Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SoftNet, poleposition in Content Management

24 Noiembrie 2005




Clientul are o perspectiva proprie, mai ales asupra unor aspecte considerate de el importante. Se intampla sa nu inteleaga aspectele profunde ale securitatii si sa se limiteze la back-up, firewall si antivirus. Este foarte importanta partea de consultanta care sa ofere clientului o intelegere completa a complexitatii sistemului si a costurilor asociate sigurantei informatiilor. Pe fondul cresterii criminalitatii electronice si a caracterului critic al informatiilor stocate de anumite sisteme garantarea securitatii documentelor electronice devine vitala.


Companiile nu se gandesc totdeauna la aceste aspecte si de aceea nu se regasesc in caietele de sarcini, iar in cadrul licitatiei pretul cantareste foarte mult fara sa acopere toate functionalitatile de care am amintit. De aici si diferentele de cost intre sisteme doar aparent similare, care surprind pe unii clienti. Acesti clienti trebuie sa inteleaga diferentele intre transferul informatiilor pe suport electronic plus arhivarea pe CD versus enterprise content management. Securitatea este in sine un subiect, din pacate uitat de multe ori si descoperit in timpul proiectului.


Exista si un impuls dat de legislatie?


Unul dintre vectori este legislatia, atat cea romaneasca, cat si cea internationala.


De aproape trei ani se discuta despre legislatia care sa permita in cadrul organizatiilor inlocuirea hartiei cu suportul electronic. Lucrurile au inceput abrupt si cu optimism si imi amintesc declaratii care prognozau 5 ani pana la trecerea tuturor documentelor oficiale in format electronic.


Avem numeroase companii multinationale care trebuie sa se supuna legislatiei din tarile unde isi au sediul. Sarbanes-Oxley este o lege care impune ca orice informatie folosita in cadrul organizatiei pentru luarea de decizii sa fie auditabila indiferent de sursa. Si in spatiul european exista o legislatie similara privind combaterea criminalitatii economice, iar daca avem in vedere asteptata aderare la UE aceste aspecte vor deveni importante si pentru firmele romanesti.


Un impact are si legislatia romaneasca. Avem legea semnaturii electronice, deja o lege matura, si mai multi furnizori de certificate digitale. Nu stiu cate documente sunt prezentate la tribunal in format electronic, probabil nu multe, dar astazi este posibil.


Legea arhivarii electronice si cea a facturii electronice sunt in lucru, deci o intreaga infrastructura pentru aceasta orientare este necesara. Tot mai multi clienti ne intreaba daca sistemele noastre sunt conforme cu legea arhivarii electronice, si chiar daca legea nu este validata inca, este un semn ca problema ii preocupa.


Sunteti implicati in sustinerea initiativelor legislative?


Actionam in cadrul ATIC printr-un lobby dedicat sustinerii legislatiei in domeniu si incercam sa ajutam la definirea unor concepte legate de documentele electronice. Credem ca legislatia va contribui la cresterea pietei, dar nu stiu cu ce viteza va genera investitii pe masura.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
1234
Utilizarea documentelor electronice creste in mod natural pe masura ce mijloacele de prelucrare, transmitere, arhivare si storcare a acestora se perfectioneaza. Cine mai arhiveaza pe hartie documente primite prin email sau download-ate de pe internet sau copiate din alte arhive electronice? Aproape nimeni. Decat cum este cazul OP-urilor de trezorerie: le downloadezi de pe sit-ul Min.Fin., la prelucrezi/completezi si in\loc sa le trimiti tot electronic trebuie sa dai print si sa te duci cu ele la banca.
02 Decembrie 2005, 11:34:41