Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Capitalul uman performant, factorul-cheie de evoluţie al INCDFM

22 Septembrie 2016




Dr. Victor Diculescu: Principalul beneficiu din derularea proiectului este faptul că aceste sisteme analitice oferă soluții pentru Industria Farmaceutică și de Diagnoză Medicală prin reducerea costurilor de R&D. În plus, sunt întrevăzute contribuții în domeniile Eco-Nanotehnologiilor și a Materialelor Avansate, precum și în domeniul Sănătăţii, prin realizarea de senzori pentru detectarea de compuși cu risc pentru sănătate și mediu, dar şi prin dezvoltarea de dispozitive biomimetice.
Pe parte de infrastructură, INCDFM s-a afirmat la nivel naţional în ultimii ani prin metodele avansate de preparare şi tehnicile de caracterizare de materiale şi permite accesul la cele mai performante instalaţii de microscopie şi de spectroscopie existente la nivel naţional. Proiectul valorifică actuala infrastructură, dar, prin implementarea unui nou domeniu de cercetare, îşi propune completarea acesteia prin achiziția de noi componente experimentale necesare derulării în bune condiţii a cercetărilor asupra moleculelor de interes biologic, iar un procent de aprox. 30% din buget este alocat acestor achiziţii.

În orice domeniu progresele au la bază o selecţie reuşită a resurselor umane şi capacitatea conducătorului de a pune în valoare potenţialului lor creator. Cum aţi gândit acest proces, formarea unei echipe competitive?

Dr. Adrian Crişan: În cazul proiectului meu, se construieşte pe un fundament deja existent în institut (cercetări ale materialelor funcţionale supraconductoare şi magnetice). Materialele structurale cu gradient al proprietăţilor este o abordare mai nouă. În plus, interdisciplinaritatea proiectului face obligatorie colaborarea cu alte laboratoare din INCDFM. Din acest motiv, cea mai mare parte din echipa de cercetare este formată din cercetători din institut. În plus, sunt prevăzute trei noi locuri de muncă, de asistent cercetare, ce vor fi ocupate de trei tineri doctoranzi. Ei vor trebui să fie aproape de finalizarea unui masterat (în fizica stării condensate şi a materialelor); deci vor fi absolvenţi ai Facultăţii de Fizică, fie toţi trei, fie doi fizicieni şi un absolvent de ştiinţă materialelor de la Politehnica. Cei trei vor lucra fiecare pe una dintre cele trei direcţii de cercetare. Cercetătorii cu experienţă vor fi mentorii tinerilor angajaţi, perfecţionarea lor se va face prin cursurile de doctorat şi prin îndrumare permanentă.

Dr. Victor Diculescu: Activităţile prevăzute îşi propun să fructifice experienţa incontestabilă a cercetătorilor din INCDFM în domeniul tehnicilor de preparare şi caracterizare de materiale. Pe lângă abordarea unui domeniu de cercetare nou de către specialiştii deja angajaţi în INCDFM, proiectul îşi propune crearea a patru noi posturi de cercetare, dintre care două vor fi dedicate unor specialiști din străinătate cu competenţe avansate şi de înalt nivel ştiinţific european. Celelalte două posturi vor viza cei mai buni studenţi care au terminat facultăţi tehnice şi pe care îi vom atrage să urmeze o carieră în cercetare. Excelenţa în cercetare este criteriul principal pentru selecția noilor angajați şi pentru crearea unui cluster de competenţe în jurul noii tematici abordate.

INCDFM şi-a propus creşterea potenţialului aplicativ şi a atractivităţii pentru industrie prin înfiinţarea „Centrului de Cercetare, Inovare şi Tehnologii pentru Materiale Noi – RITecC”. Cum vor contribui proiectele POC câştigate la creşterea componentei aplicative a Institutului şi la stimularea cooperărilor cu industria?
Dr. Adrian Crişan: Din cauza constrângerilor bugetare, în cadrul proiectului RITecC nu s-au putut achiziţiona toate echipamentele dorite în cele trei noi laboratoare. Astfel, în Laboratorul pentru producerea, procesarea şi analiza materialelor pentru condiţii extreme este necesar un sistem complex de caracterizări mecanice la temperaturi variabile, iar în cadrul Laboratorului pentru producerea, procesarea şi analiza materialelor funcţionale pentru aplicaţii de înaltă tehnologie este necesară o instalaţie modernă pentru creşterea de monocristale. Aceste două echipamente complexe, care vor duce la creşterea potenţialului aplicativ şi a atractivităţii noului centru, vor fi achiziţionate în cadrul proiectului meu.

