Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Comunicațiile unificate au o piață și în România

27 Martie 2013




Andrei Pietruschevici, Managing Director Enterprise Business Systems, este puțin mai pesimist față de colegii de industrie: „Piața de comunicații unificate a evoluat în aceiași parametri ca toată piața de IT&C din România: creștere slabă, eroziune de preț și concurență puternică între vendori. O soluție de comunicații unificate ajută procesele de business ale organizației respective, îmbunătățind capacitatea de comunicare cu clientul dar și colaborarea între angajați, cu condiția de a fi corect implementată. În general, în piața din România clienții nu sunt dispuși să plătească pentru soluții sofisticate și pentru servicii de implementare care să muleze soluția de comunicații în procesul de afaceri. Ca o implementare de comunicații unificate să aibă succes, trebuie impusă o anumită disciplină a utilizatorului: toată lumea din organizație trebuie, de exemplu, să-și seteze statusul de prezență, ca să știi prin care din mediile de comunicație pe care le ai la dispoziție să comunici cu ei. La noi, toată lumea vorbește la mobil și, în general, nu se prea răspunde la telefon, fie că suni un client sau furnizor, oricare dintre ei fiind probabil ocupați cu ședințe. Iar soluția de comunicații trebuie să fie ieftină și, evident, cu implementarea gratis. Piața de comunicații unificate o să evolueze anul acesta în aceeași linie cu toată economia de la noi, adică o să crească mai deloc“.
Reprezentantul Cisco România menționează că piața de comunicații unificate urmează trendul întregii industrii IT.

„Nu putem să ignorăm explozia dispozitivelor mobile, a diversității sistemelor de operare și a aplicațiilor, iar de aici bineînțeles adoptarea acestora în mediul de business. În acest context, piața de comunicații unificate se orientează către soluțiile neîngrădite de un anumit vendor de echipamente sau de un anumit sistem de operare. Un alt trend foarte important care influențează și piața de soluții de colaborare este cloud computing-ul. Oferta Cisco pentru echipamente de colaborare este deja disponibilă prin partenerii noștri furnizori de servicii“, mai spune Răzvan Atimariti.

Cine sunt principalii clienți de UC?

Enterprise Business Systems a implementat soluții la clienți din varii domenii de activitate din sectorul IMM care îi ajută atât în procesul de afaceri, cât și în comunicarea cu clienții.

„Pentru industriile cu nevoi de comunicare deosebite, cum ar fi educaţia sau sănătatea, dar nu numai, am creat soluţii speciale care adresează exact acele nevoi deosebite în colaborare. În portofoliul nostru de clienţi veţi regăsi companii din toate industriile. O atenţie deosebită am acordat în ultimii doi ani companiilor mici şi mijlocii, iar rezultatele nu au întârziat să apară. În acest sens, pe lângă serviciile de cloud computing de care aminteam mai devreme, acestea au acum acces la o ofertă variată şi adaptată nevoilor lor“, explică reprezentantul Cisco România.

Beneficiarii principali ai soluțiilor de comunicații unificate oferite de PRAS sunt mediul public și companii multinaționale.

„Pentru multinaționale este o soluție foarte bună de a reduce costurile și de a îmbunătăți colaborarea internă. Din acest motiv, ei reprezintă cea mai bună piață pentru astfel de soluții. În general, IMM-urile nu investesc în acest tip de tehnologie din cauza costurilor relativ mari și pentru că nevoia lor de comunicații nu este atât de vizibilă“, adaugă Paul Roman.

Conform studiului Frost & Sullivan amintit la începutul acestui articol, piaţa de soluţii UC va cunoaşte o creştere constantă a tehnologiilor de virtualizare şi cloud computing. Pentru început, este de aşteptat ca organizaţiile să înceapă să transfere în cloud aplicaţii simple, cum ar fi contul de email, iar mai târziu, să se îndrepte către aplicaţii mai avansate, precum soluţii de business critice şi inclusiv platforme de telefonie corporate.

Dacă și piața din România va avea un parcurs similar, vom afla cu siguranță în următorii câțiva ani, mai ales că serviciile cloud au din ce în ce mai mulți adepți și la noi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite