Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IFA – o legendă vie

28 Ianuarie 2016




Cercetarea de fizică din România se află la maturitate și este deplin integrată la nivel internațional. Menținerea în elita cercetării mondiale implică o activitate permanentă de evaluare, folosind metode și criterii consacrate, care să stea la baza strategiei de dezvoltare continuă a domeniului. Proiectul „Evaluarea potențialului de cercetare în domeniul fizicii și elaborarea strategiei de cooperare internațională“ (ESFRO), coordonat de IFA și realizat împreună cu 16 instituții de cercetare și învățământ superior din întreaga țară în perioada 2009-2011, a reprezentat un prim pas în acest sens. Sperăm ca această inițiativă de succes să continue, cu sprijinul autorității pentru cercetare și al principalelor instituții în domeniu.

Grija pentru predarea ștafetei trebuie să fie permanentă. Rezultatele cercetării științifice trebuie să ajungă la publicul larg, la toți cei care contribuie la susținerea acestei activități, componentă de bază a culturii și civilizației unui popor. Din aceste considerente, IFA acordă o atenție deosebită organizării de acțiuni anuale adresate copiilor (Școala Altfel, vizite în laboratoarele Platformei Măgurele) precum și tuturor celor dornici să afle câte ceva din tainele naturii (Noaptea Cercetătorilor, proiect european coordonat de UAIC din Iași).

Consolidarea Familiei IFA trebuie să constituie un țel nu numai pentru noi, cei din „interior“, ci și pentru toți cei care sunt cu sufletul alături de noi și care prețuiesc valorile acestui popor. Existenţa IFA în arealul românesc de cercetare este o dovadă în plus a dragostei de cunoaștere şi a mulţimii roadelor sufleteşti cu care a fost înzestrat acest neam. Prin OAMENII capabili, pasionați și plini de dăruire pe care i-a avut şi încă îi are, IFA a contribuit la menținerea tradiţiilor noastre ştiinţifice şi culturale, la cultivarea spiritului ştiinţific, la formarea profesională şi morală a tinerei generaţii, a celor care constituie viitorul intelectual şi spiritual al acestei ţări.

Împărtășind spusele scriitorului american Arnold H. Glasow „Viitorul este trecutul care se întoarce prin altă poartă“, înseamnă că legenda IFA poate continua dându-ne speranţa unui Viitor cel puţin pe măsura Trecutului. Nu este acest lucru, păstrând axa timpului învaţată în gimnaziu, mai mult ca perfect?



Tags: Cercetare, IFA, fizica

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite