Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Principalele riscuri ale adoptării modelului BYOD

27 Octombrie 2014




Primul dintre acestea este răspunsul la intrebarea anterioară: într-o încercare de autoevaluare a nivelului de pregătire, 40% dintre subiecți s-au declarat gata să adopte modelul BYOD fără nicio ezitare (în creștere față de 34% cât se înregistra anul trecut).

O altă concluzie interesantă este accea că modelul BYOD de adoptare a mobilității în cadrul organizațiilor este considerat a fi încă în stadiul "copilăriei", respectiv într-o fază incipientă de dezvoltare. Verdictul se bazează în principal pe faptul că doar 24% dintre respondenți au declarat că device-urile personale sunt acceptate și gestionate integral în cadrul companiilor lor; 31% au precizat că analizează oportunitățile pe care le oferă modelul BYOD, în timp ce 26% au afirmat că permit doar "utilizarea limitată" a echipamentelor personale în scopuri profesionale.

Atunci când vine vorba însă de utilizarea echipamentelor mobile furnizate de către companii angajaților (modelul CYOD), situația se schimbă semnificativ - 40% dintre respondenți indică faptul că acestea sunt folosite fără restricții seminficative.

Un alt aspect interesant evidențiat de studiul citat este reprezentat de ce tipuri aplicații sunt utilizate cel mai frecvent în scopuri profesionale. Clasamentul arată în felul următor:
• 86% utilizează aplicații de tip client de email, calendar și manager de contacte;
• 45% soluții de accesare și editare a documentelor;
• 41% instrumente de acces la Microsoft Sharepoint și intranetul organizațiilor;
• 34% accesează aplicații specifice dezvoltate de către companii și servicii de file sharing;
• 26% accesează online aplicații de tip CRM, SFA etc.

În ceea ce privește modul în care gestionează device-urile mobile, pe primul loc se situează platformele de tipul Mobile Device Management (43%), urmate de aplicațiile de securitate (39%), instrumentele de tipul Network Access Controls (38%), în timp ce 20% au indicat faptul că nu folosesc nicio unealtă dedicată.

La capitolul securizarea terminalelor mobile situația se prezintă în felul următor: 67% prioritizeaza utillizarea parolelor de protecție, 52% folosesc instrumente de ștergere a datelor de la distanță, în timp ce 43% optează pentru criptarea informațiilor de business.

Totalul de peste 100 de procente indică faptul că organizațiile folosesc nu doar o singură metodă de securizare. Abordare recomandată de către majoritatea specialiștilor care insistă asupra faptului că securitatea în mediul mobil necesită un alt model de abordare decât cel tradițional.

O altă recomandare dintr-o suită din ce în ce mai largă și care vine în întâmpinarea companiilor care au înțeles că adoptarea mobilității, indifierent de modelul ales, poate genera câștiguri reale, dar și riscurile ce nu pot fi ignorate. Și că nu există o rețetă unică, universal valabilă, care să acopere optim cerințele specifice ale fiecărei organizații.

75% din aplicațiile mobile nu sunt sigure
Conform unei analize realizate de către specialiștii Gartner, 75% dintre aplicațiile mobile descărcate anul viitor din magazinele dedicate (de tip App Store) nu vor respecta criteriile de securitate de bază specifice mediului enterprise. Potrivit sursei citate, la momentul actual 90% din companiile din întreaga lume utilizează în strategiile lor mobile de tipul BYOD aplicații comerciale care nu sunt testate din punct de vedere al securității. Gartner a folosit pentru a verifica aplicațiile comerciale două modele de teste: SAST (Static Application Security Testing) și DAST (Dynamic Application Security Testing). O altă concluzie a studiului este că, până în 2017, trei sferturi din faliile de securitate mobile se vor datora erorilor de configurare și nu atacurilor informatice sofisticate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite