Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Laser Valley – Land of Lights: proiectul consolidării unui ecosistem de inovare şi antreprenoriat la Măgurele

22 Aprilie 2016




Concursul Laser Valley- Land of Lights este o competiţie internaţională şi, conform prof. dr. Radu Văcăreanu, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii, „nu este un concurs de proiecte“. Potrivit organizatorilor, concursul nu este nici de proiecte, nici de arhitectură, nici de urbanism, ci este o competiţie adresată ideilor. Practic, de la competitori se cer idei, se cer viziuni de dezvoltare urbanistică şi arhitecturală, şi nu numai, la concurs fiind invitaţi nu doar arhitecţi, urbanişti sau constructori, ci şi cercetători sau creatori din diverse domenii. Nu există o limită de vârstă pentru participare, deoarece inovaţia e şi o stare de spirit.

„Cred că importanţa acestei competiţii este determinată de asocieri şi de stabilirea, în urma reacţiei dintre două elemente extraordinar de puternice, a ce se va întâmpla în viitor: un viitor scurt, un viitor lung şi un viitor mediu. Avem de-a face cu o tehnologie şi o cercetare de vârf, de ultimă generaţie, şi avem un oraş care s-a dezvoltat, uneori necontrolat, dar care are marea şansă să aibă puterea unui catalizator care va atrage şi care, de asemenea, va face să se dezvolte zona“, consideră rectorul Radu Văcăreanu.

De aceea, concursul nu se referă doar la oraşul Măgurele, ci la un areal mult mai larg, care include oraşul. „Evident că viziunea echipei va trebui să ţină cont de relaţia cu Bucureştiul, de relaţia cu Dunărea, de relaţia cu portul, de relaţia cu bazinul, de relaţia cu Argeşul, s.a.m.d. şi lăsăm la latitudinea echipei să decidă ce funcţiuni dedică acestor zone“, afirmă rectorul Radu Văcăreanu.



Caracteristici esenţiale

În mod evident, există o serie de atribute care ar trebui să eficientizeze proiectul. Astfel, odată transpus în faptă, acesta ar trebui să integreze transportul şi sistemul de transport între Bucureşti-Dunăre şi interiorul oraşului, ar trebui să fie atent la o parte importantă care se întâmplă acolo, care înseamnă cercetare-inginerie şi educaţie, ar trebui, de asemenea, să asigure dezvoltarea în sistem organic a unor spaţii verzi de diverse dimensiuni, să capitalizeze şi să facă o legătură între Dunăre şi Bucureşti. Ar trebui să fie un proiect dinamic, ecosistemic, interesant, şi, evident, eficient, ar trebui să permită să coexiste diferite forme, deoarece el va pleca de la un oraş care are valori ce trebuie păstrate. În acelaşi timp, proiectul trebuie să permită dezvoltarea. Ca orice oraş, Măgurele este un organism care trebuie să se dezvolte firesc, să fie şi loc de cercetare şi spaţiu educaţional şi de petrecere a timpului liber. De asemenea, Măgurele ar trebui să fie dedicat inovaţiei, cercetării şi ştiinţei şi să atragă ca un magnet cercetători din toate colţurile lumii.


Până pe 5 septembrie, echipe unidisciplinare sau pluridisciplinare vor putea propune idei şi proiecte de dezvoltare urbană a zonei Măgurele. Juriul competiţiei este format din profesori de renume de la universităţi de arhitectură din spaţiul internaţional, precum profesoara Gülsün Saglamer din Turcia, profesorul Leen van Duin, fost decan al Facultăţii Delft din Olanda, profesorul Dan Hanganu, membru de onoare al Academiei Române, James Horan, fost preşedinte al EUA, Emil Barbu POPESCU, preşedinte al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ şi Constantin Spiridonidis, profesor la Şcoala de Arhitectură din Salonic. Anunţarea finaliştilor va avea loc pe 13 septembrie, iar a câştigătorilor, pe 20 septembrie. Proiectele câştigătoare vor fi expuse, în toamna acestui an, la Măgurele, moment care va coincide cu prezenţa miniştrilor europeni ai cercetării.

Premiile se vor ridica la valoarea de 20.000 euro, însă organizatorii se aşteaptă ca nu valoarea lor să fie cea care atrage competitorii în cea mai mare măsură, ci provocarea imensă generată de un astfel de concurs de idei.

La un nivel simbolic, concursul de urbanism dă însă startul unei dezvoltări regionale pe mai multe planuri, idee exprimată plastic de ministrul Adrian Curaj: „Viziunea Laser Valley îşi propune să fructifice proiectul ELI-NP şi să construiască o lume, transformând zona Măgurele într-un loc atractiv pentru a trăi şi a munci. Conectând ştiinţa la antreprenoriat şi mediul de afaceri, putem crea efervescenţa unui pol de atracţie pentru comunitatea internaţională – putem deveni ca ţară, un lider regional şi un jucător global.“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite