Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Povestea laboratorului geospaţial de la ISOP

27 Martie 2014




„De la masa elaborării standardului s-au născut tot felul de idei bune. Ministerul a susţinut ideea creării acestui laborator şi a contribuit cu infrastructura IT. Apoi am aplicat pentru oferta educaţională pusă la dispoziţie instituţiilor de învăţământ de Intergraph şi am beneficiat de lucrul cu 7 produse software GIS specializate în programele noastre de pregătire şi pentru cercetare ştiinţifică. De la 1 ianuarie 2014, corporaţia a sistat toate granturile, prin urmare va trebui să aplicăm pentru noua formulă pe care o oferă Intergraph instituţiilor de învăţământ“, mai spune Sorina Cofan.

Laboratorul este dotat cu mobilier ergonomic şi echipament modern, constând în 13 staţii de lucru, server, tablă inteligentă, tv plasmă, instalaţie de sonorizare. Şi în acest caz, echipamentele au fost obţinute, în mare măsură, cu sprijinul Intergraph Computer Services.

În prezent, cursul are o durată de două săptămâni şi utilizează două instrumente GIS: GeoMedia Professional şi Incident Analist.

„Acest curs a intrat în rândul cursurilor consacrate ale ISOP-ului, iar rezultatele sunt excepţionale. Cei mai mulţi cursanţi descoperă aici lumea geospaţială. Anul trecut au fost organizate trei serii de curs. O să încercăm să autorizăm cursul de analiză GIS, ca specializare a analistului, alături de celelalte cursuri. Curiculumul este pilotat şi validat prin lucru efectiv, există un manual şi putem spune că este un curs competitiv pe piaţa muncii. Grupa de 12 cursanţi mi se pare ideală, suficient de mare să se genereze idei valoroase şi, totodată, suficient de mică să pot lucra cu fiecare dintre ei. Sunt singurul trainer în domeniul acesta şi din acest motiv nu putem organiza cursuri care să acopere toată cererea. Cursul de formare a analiştilor de informaţii, care va fi autorizat, durează o lună, iar după apariţia standardului, este organizat de ISOP, cu participarea celor mai buni analişti din instituţiile MAI implicate în demers. El va fi cursul MAI pe piaţa muncii de formare a analiştilor de informaţii. Cursurile de analiză GIS sunt livrate împreună cu partenerii din cadrul Intergraph Computer Services“, precizează Sorina Cofan.

Numărul analiştilor din MAI este în creştere: „Structurile de analiză au pornit de la compartimente, la ora actuală o mare parte dintre ele au devenit birouri şi continuă să se dezvolte odată cu cererea. În lumea analizei, cel puţin în MAI, asistăm la un fenomen de migraţie a analiştilor către organisme internaţionale. Sunt foarte căutaţi analiştii în toate instituţiile de aplicare a legii europene şi internaţionale, iar mulţi dintre ei optează pentru poziţii in Europol, Interpol sau misiuni ONU. Prin plecarea lor, structurile rămân fără specialişti, iar pregătirea unor noi specialişti devine, din nou, o prioritate. Nu putem asigura cererea foarte mare a structurilor operative. Mi-ar fi greu să dau o prognoză, să spun că ISOP va mai recruta încă doi analişti, că va fi în fiecare lună câte un curs de analiză, pentru că poziţia de trainer nu este foarte atractivă financiar. Pe mine m-a adus aici pasiunea, dorinţa de a împărtăşi din experienţa mea colegilor care n-au avut şansa să participe la cursuri cu experţi străini şi nevoia de a contribui la aşezarea domeniului pe piloni stabili şi pe nişte criterii de calitate pertinent stabilite.“

Componenta de analiză va rămâne o prioritate a ISOP, calitatea muncii acestui segment socio-profesional regăsindu-se în calitatea deciziilor formulate de pe toate palierele de activitate ale MAI. Toate instituţiile au nevoie de analiză pentru a-şi fundamenta deciziile, de la cele operative, când îşi trimit oamenii în teren, până la deciziile pe termen lung, care presupun stabilirea de priorităţi şi elaborarea strategiilor.

„Pe lângă componenta de transmitere a cunoştinţelor, în cursurile pe care le furnizez, modelarea atitudinii analiştilor faţă de activitatea profesională, de colegii cu care lucrează, de instituţia faţă de care îşi asumă responsabilităţi este foarte importantă. În realitate, analiştii lucrează pentru ca fiii noştri să meargă în siguranţă la şcoală, pentru ca mamele şi familiile noastre să se deplaseze în siguranţă pe stradă. Efectele pozitive sunt imense şi se vor resimţi destul de repede. Nu trebuie să treacă zeci de ani pentru a vedea că binele se întâmplă în societate, deoarece analiştii şi-au făcut treaba mai bine astăzi“, adaugă Sorina Cofan.

Planuri de viitor

Proiectele ISOP nu se opresc însă aici. Sorina Cofan ne-a mărturisit că s-au gândit deja la crearea unui laborator în care să fie simulate situaţii reale din operativ şi care să vină în completarea laboratorului geospaţial.
„În toamna anului trecut, colegii mei, împreună cu cei de la Direcţia Generală Management Operaţional – cu care am vrea să dezvoltăm acest laborator – au fost în Estonia să vadă un laborator similar şi să valorifice experienţa lor. Proiectul s-a conturat în detaliu, acum trebuie să identificăm pârghiile prin care să reuşim să-i dăm şi viaţă“, încheie Sorina Cofan.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite