Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Internetul prin satelit aşteaptă confirmarea

20 Februarie 2012




Avantajul internetului prin satelit

Compania SES anunţa anul trecut extinderea ASTRA2Connect în România, în urma semnării unui acord cu furnizorul român de servicii de internet E-Sourcing Know-How & Servicii, pentru comercializarea de servicii de bandă largă prin satelit. Conform acordului, E-Sourcing va furniza soluţii ASTRA2Connect pentru gospodării şi companii în zone izolate, fără acces la reţelele terestre de bandă largă.

„Locul conexiunilor internet via satelit pe piaţa comunicaţiilor din România nu este numai în locurile izolate. În realitate, situaţia este mai complexă. În acest sens, putem exemplifica situaţia creată de creşterea explozivă a dispozitivelor smart (telefoane, tablete, GPS-uri etc.), care au început să solicite foarte intens banda de transmisie de date a operatorilor de telefonie mobilă. Congestia apărută în bandă ne-a adus clienţi chiar în Bucureşti. Totuşi, aplicaţia în zonele izolate din punct de vedere al reţelelor broadband rămâne opţiunea care a condus la semnarea parteneriatului cu ASTRA2Connect”, a declarat Călin Rangu, Managing Director, E-Sourcing Know-How & Servicii.

De altfel, E-Sourcing Know-How & Servicii este partener de dialog în cadrul proiectului naţional al MCSI, Ro NET.

„În acest proiect ambiţios se va aduce o conexiune broadband în localităţile rurale în care aceasta lipseşte. Costurile sunt foarte importante în acest caz, dat fiind faptul că o estimare acceptabilă a numărului de potenţiali abonaţi este imposibilă. Costurile de punct de inserţie şi «local loop» trebuie să poată fi recuperate din contravaloarea abonamentelor. La rândul lor, preţurile abonamentelor sunt plafonate de preţul mediu în piaţa serviciilor de internet. Sistemele de reţea cablată clasică sunt foarte greu amortizabile dacă numărul de abonaţi rămâne mic, ceea ce este foarte probabil. Şi atunci, soluţia internet via satelit cu microreţele este mult mai oportună. În afara acestui proiect, ne orientăm într-o nouă etapă de conectare a primăriilor rurale la proiectul E-Guvernare şi regretăm enorm că nu a fost acceptat proiectul «Internet în şcoala ta». Acesta ar fi condus la conectarea cu minim de cost a unui mare număr de unităţi şcolare. Mai dorim să subliniem deschiderea noastră către orice solicitare şi aplicaţie nouă. Sistemul propus de noi îşi poate arăta avantajele în situaţii de urgenţă, el putând fi activat în câteva minute în orice locaţie”, încheie Călin Rangu.

În prezent, aceste servicii nu sunt foarte răspândite, însă trebuie avut în vedere în viitor rolul cheie pe care banda largă de tip wireless (terestră sau prin satelit) îl poate juca pentru a asigura accesul la internet, inclusiv în zonele rurale şi izolate, lucru subliniat, de altfel, şi în Agenda Digitală pentru Europa.

CE – interesată de serviciile mobile de comunicaţii prin satelit

Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu Agenda Digitală, a cerut anul trecut, în mod urgent, unui număr de 21 de state membre ale UE să adopte rapid toate măsurile legislative necesare pentru a permite introducerea, la nivel european, a serviciilor mobile de comunicaţii prin satelit care pot fi utilizate pentru internet de mare viteză, televiziune şi radio mobile sau pentru comunicaţii în situaţii de urgenţă, în folosul consumatorilor şi companiilor din Uniune. Conform calendarului stabilit printr-o decizie a Parlamentului European şi a Consiliului de Miniştri al UE din 2008, serviciile mobile de comunicaţii prin satelit (MSS) trebuiau introduse în toate statele membre ale UE până cel târziu în luna mai 2011. La 13 mai 2009, Comisia a selectat doi operatori de servicii mobile prin satelit la nivel pan-european, Inmarsat Ventures Limited şi Solaris Mobile Limited. Cele 21 de state membre sunt: Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Marea Britanie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
alex
Internet prin satelit ofera si : http://www.internet-prin-satelit.ro
05 Aprilie 2013, 11:43:53