Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ArcGIS: O Platformă GIS într-o Continuă Evoluţie şi Dezvoltare

12 Septembrie 2013






Mediu

Unul dintre sectoarele cu nevoi stringente atât de soluţii geospaţiale, cât şi de bune practici este cel al mediului. Politica de mediu reprezintă o încercare de a gestiona problemele de mediu, propagându-se de la nivel european, la nivel naţional, regional, local etc. Fără un instrument eficient, este dificil de prevăzut modul în care aceasta ar trebui să se dezvolte sau dacă noi politici ar trebui să fie introduse. Tehnologiile GIS dispun de o aplicabilitate din ce în ce mai mare în domeniul protecţiei mediului şi conservării naturii, iar dezvoltarea de sisteme care să faciliteze implementarea politicii de mediu a fost întotdeauna o prioritate pentru Esri România. Pe de altă parte, din ce în ce mai multe companii şi organizaţii apelează la soluţii GIS pentru creşterea eficienţei activităţilor pe care le desfăşoară în diferite arii: tehnic, comercial, financiar etc.



„Suntem onoraţi să fim recunoscuţi ca furnizor cheie în dezvoltarea şi implementarea de soluţii orientate pe protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii de instituţii cu rol decizional în acest sector, precum Ministerul Mediului, Institutul de Biologie Bucureşti, Agenţii Naţionale şi Regionale de Protecţie a Mediului, Regia Naţională a Pădurilor (Romsilva), Consilii Judeţene şi alţi custozi şi administraţii de parcuri şi arii protejate”, susţine Cristian Vasile, directorul executiv al Esri România.

Soluţiile GIS Esri reprezintă un instrument esenţial şi în conservarea biodiversităţii, permiţând inventarierea şi studiul distribuţiei spaţiale a speciilor şi habitatelor de interes comunitar, corelarea speciilor cu arealele de distribuţie specifice acestora, analiza schimbărilor în timp şi evaluarea eficienţei practicilor şi politicilor de conservare a speciilor şi habitatelor, precum şi studiul influenţei factorului uman. Respectând recomandările Agenţiei Europene pentru Protecţia Mediului, Esri România a dezvoltat o soluţie GIS integrată de monitorizare a biodiversităţii. Soluţia propusă are ca punct de pornire schema bazei de date spaţiale, proiectată în conformitate cu standardele în vigoare - Directiva INSPIRE, articolul 16 din Directiva Habitate, articolele 9 şi 12 din Directiva Păsări - privind biodiversitatea, incluzând aici şi template-uri cartografice de tip hartă ce redau distribuţia speciilor şi habitatelor de interes comunitar, integrate într-un sistem GIS de monitorizare a biodiversităţii. Acesta este compus din aplicaţia pentru echipamente mobile (aplicaţie dedicată culegerii datelor în teren), aplicaţia desktop GIS (fluxuri de lucru şi analize spaţiale) şi web GIS (aplicaţie web de cartografiere) şi aplicaţie Geoportal pentru diseminarea şi explorarea resurselor spaţiale.

RoEnv GeoPortal este unul din proiectele implementate de Esri România în sectorul de mediu, reprezentând un efort colaborativ cu şi pentru Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice în cadrul proiectului PHARE, „Technical Assistance to Develop The Environmental Related GIS Maps". Scopul acestui proiect, al cărui nucleu îl constituie aplicaţia Geoportal, este de a facilita descoperirea şi diseminarea datelor şi hărţilor GIS pentru a sprijini următoarele sectoare de mediu: conservarea naturii, controlul şi managementul riscului în poluarea industrială, calitatea aerului şi zgomotul, managementul deşeurilor şi calitatea apei.

Geoportalul asigură, de asemenea, interoperabilitatea cu alte aplicaţii dezvoltate pe aceleaşi standarde la nivel european, naţional, local şi suportă standardele şi specificaţiile europene, internaţionale şi specifice industriei.



Monitorizarea biodiversităţii utilizând Sisteme Informatice Geografice – Consiliul Judeţean Buzău
Consiliul Judeţean Buzău este autoritatea administraţiei publice locale constituită la nivel judeţean şi care desfăşoară, printre altele, activităţi orientate pe protecţia biodiversităţii şi stabilirea planului de management pentru ariile protejate administrate, de educaţie ecologică şi ecoturism. În cadrul proiectului de inventariere şi cartare a habitatelor naturale şi habitatelor speciilor sălbatice de interes conservativ comunitar şi de realizare a designului, avizării şi implementării sistemului de monitorizare a stării de conservare a acestora, aferente proiectului „Managementul conservativ şi participativ al sitului ROSCI0229 SIRIU", Esri România a implementat platforma ArcGIS, ca sistem informatic integrat. Astfel, soluţia ArcGIS permite dezvoltarea de standarde comune de monitorizare, oferind două beneficii majore: o abordare unitară, prin dezvoltarea unei metodologii corecte, care să permită monitorizarea biodiversităţii, respectiv suportul real în vederea evaluării şi raportării stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes, ce poate duce la identificarea acţiunilor prioritare la nivel local, naţional şi european. Aplicaţia Geoportal implementată asigură accesul la resursele spaţiale şi hărţile de distribuţie obţinute în cadrul proiectului, oferind un singur punct de acces, transparenţă, vizibilitate şi o gestiune mai eficientă în ceea ce priveşte conţinutul geografic existent, precum şi managementul ariei protejate. Prin componenta Geoportal, sistemul implementat facilitează relaţionarea şi interoperabilitatea cu alte instituţii publice, factori de decizie, cum ar fi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Ministerul Mediului, Agenţii de Protecţie a Mediului, Regia Naţională a Pădurilor, Agenţia Europeană de Mediu şi permite, în acelaşi timp, accesul direct al cetăţenilor, care îşi pot exprima propriile propuneri.

Aflaţi mai multe:
www.geoportal-mediu.ro
Proiecte similare:
http://bio.geoportal-mediu.ro/bmb
www.geoportal-mediu.ro/geoportalceahlau
www.geoportal-mediu.ro/cuejdel.html
http://lm.geoportal-mediu.ro/home/
http://bio.geoportal-mediu.ro/geoportalmacin/
www.geoportal-mediu.ro/geoportalneamt/



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite