Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IFA - tradiţie şi valori identitare

17 Februarie 2014




Privind retrospectiv anul 2013, aş începe cu o concluzie: prin activităţile desfăşurate, IFA a continuat să contribuie la consolidarea cercetării de fizică din România şi a colaborării între instituţiile de profil, atât prin organizarea seminariilor ştiinţifice de larg interes pentru instituţiile de pe Platforma Măgurele şi din ţară, cât şi prin proiectele şi programele naționale și internaționale în care este implicată. Demn de amintit este şi faptul că IFA participă alături de alte 11 instituţii în consorţiul proiectului „Elaborarea strategiei naționale în domeniul CDI pentru perioada 2014-2020”, sub coordonarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

În luna decembrie a anului 2013, IFA a participat în calitate de co-organizator la evenimentul „Christmas lecture”, aflat la prima ediţie în afara UK, sub Înaltul Patronaj al A.S. Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, alături de Academia Română, Filarmonica George Enescu şi Clubul Rotary Bucureşti-Curtea Veche. La acest eveniment, dedicat aniversării a 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, profesorul emerit Tom Kibble de la Colegiul Imperial din Londra a susţinut prima conferinţă de Crăciun cu tema „Din ce este făcută lumea?”.

Două manifestări de care îmi amintesc cu plăcere sunt „Școala Altfel” şi „Noaptea cercetătorilor”. Prima dintre aceste manifestări anuale, desfăşurată în perioada 1-5 aprilie 2013, se adresează în principal elevilor de şcoală generală şi liceu. Aceştia au fost invitaţi, de către institutele de pe Platforma Măgurele, să petreacă câteva ore într-un alt univers ... cel al știinţei. La cea de-a doua, ce a avut loc în data de 27 septembrie 2013 şi organizată sub egida Uniunii Europene, de către Univ. „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, IFA a participat în calitate de co-organizator alături de alţi parteneri din București și din țară. Copiii sunt în mod natural curioşi şi creativi, iar astfel de evenimente au fost şi sunt o modalitate excelentă de a le oferi şansa unei scurte incursiuni pe tărâmul mirific al ştiinţei care, prin farmecul ei, îi va determina, poate, pe mulţi să rămână aici şi să-i cerceteze misterele. Să nu uităm însă, că o educaţie completă include şi cultivarea unor valori morale, ce trebuie să dăinuie şi să se regăsească atât în conştiinţa celor vârstnici, cât mai ales în a celor tineri: binele, frumosul, dreptatea, adevărul, cinstea.

Toată tradiţia este aici. Mai rămâne să şi înţelegem, iar apoi să facem lucrurile potrivit acestei înţelegeri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite