Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Operatorii mobili așteaptă al patrulea val de creștere

27 Aprilie 2015




Pe de altă parte, este vorba de iminenta explozie a bulei Internet of Things, care se prefigurează a fi una dintre cele de mai de impact tehnologii din următorii ani. (Se estimează că în decursul următorilor cinci ani vor exista, la nivel mondial, 20-25 de miliarde de device-uri conectate.)

Pentru a nu rata această oportunitate uriașă, operatorii mobili își dezvoltă rapid oferta, astfel încât aceasta să nu se rezume doar la clasica conectivitate Machine-to-Machine (M2M), ci să includă și instrumente flexibile, scalabile și sigure de management ale tuturor acestor device-uri prin intermediul platformelor dezvoltate pe tehnologii Cloud. Iar dacă peste acest nivel de management se adaugă încă unul de analiză de tip Big Data, care să permită valorificarea optimă a volumelor uriașe de date care vor fi generate prin IoT, se prefigurează o ofertă cu un nivel de profitabilitate crescut pentru ambele părți.

Conținutul video este motorul creșterii...
Valorificarea oportunităților pe care le oferă mediul enterprise nu presupune însă reducerea focusului către clienții tradiționali - "persoanele fizice".

În această zonă, incertitudinile sunt mai puține, predicțiile fiind unanime: se prefigurează o creștere exponențială a consumului de date mobile, generată în mare măsură de preponderența conținutului video. Potrivit unui studiu realizat recent de către ABI Research, în următorii patru ani, volumul mediu de date consumat lunar de un utilizator va crește de aproximativ cinci ori, astfel încât se va ajunge de la cei 445 MB înregistrați în 2014, la 2,3 GB de date/lună/utilizator în 2019. Conținutul multimedia și video streaming-ul vor constitui principalul consum de date - cota lor în traficul de date a depășit deja 50% anul acesta și va atinge 70% în următorii patru ani.
Și Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Forecast indică faptul că 72% din traficul mobil de date la nivelul anului 2019 va fi reprezentat de conținutul video mobil, în condițiile în care acesta a fost deja responsabil cu 55% din traficul înregistrat în 2014.

Studiul Cisco citat mai indică faptul că anul trecut s-a înregistrat o creștere a traficului global de date mobile cu 69%, 88% dintre acest date fiind de proveniență "smart". Înlocuirea accelerată a telefoanelor mobile simple cu smartphone-uri și adopția tot mai extinsă a tabletelor, precum și dezvoltarea aplicațiilor M2M cresc ponderea traficului "smart", astfel că, peste doi ani, tehnologia 3G o va detrona pe cea 2G, la nivel mondial.

... iar LTE o va susține

În 2019, Cisco estimează că tehnologia 3G va acoperi 44% din conexiunile mobile, în timp ce rețelele 4G vor oferi suport pentru 26%, dar vor genera 68% din traficul global de date mobile.

Estimările ABI Research și Cisco se bazează pe dezvoltarea accelerată a acoperirii și penetrării în piață a tehnologiilor LTE și LTE Advanced, care cresc considerabil viteza schimburilor de date. Un fapt pe care cel mai nou raport GSMA Intelligence îl dă drept cert - rata de penetrare a tenologiei 4G va depăși anul acesta o treime din populația mondială (35%). Iar ritmul rapid de creștere, de la 200 de milioane de abonați la finele lui 2013, la 490 de milioane în decembrie trecut, se va menține constant până în 2020, când rețelele 4G vor acoperi 63% din populația globului și vor ajunge la 875 de milioane de abonați.

Valorificarea avantajelor tehnologiilor 4G și 4G+ presupune însă din partea operatorilor investiții considerabile în rețea. Însă, costurile de rețea înseamnă pentru operatorii mobili, în medie, între 20 și 30% din cheltuielile operaționale (OPEX) și 60-70% din cele de capital (CAPEX). Ori, în condițiile în care modelul de monetizare a volumelor mari de date nu este unul universal valabil, investițiile în dezvoltarea și modernizarea rețelelor reprezintă o provocare majoră pentru numeroși operatori. Pe care însă mulți au depășit-o, parțial, adoptând modelul partajării resurselor, care a început să fie adoptat la nivel global încă din 2007. Și care poate fi replicat și la nivel local.

Despre cât de avansate sunt discuțiile de partajare a resurselor și care sunt direcțiile strategice de dezvoltare luate în calcul de către principalii operatori mobili care activează pe piața locală veți putea afla participând la cea de a XIX-a ediție a evenimentului Ziua Comunicațiilor 2015, cea mai importantă expo-conferință internațională TELECOM din România care va avea loc în data de 28 aprilie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Grand Ballroom.

Evenimentul reunește anual peste 700 de participanți, jucători-cheie la nivel decizional din peste 20 de ramuri: TELECOM, IT, Comerț Electronic, Energie, Securitate, Bănci, Auto, Transport, Guvernamental, Ambasade, Media (ziariști), Electronice, Consultanță, Servicii, Sănătate, Educație, Retail, Construcții, Mediu, Lemn/Mobilă, Vinuri, Turism.

Participarea este gratuită, iar accesul la eveniment se face pe baza listei de înscriere, care se găsește pe site, Secțiunea Înregistrare.

Participanţi Ziua Comunicaţiilor 2015

Operatori - Panel: Telekom, Orange, RCS&RDS, Vodafone
Furnizori – Sectiunea 1: Romkatel, Huawei, Alcatel-Lucent, Ericsson, Rohde & Schwarz, Intrarom
Furnizori – Sectiunea 2: Q-East Software, Cisco, Ymens, Samsung, Sony
Ecommerce – Panel: Visa Europe, Mastercard, Pay U, CEC Bank, Digisign/Ines
Tombola: Allview, Asus, Bitdefender, Huawei, Infratel, LG, Orange, Rohde&Schwarz, Romkatel, Samsung, Veridian Systems, Xerox, ZTE
Expoziție: ANCOM, Arobs, Asus, Digital Telecomms, Digisign/Ines, Felix Telecom, Huawei, Intrarom, LG, Q-East Software, Radiocom, RDS&RCS, Romkatel, Samsung, Sony, Teletrans, TotalSoft, Xerox
Degustare de vinuri: by invitation - Cavaleri și Cavalere ai/ale Vinului



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite