Podiatria în atenția asistenților medicali și kinetoterapeuților la Școala de Vară în Podiatrie
Afisari: 2020Asociația de Podiatrieorganizează în perioada 20-21 iulie 2018 a II-a ediție a Școlii de Vară în Podiatrie, carese va desfășura la Hotel New Montana, Sinaia. Manifestarea se adresează asistenților medicali și kinetoterapeuților și se bucură de un program de prezentări susținute de speakeri internaționali de renume în domeniul podiatriei.
Evenimentul este structurat pe sesiuni de prezentare și workshop-uri practice în care se vor discuta informații relevante din domeniul podiatriei:
- apreciarea factorilor de risc la nivelul picioarelor,
- realizarea educației specifice în ceea ce privește îngrijirea corectă a picioarelor,
- rolul încălțămintei pentru sănătatea piciorului.
„Școala de vară în Podiatrie reprezintă o platformă educațională și informativă adresată tinerilor asistenți medicali și kinetoterapeuți. România se confruntă cu o situație dificilă în privința problematicii amputațiilor in randul persoanelor cu diabet. Și prin acest eveniment dorim să aducem o bază informațională și educațională oferită de către cativa dintre cei mai importanți specialiști la nivel international în podiatrie, pentru a putea îmbunătății îngrijirea piciorului, in general si a piciorul diabetic in special, avand ca scop final prevenirea si reducerea numarului de amputații. ” a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.
Specialiștii podiatri care vor susține prezentări în cadrul școlii:
- David Armstrong(SUA) – Chirurg podiatru,doctor în podiatrie
- Lee Rogers (SUA)– Manager Rețeaua de Sănătate a Experților în Prevenția Amputațiilor, unul dintre cei mai influenți podiatri din SUA conform Revistei de Management în Podiatrie din SUA
- David Dunning (Marea Britanie)– Podiatru,fost Preşedinte al Colegiului Podiatrilor din Anglia Management în Podiatrie
- Frank Bowling (Marea Britanie)– Chirurg podiatru,doctor în podiatrie
- Helen Branthwaite (SUA) –Podiatru,doctor în podiatrie, profesor la Staffordshire University
- Alfred Gatt (Malta)– Podiatru,doctor în podiatrie,Președinte al Rețelei Europene pentru Educație Superioară în Podiatrie ENPODHE - Conf.dr. Ioan Vereșiu –Președintele Asociației de Podiatrie
Dintre subiectele dezbătute în cadrul școlii amintim:
- Biomecanica și patologia piciorului
- Factorii de riscpentru apariția ulcerelor piciorului și a amputațiilor
- Managementul chirurgical al piciorului diabetic
- Afectiunea picior Charcot
- Educația podiatricăa persoanelor cu picior diabetic
- Echipamente moderne și tehnici moderne de diagnosticare în podiatrie
Federaţia Internaţională de Diabetestimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%1.
Podiatria este ramura medicinei care studiază, diagnostichează și tratează afecțiunile la nivelul picioarelor, fie ele probleme uzuale precum infecțiile fungice, tulburări biomecanice, probleme ale piciorului de atlet sau probleme specifice care apar în cazul piciorului diabetic. Podiatrul este specialistul care poate trata și ameliora aceste probleme și care are rolul de a consilia pacienții în legătură cu îngrijirea corectă a picioarelor. În prezent, profesia de podiatru este reglementată în peste 21 țări, în România nefiind încă recunoscută. Asociația de Podiatrie face demersuri în recunoașterea acestei profesii.
Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro
Info:
1International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas 8th Edition, 2017