie, arhitectura, personalitati marcante ale vietii medicale, reprezentanti mass-media.
Program
Atelier de terapie ocupațională organizat de Centrul de Psihologie Creativă „Să coasem amintiri!”
10.00 - 10.15 Coordonator Centrul Memoriei Elena Dobrică - Prezentare Societatea Română Alzheimer
10.15 - 12.00 Prezentare de filme documentare ilustrative pentru problematica diagnostic și de îngrijire a demențelor
12.00 - 12.30 Pauză de cafea
12.30 - 13.00 Deschidere oficială eveniment, invitat Dr. Rodica Tănăsescu - Președinte Societatea Națională de Medicină a Familiei
13.00 - 13.30 Prof. Univ. Dr. Cătălina Tudose - Educație pentru diagnostic și îngrijire
13.30 - 14.00 Conf. Psih. Rozeta Drăghici - Intervenţii psihologice la pacienţii cu tulburări neuro-cognitive
14.00 - 14.30 Pauză de cafea
14.30 - 15.00 Prof. Univ. Dr. Gabriel Prada - Importanța diagnosticării precoce. Necesitatea adoptării Planului Național pentru Demență
15.00 - 15.30 Simpozion KRKA: Rolul memantinei în managementul terapeutic actual al demenței Alzheimer; Speaker: Eduard Motoescu, Medic primar psihiatrie Spitalul Clinic Alexandru Obregia
15.30 - 15.45 Psih. drd. Maria Moglan - 21 Septembrie Ziua Internațională Alzheimer la nivel mondial
15.45 - 16.15 Psih. drd. Ioana Căciulă - Prezentare proiect ELMI „Stimularea integrării pe piața muncii a îngrijitorilor familiali ai persoanelor vârstnice prin îmbunătățirea competențelor”
16.15 - 17.45 Workshop ARHITECTURĂ adaptată nevoilor persoanelor cu demență (DEMENTIA FRIENDLY ARCHITECTURE) Autori: Şef de Lucrări Dr. Arh. Mihaela ZAMFIR (Grigorescu) - Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, MMG-Birou Individual de Arhitectură și Asist. Dr. Mihai-Viorel ZAMFIR - Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”
17.45 - 18.00 Închiderea evenimentului
Despre Societatea Romana Alzheimer
Societatea Romana Alzheimer are ca misiune sprijinul persoanelor cu dementa si a familiilor acestora in Romania. In cei 24 de ani de existenta, Societatea Romana Alzheimer s-a implicat activ pe plan national, european si international in programe, proiecte, actiuni si campanii menite sa raspunda cerintelor acestei categorii de populatie tot mai numeroase, cu o patologie speciala din punct de vedere medical si cu implicatii majore sub aspect social, familial si economico-financiar.
Va rugam sa confirmati participarea dumneavoastra la eveniment pe coordonatele:
Andreea Grigoroscuta, media@ralcom.ro, 0722 329 183