Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ArcGIS: O Platformă GIS într-o Continuă Evoluţie şi Dezvoltare

12 Septembrie 2013




ArcGIS 10.2: O platformă într-o majoră şi constantă evoluţie

Un moment de vârf pentru platforma ArcGIS 10.2, aflată într-o continuă dezvoltare în ultimii ani, oferă tuturor utilizatorilor îmbunătăţiri semnificative prin noile funcţionalităţi. Poate fi utilizată atât pe echipamente mobile, smartphone-uri, tablete, cât şi la nivel de browser web şi desktop, şi poate fi pe deplin integrată în sisteme enterprise de mari dimensiuni la nivel organizaţional, guvernamental şi de business.

ArcGIS 10.2 devine astăzi parte integrantă a activităţilor noastre zilnice, fiind disponibilă tuturor utilizatorilor din întreaga lume pentru o productivitate eficientă şi luarea celor mai inteligente decizii. Analizele geospaţiale şi hărţile GIS sunt într-o continuă cerere şi utilizate în toate domeniile de activitate, pentru a găsi cele mai bune strategii de business, pentru a răspunde la diferite tipuri de evenimente şi pentru a implica cetăţenii şi întreaga societate.

Dacă acum 20 ani sistemele GIS (Geographic Information System) erau considerate tehnologii de avangardă, fiind destinate unui grup foarte restrâns de utilizatori, odată cu trecerea timpului constatăm că sistemele informatice geografice capătă o popularitate din ce în ce mai mare pe piaţă, fiind accesibile sub diferite forme (aplicaţii, soluţii, servicii, conţinut) unui public din ce în ce mai larg şi devenind aproape indispensabile infrastructurii IT din cadrul oricărei organizaţii, indiferent de profilul acesteia. Portofoliul de soluţii GIS este din ce în ce mai vast, facilitând integrarea cu alte sisteme informatice şi oferind astfel o imagine exhaustivă asupra eficienţei proceselor de afaceri specifice unei organizaţii şi posibilitatea de elaborare a unor strategii proprii de dezvoltare. Piaţa de GIS din România este de asemenea într-o dezvoltare rapidă, clienţii fiind din ce în ce mai bine informaţi şi prin urmare mai exigenţi. Cerinţele de informaţie geospaţială şi de sisteme informatice care să permită gestiunea eficientă a acesteia pot fi uşor identificate în diferite sectoare ale pieţei: cadastru – gestionarea măsurătorilor topografice şi a proprietăţilor, alinierea la legislația şi Directivele Europene; mediu – un management de mediu eficient şi de calitate devine indispensabil în atingerea obiectivelor de protecţie şi conservare a mediului natural; utilităţi – modelarea reţelelor, managementul incidentelor şi al activelor, studii de fezabilitate etc. Atât administraţiile publice, cât şi companiile private din România ce activează în astfel de sectoare ale pieţii au îmbrăţişat soluţiile geospaţiale apelând la diferite implementări GIS particularizate pe nevoi specifice. Esri România a răspuns cerinţelor existente în aceste domenii de activitate, realizând implementări de sisteme şi soluţii GIS enterprise complete, care să permită eficientizarea investiţiilor, sustenabilitate şi interoperabilitate.



Cadastru - Geoportalul INSPIRE al României şi servicii eTerra


Intrarea în vigoare a Directivei INSPIRE 2007/2/CE în mai 2007 a constituit un eveniment major în Uniunea Europeană. Se permite astfel stabilirea unei infrastructuri de informaţii spaţiale, necesare suportului cerut de politicile comunitare legate de protecţia mediului, precum şi a politicilor în domenii care pot avea un impact asupra mediului. INSPIRE are la bază o infrastructură de date spaţiale realizată şi întreţinută de fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Directiva adresează un număr de 34 de teme de date spaţiale, necesare sprijinului politicilor de protecţie a mediului, fiecare din teme fiind definite prin componente cheie şi norme de aplicare.

Directiva INSPIRE solicită Comisiei să stabilească un geo-portal comunitar, iar statele membre să furnizeze acces la infrastructura proprie fie printr-un geo-portal, fie prin orice alte puncte de acces decid acestea să opereze.

Geo-portalul INSPIRE furnizează mijloacele de căutare a seturilor de date spaţiale şi a serviciilor de date spaţiale şi face obiectul restricţiilor de acces, vizualizare şi descărcare a seturilor de date spaţiale ale statelor membre în cadrul Directivei INSPIRE de instituire a unei infrastructuri pentru informaţii spaţiale în Comunitatea Europeană. INSPIRE îşi propune să facă disponibile informaţii geografice relevante, armonizate şi calitative pentru a susţine formularea, implementarea, monitorizarea, evaluarea politicilor şi activităţilor care au un impact direct sau indirect asupra mediului.

Directiva INSPIRE a fost transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa Guvernului 4/2010 privind Instituirea Infrastructurii Naţionale pentru Informaţii Spaţiale (INIS) în România. Adiţional OG 4/2010 defineşte cadrul legal general necesar pentru instituirea INIS, coordonată de către Consiliul Infrastructurii Naţionale pentru Informaţii Spaţiale. Integrarea şi suportul tehnic sunt asigurate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în calitate de Preşedinte şi Secretariat al Consiliului INIS. Soluţia pentru partajarea şi distribuirea seturilor de date spaţiale şi a serviciilor web ataşate este reprezentată de geo-portalul INIS dedicat INSPIRE – geoportal.ancpi.ro. În contextul INSPIRE, prin intermediul soluţiei de mai sus, Esri România a ajutat la punerea bazelor unui proces deschis şi transparent pentru participarea părţilor interesate. Sursa: geoportal.ancpi.ro.

Bazat pe tehnologia ArcGIS for INSPIRE şi serviciile ArcGIS Server, Geoportalul INIS asigură îndeplinirea termenelor INSPIRE asumate de România în procesul de integrare a resurselor geospaţiale la nivel european.

Ca o ultimă noutate, începând din luna iulie a acestui an, prin intermediul Geoportalului se oferă posibilitatea consultării on-line a registrului imobilelor http://geoportal.ancpi.ro/geoportal/imobile/Harta.html.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite