Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

FMVB îşi consolidează statutul internaţional de instituţie academică de elită

13 Septembrie 2013




Cât de importantă este componenta de cercetare-dezvoltare în cadrul strategiei FMVB?

În decursul ultimilor ani, FMVB, prin intermediul cadrelor didactice, dar şi al studenţilor, a aplicat şi a câştigat multe proiecte de cercetare, atât în sistemul naţional, cât şi în sistemul internaţional. Cadrele noastre didactice participă frecvent la proiecte internaţionale de cercetare, la congrese şi conferinţe cu lucrări ştiinţifice apreciate. Un exemplu elocvent în acest sens este Proiectul Novis, care se finalizează anul acesta, un proiect care a abordat problematica e-learning-ului în medicină veterinară, un principiu novator. FMVB a fost aleasă să participe la acest proiect alături de facultăţi de medicină veterinară din Marea Britanie, Germania, Olanda şi Ungaria, pe baza rezultatelor anteriorare obţinute în proiectele internaţionale, care au reprezentat o recomandare extrem de solidă, iar contribuţia românească a fost unanim apreciată.

Facultatea a aplicat în fiecare an şi a câştigat proiecte importante, pe care le-a finalizat cu rezultate foarte bune. Majoritatea acestor proiecte au rezultate cu un nivel ridicat de aplicabilitate directă, unele dintre acestea materializându-se prin obţinerea de brevete OSIM. Este o formă concretă de recunoaştere a implicării FMVB şi a rezultatelor obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică, pentru că nu putem despărţi cercetarea de zona de aplicabilitate a acesteia, respectiv de sfera serviciilor pe care facultatea le oferă, răspunzând cerinţelor reale ale pieţei.

Recunoaşterea şi implicarea la nivel internaţional a facultăţii a generat şi o creştere a numărului de studenţi străini. Aveţi de gând să dezvoltaţi această componentă?

FMVB reprezintă un pol de interes real, atât în cadrul programelor de tip Erasmus, cât şi a altor iniţiative educaţionale similare. La momentul actual, avem studenţi din Franţa, Italia, Spania, Austria, Grecia, Israel etc. Prin intermediul programelor, dar şi pe cont propriu, sunt peste 15 ţări din care ne vin studenţi pentru a studia aici. Atractivitatea ofertei educaţionale a facultăţii noastre este din ce în ce mai mare, de aceea am înfiinţat, recent, o secţie în limba engleză, certificată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), care va deveni pe deplin funcţională începând de anul viitor. Analizăm, totodată, oportunitatea creării unei secţii similare în limba franceză, existând numeroase solicitări venite atât din Europa, cât şi din Africa.

În afara acestor obiective, ce alte priorităţi de dezvoltare pe termen scurt aveţi în strategia de dezvoltare a Facultăţii?

Aşa cum am precizat, ne extindem oferta educaţională, însă nu doar din punct de vedere al acoperirii lingvistice. O altă iniţiativă importantă este aceea că, începând din 2011, masterul este integrat studiilor de licenţă pentru absolvenţii specializării de medicină veterinară. Pentru cea de a doua specializare – controlul şi expertiza produselor agro-alimentare – am obţinut din partea ARACIS acreditarea de master pentru două domenii importante şi de mare actualitate pe piaţa muncii: controlul şi expertiza alimentelor ecologice halal şi coser, care reprezintă un unicat european, şi cel de al doilea domeniu – expertiza produselor alimentare. Acestea se adaugă ciclului de master deja existent: Ingineria produselor alimentare. O altă direcţie asupra căreia ne vom concentra este cea a pregătirii continue a medicului veterinar prin intermediul structurilor academice dedicate, respectiv a Şcolii de studii post-universitare, înfiinţată în 1991, care va beneficia de un suflu nou. În paralel, sutem în faza de creare a unei Şcoli de servicii veterinare post-universitare, proiect care se va concretiza în următorul an. Prin intermediul tuturor acestor proiecte şi iniţiative vom contribui şi la consolidarea statutului internaţional al FMVB de instituţie academică de elită.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
dragusin ginel
aceasta scoala nu va putea sa fie de nici un nivel pana nu va pune la punct un sistem informational pentru populatia care doreste sa afle(exemplu:daca o analiza este gata)date despre propiul animal care a fost diagnosticat si consultat si urmeaza sa se afle rezultatele .Nu exista nr.de telefon pentru nici un birou sau laborator de analize,decat particulare tinute in buzunar pe mobile.singura posibilitate de legatura este camera de triaj(acolo unde ti se i-a banii)si unde sunt doar studenti incompetenti fara dorinta de a excela in meseria ptr.care se pregatesc.In concluzie pacat de medicii si profesorii super calificatii ca sunt inconjurati numai de oameni fara pregatire in domeniu si de un sistem de relatii cu publicul platitor care nu functioneaza.Sunt dezamagit,o totala harababura la asa o institutie.
20 Februarie 2016, 10:46:31