Dr. Victor Diculescu: Obiectivul principal al proiectului pe care îl conduc este de a impulsiona activitatea noului laborator L2. Producția, prelucrarea și analiza materialelor pentru creșterea calității vieții, creat în INCDFM prin intermediul proiectului RITecC. Intenţionăm să validăm mai multe metode de monitorizare electrochimică a biomarkerilor asociați unor afecțiuni medicale şi a compușilor cu potenţiale proprietăți farmaceutice, iar aceste tehnologii să se breveteze şi să fie valorificate economic.

Pe termen lung, care sunt perspectivele pe care le aveţi în vedere sub aspect individual-profesional, dar şi din punct de vedere colectiv-instituţional?
Dr. Adrian Crişan: Pe termen lung îmi doresc să coagulez în jurul echipei proiectului cât mai mulţi tineri de valoare, cărora să le împărtăşesc din experienţa mea acumulată în cei peste 15 ani petrecuţi în universităţi şi laboratoare din UK, Japonia, Italia, chiar 3 luni în Germania. Împreună cu cei doi directori adjuncţi în proiect putem fi mentorii unei noi generaţii de tineri specialişti în fizica temperaturilor joase, supraconductivităţii şi magnetismului.
Îmi mai doresc şi o colaborare mai fructoasa cu alte grupuri performante din institut în realizarea şi studiul unor materiale hibride, introducerea materialelor supraconductoare şi magnetice în tematica grupurilor de studiul suprafeţelor şi interfeţelor. În ceea ce priveşte domeniile de avangardă, mă preocupă cercetarea materialelor supraconductoare multicomponent, unde am rezultate interesante în domeniu, inclusiv două brevete internaţionale în cadrul unor colaborări recente cu specialişti japonezi.

Dr. Victor Diculescu: Sub aspect individual am în vedere formarea unei echipe de cercetare dedicate 100% domeniului (bio)senzorilor, cu o bună vizibilitate internaţională asigurată prin publicaţii în reviste de specialitate cu factori de impact elevaţi. De asemenea, am speranţa că rezultatele de ordin ştiinţific mă vor pune într-o poziție bună pentru a spera la obținerea unui grant ERC Consolidator. Din punct de vedere instituţional se are în vedere extinderea activităților științifice existente și abordarea de teme noi de cercetare în cadrul INCDFM. Fondul tematic al Fizicii și Chimiei suprafețelor, studiate în prezent la INCDFM, vor contribui împreună cu Biologia la obținerea de aplicații în Biotehnologia Medicală și Farmaceutică.

Resursa umană, esenţială pentru păstrarea poziţiei fruntaşe
„Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor este o instituţie reprezentativă a sistemului R&D din România. Înfiinţat acum 60 de ani, a fost în permanenţă un vârf de lance al cercetării în domeniul fizicii materialelor avansate. Un ele-ment cheie al rezultatelor deosebite obţinute pe parcursul a şase decenii de activitate îl reprezintă calitatea resursei umane, ce a inclus cercetători de referinţă precum Radu Grigorovici, Margareta Giurgea, Rodica Mănăilă, Andrei Deveny, Vladimir Topa şi mulţi mulţi alţii. În jurul unor personalităţi deosebite s-au format adevărate „şcoli”, ce au permis acumularea de experienţă pe parcursul a mai multor generaţii, ducând la un leadership la nivel naţional al instituţiei în numeroase domenii.
Cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică actuală se desfăşoară într-un ritm extrem de accelerat şi pentru păstrarea poziţiei fruntaşe în domeniu resursa umană este esenţială. Atragerea de specialişti cu experienţă pentru anumite domenii strategice bine definite devine în consecinţă o abordare extrem de pragmatică a acestei probleme. INCD pentru Fizica Materialelor a „profitat” de oportunitatea deschisă de POC prin acest tip de proiecte şi sperăm ca rezultatele obţinute să confirme această politică”.
Dr. Ionuţ Enculescu, Director General INCDFM



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite