Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluţii GIS versus grefă de viewer GIS

03 Iunie 2013




Emiterea autorizaţiei

În soluţia geospaţială, lucrarea se transmite automat spre aprobare odată ce se finalizează instrumentarea şi se închide automat după verificare. Dacă soluţia integrată include un portal, plată electronică şi semnătură electronică, atunci vorbim de gradul 5 (maxim) de sofisticare a soluţiei și cetăţeanul poate primi atât notificări pe parcursul evoluţiei procesului de instrumentare a cererii şi, de asemenea, poate fi invitat să realizeze plata electronică şi să descarce la orice oră documentul de autorizaţie, fără să se deplaseze de acasă.

Analiza performanţei organizaţionale

Cu o soluţie geospaţială, echipele de management pot efectua variate analize asupra rezultatelor activităţii, prin interogări create direct în soluţie, în combinaţii practic mărginite doar de experienţa de lucru a managerului. În cazul utilizării unui viewer GIS, sistemul este limitat la analizele stabilite iniţial la implementarea iniţială, sistemul nu oferă flexibilitatea de creare de noi instrumente, direct din hartă.



Exemple precum cel de mai sus pot fi atâtea câte fluxuri geospaţiale de lucru există într-o organizaţie, dar ar fi nedrept şi neprofesional să tragem concluzia că viewer-ele geospaţiale sunt aplicaţii inutile sau ineficiente. Dimpotrivă, aplicate pe nevoi organizaţionale potrivite, acestea se pot dovedi o alegere excelentă, iar criteriile de alegere sunt simple: volumul activităţii, numărul de utilizatori, potenţialul de extindere al organizaţiei şi nevoi mici sau inexistente de comunicare inter-instituţională. Pentru organizaţiile mici, cu puţine fluxuri de lucru geospaţiale şi cu ritm mic de creştere, un viewer GIS grefat pe câteva aplicaţii simple şi însoţit de o configurare iniţială foarte bună poate fi o implementare cu un raport optim calitate-preţ, cel puţin pentru o vreme. Dacă vorbim însă (ca în exemplul de mai sus) de organizaţii cu zeci de utilizatori, care se poate restructura oricând şi în care comunicarea între departamente este singura de natură să adauge sau scadă zile de lucru la termenul de livrare, aici optimul este echivalent cu o soluţie geospaţială integrată, construită după toate regulile de business, scalabilă şi interoperabilă, modelabilă pe fiecare aspect al fluxurilor de lucru şi care asigură circulaţia şi managementul informaţiei geospaţiale fluent şi instantaneu la nivelul întregii instituţii.

Exemplul de mai sus a abordat doar chestiunea eficienţei operaţionale între cele două alegeri. Pe termen lung, situaţia nu stă diferit. Grefa de viewer nu poate, de cele mai multe ori, urma ritmul firesc de creştere a organizaţiei, interfeţele şi funcţiile sale sunt greu sau imposibil de remodelat pentru a urma schimbările periodice din activitatea utilizatorilor, iar când schimbarea sistemului devine o necesitate evidentă, va atrage cu sine costurile suplimentare legate nu numai de o nouă implementare a unui nou sistem (cu tot ceea ce derivă din aceasta), dar şi de conservarea datelor acumulate între timp şi migrarea acestora către noul sistem. În cazul unei soluţii geospaţiale construite de la bun început pentru a ţine cont de orice provocare a viitorului, pe o bază de date geospaţială unică şi pe o arhitectură deschisă şi scalabilă, sistemul va evolua odată cu organizaţia, iar toate modificările viitoare vor putea fi operate cu funcţiile existente ale sistemului, cu datele existente şi fără a perturba semnificativ fluxurile de lucru ale organizaţiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite