Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ArcGIS: O Platformă GIS într-o Continuă Evoluţie şi Dezvoltare

12 Septembrie 2013




Hărţile web permit utilizarea GIS de către toţi utilizatorii

Hărţile web GIS au evoluat şi reprezintă astăzi un instrument primar pentru generarea şi comunicarea informaţiei geografice atât la nivel organizaţional, de tip enterprise, cât şi comunitar. Sunt foarte uşor de folosit, şi utilizând ArcGIS devin mult mai dinamice şi profesionale. ArcGIS 10.2 este astfel proiectat pentru a oferi utilizatorilor ajutorul în crearea, distribuirea şi utilizarea acestor hărţi web GIS. Noile funcţionalităţi disponibile în ArcGIS pentru realizarea hărţilor sunt foarte importante:

• Servicii dinamice de imagini permit setarea proprietăţilor serviciilor de imagini direct în cadrul hărţilor web GIS şi furnizarea conţinutului acestor servicii de imagini – în special pentru colecţii foarte mari de imagini. De exemplu, hărţile web GIS pot fi utilizate pentru a filtra un serviciu conţinând zeci de mii de scene de imagini Landsat, astfel încât numai o selecţie de scene relevante să fie afişate cu o anumită combinaţie de benzi sau folosind o funcţie specifică, precum NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) pentru a returna indexul de vegetaţie. Ferestre configurabile de hărţi web GIS pentru afişarea serviciilor de imagini furnizează utilizatorilor atât metadatele imaginilor specifice, cât şi informaţiile privind mărimea pixelilor sau alte valori din hartă. Începând din anul 2008 arhiva de imagini Landsat a devenit accesibilă gratuit pentru publicul larg. Lucrând în colaborare cu Ministerul de Interne din SUA, Esri a creat un serviciu de imagini care pune la dispoziţia publicului larg peste 40 de ani imagini Landsat însumând aproape 8TB. Serviciile de imagini oferă posibilitatea vizualizării imaginilor, utilizarea imaginilor pentru analize multispectrale şi multitemporale, analiza modificărilor produse de-a lungul a peste 40 de ani de imagini Landsat etc. Serviciile de imagini pot fi accesate prin intermediul aplicaţiei din Esri cloud, ArcGIS.com (http://www.esri.com/software/landsat-imagery/image-services) şi prin intermediul programelor Esri.

• Scene web pentru prezentări 3D sunt disponibile prin intermediul Esri CityEngine Web Viewer. Acestea permit utilizatorilor să adauge şi să exploreze comentarii-bazate-pe locaţie într-un spaţiu tridimensional, să compare ferestre „side-by-side” şi să creeze zboruri prin modelele 3D ale oraşelor, toate acestea fiind disponibile prin orice tip de browser cu capabilităţi WebGL.

Mai multe instrumente de analiză spaţială disponibile în ArcGIS Online şi Portal

Analizele spaţiale reprezintă fundamentul tehnologiei GIS, iar lansarea versiunii ArcGIS 10.2 asigură capabilităţi noi de analiză. Oamenii din diferite discipline pot astăzi utiliza analizele spaţiale pentru a exprima tendințele evidenţiate pe anumite seturi de date şi ulterior pot crea straturi tematice noi cu aceste rezultate ce pot fi adăugate în hărţile web GIS. Instrumente avansate de analiză pot fi adăugate în ArcGIS Online pentru analiza şi cuantificarea relaţiilor geospațiale atât în vederea evaluării prognozelor, a evidenţierii tendinţelor, cât şi pentru a putea lua cele mai inteligente decizii de business. Aceste instrumente noi includ:

• Suprapunerea straturilor pentru a permite combinarea a două sau mai multe straturi pentru a determina relațiile spațiale între elemente. De exemplu, pentru a determina tipul de utilizare a terenului în funcție de tipul solului.
• Analiza de tip hot-spot pentru a analiza date ce reprezintă incidente, cum ar fi accidente rutiere, sau valorile asociate cu elementele spațiale (cum ar fi volumul de vânzări pentru anumite magazine de tip supermarket) și pentru a descoperi aglomerări spațiale semnificativ statistice cu valori ridicate (hot spots) sau scăzute (cold spots).
• Explorarea corelărilor spaţiale permite examinarea relaţiilor dintre obiectele spaţiale, cum ar fi analiza de proximitate a unui magazin de băuturi alcoolice şi corelarea amplasării acestuia cu nivelul ridicat sau scăzut de criminalitate din zona respectivă.
• Găsirea unei locaţii existente pentru a selecta un obiect spaţial din hartă ce îndeplineşte criteriul de selecţie în funcţie de anumite atribute sau interogări spaţiale realizate de către utilizator.
• Augmentarea datelor oferă informaţii privind locaţiile, diferite tipuri de business, resurse demografice dintr-o anumită zonă geografică sau pe o anumită distanţă sau într-un anumit timp-de-parcurs faţă de o locaţie definită de utilizator.

Suport de analiză spaţială pentru mai multe platforme BI

ArcGIS 10.2 oferă astăzi soluţii pentru diferitele platforme BI (business intelligence), cum sunt: IBM Cognos, Microsoft, SAP, precum şi pentru instrumentele de colaborare şi creştere a productivităţii, de tip Microsoft Office şi SharePoint. Astfel, organizaţiile cu anumite soluţii implementate de MicroStrategy BI şi Microsoft Dynamics Customer Relationship Management, au posibilitatea acum de a analiza datele proprii şi într-un context geografic. În cadrul activităţilor zilnice pe care le desfăşoară, utilizatorii acestor sisteme de BI mai pot:
• realiza hărţi personalizate cu datele proprii, dar şi îmbogăţite cu context spaţial
• analiza şi realiza diferite relaţii spaţiale pe care graficele şi schiţele realizate cu BI nu le pot prezenta
• îmbunătăţi datele proprii cu seturile de date puse la dispoziție de Esri.

Integrarea securităţii de tip enterprise

Noua versiune 10.2 include atât autentificare federativă pentru ArcGIS Online cât şi autentificare PKI (public key infrastructure) pentru Portal. Autentificarea federativă permite administratorilor contului organizaţional să configureze ArcGIS Online, astfel încât utilizatorii pot accesa contul pe baza numelor utilizator şi a parolelor existente de la nivelul organizaţiei. Acest mare avantaj elimină necesitatea de credenţiale utilizator multiple, de aplicaţii separate dedicate şi în special utilizatorii nu trebuie să-şi creeze alt nume utilizator şi parolă specială pentru accesul ArcGIS Online. Autentificarea PKI implică perechi de chei publice şi private şi un certificat pentru a verifica identitatea online a utilizatorilor. Administratorii utilizează PKI pentru a cripta comunicaţia şi tranzacţiile, astfel încât informaţia este citită doar de utilizatorii şi aplicaţiile autorizate cu certificate digitale valide.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite