Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința Utilizatorilor Esri,Trimble și Harris-Exelis 2016

27 Octombrie 2016




Radu Necșuliu a prezentat proiectul implementat la finele anului trecut de către Observatorul Teritorial și a trecut în revistă activitățile depuse de echipă, punând accent pe eforturile de standardizare a unui model de date, atât pentru indicatorii INS (TEMPO și RPL), cât și pentru documentațiile de amenajare a teritoriului. În acest moment, Observatorul Teritorial este o platformă matură de analiză, cu numeroase resurse geospațiale, disponibile pentru descărcarea gratuită. Sistemul informațional include reprezentări cartografice care permit urmărirea evoluției în timp și în spațiu a unui număr mare de indicatori din domeniile de activitate relevante pentru dezvoltarea teritorială și va funcționa ca un instrument de monitorizare a Strategiei naționale de dezvoltare teritorială a României.

Mugurel Sidau (ABA Somes-Tisa) a arătat cum, prin implementarea lui Portal for ArcGIS şi a lui ArcGIS GeoEvent, a dezvoltat, pentru departamentele din cadrul ABA Somes-Tisa, aplicaţii Web GIS specifice, integrând în fluxurile de lucru informaţii venite, în timp real, de la senzorii din teren. Timpul scurt de implementare, complexitatea aplicaţiilor şi multitudinea de informaţii extrase cu ajutorul Platformei ArcGIS au dus la succesul implementării, succes garantat prin faptul că 35 de persoane din cadrul ABA Somes-Tisa utilizează, în acest moment, Portalul GIS.

DHI România a prezentat modul în care a fost implementat Mike Operations, în cadrul unui proiect transfrontalier, care urmărește îmbunătățirea managementului, în situațiile de urgență. În cadrul proiectului, DHI România a dezvoltat componenta de prognoză a zonelor inundabile, creând un model hidrodinamic, în timp real, prin preluarea datelor de debit și de nivel, furnizate de către rețeaua de senzori a Administrației Naționale Apele Române. Pe baza acestor date de prognoză, furnizate în timp real, se generează benzi de inundație, cu extindere și adâncime, care sunt preluate prin intermediul lui ArcGIS GeoEvent, pentru a le transpune în aplicaţia de management a situaţiilor de urgenţă.
Alin Pleşoianu, student şi câştigător al concursului Young Scholars, susţinut de Esri, a arătat cum capabilităţile platformei pot fi extinse, prin instrumente dezvoltate de el, pentru a extrage locaţia arborilor, în datele Lidar.

Be organized
Workforce for ArcGIS este una din noile aplicaţii ale Platformei ArcGIS prezentate la conferinţă, care foloseşte puterea locaţiei, pentru a ajuta în coordonarea şi colaborarea echipelor din teren. Aplicaţia integrează fluxuri de lucru pentru a asigura faptul că întreaga echipă are acces la aceeaşi informaţie, foloseşte aceeaşi hartă, reducând, astfel, apariţia erorilor. Workforce for ArcGIS este una din aplicaţiile mobile, aceasta integrându-se cu aplicaţiile deja existente, de colectare a datelor din teren: Collector for ArcGIS şi Survey123 for ArcGIS. Navigatorfor ArcGIS permite echipelor din teren să ajungă acolo unde trebuie, folosind datele proprii, ca destinaţii sau reţele de rutare.

Scenariul prezentat a fost realizat pentru o companie de utilităţi, pentru care Esri România a jucat rolul de dispecer şi de echipă de teren, cu scopul de a răspunde unor avarii şi de a racorda noi clienţi la reţea. Integrarea între aplicaţii a oferit răspunsuri multor întrebări, privind eficientizarea şi utilizarea întregii platforme, la nivel de organizaţie, nu doar la nivel de department. Avantajul este acela de a avea toate aceste aplicaţii şi acces la informaţie pe un singur dispozitiv.

Gain Insight

Drone2Map permite obţinerea de produse de imagine profesionale, atât 2D cât şi 3D, produse ce răspund analizei terenurilor, inspecţiei infrastructurilor, monitorizării evenimentelor.
Demo-ul a avut ca scop evidenţierea capabilităţilor aplicaţiei şi integrarea rezultatelor cu alte componente ale platformei ArcGIS. Dincolo de obţinerea ortomozaicului şi modelului 3D, pe baza imaginilor colectate, se pune problema punerii în valoare a acestor rezultate. Acestea au fost utilizate mai departe în ArcGIS Pro, pentru a obţine date vectoriale cu proprietăţi 3D, iar, ulterior, au fost modelate în CityEngine, pentru a simula realitatea din teren într-o scenă 3D. Scena 3D a fost încărcată în Cloud-ul Esri, pentru a fi vizualizată într-o aplicaţie WebGIS 3D, disponibilă pe orice dispozitiv, oriunde şi în orice moment.

Developer
La acest workshop, participanţii au învăţat cum să extindă capabilităţile Platformei ArcGIS cu funcţionalităţi personalizate, automatizarea fluxurilor de lucru, accesarea unei varietăţi de conţinut şi servicii, ce pot fi utilizate în cadrul aplicaţiilor dezvoltate. GitHub, WebApp Builder, API-urile sunt câteva dintre resursele puse la dispoziţia dezvoltatorilor, pentru crearea de aplicaţii şi funcţionalităţi noi.



Implement the Platform

Una din ideile transmise în cadrul acestei conferinţe se referă la faptul că lumea se confruntă cu provocări noi. Fie că discutăm despre schimbările climatice, fenomenele de migrație, dezastrele naturale sau despre procesul de urbanizare, ajungem, de cele mai multe ori, la aceeași concluzie – abordarea curentă nu este sustenabilă. De aceea, discutăm despre platforme GIS care să ofere suport decizional. Implementarea unei astfel de platforme trebuie să se realizeze coerent, iar de cele mai multe ori căutăm să asigurăm un echilibru între inovația tehnologică și țelurile proiectului de implementare. În momentul în care implementăm o platformă, căutăm să descriem procesul tehnic, prin crearea unei arhitecturi a soluției. Arhitectura soluției trebuie să se afle la granița dintre arhitectura enterprise de care dispune beneficiarul și arhitectura sistemului, așa cum a fost ea descrisă în documentele care au stat la baza inițierii unui proiect. Astfel, apare necesitatea stabilirii unor repere și principii la care să aderăm, iar dacă am putea să sumarizăm aceste principii într-o singură frază, am spune: "Build it right the first time". Scopul prezentării a fost acela de a stabili câteva criterii esențiale, care să stea la baza arhitecturării soluției:
• experiența utilizatorului – prin asigurarea ușurinței de utilizare în orice condiții, în orice moment și de pe orice dispozitiv;
• identificarea soluțiilor existente – valoarea vine din integrarea acestor soluții într-o platformă coerentă;
• valorificarea informației – prin utilizarea seturilor de date ale organizației și promovarea unor modele de date de tip Master Data Model;
• atingerea tuturor aspectelor legate de disponibilitate, back-up și disaster recovery;
• monitorizarea consistentă a tuturor componentelor din cadrul platformei şi, nu în ultimul rând,
• asigurarea securității.

Am început analiza, dezvoltarea şi integrarea
Compania Apa Nova gestionează, la ora actuală, 3 uzine de tratare a apei, are 1900 salariaţi, dispune de 5000 kilometri reţele de distribuţie, 275 km de apeducte şi o uzină de tratare a apelor uzate, în comună Glina. Pentru gestionarea mai eficientă a unei asemenea distribuţii extinse a afacerii, în anul 2011, managementul companiei a decis să treacă de la platforma CAD la platforma Esri şi, de la hărţi desenate şi tabele, la o gestiune integrată, precum şi la un program de actualizare şi de punere în acord cu cerinţele moderne. "Implementarea ArcGIS a adus, în primul rând, uniformizarea setului de date suport, ‘one map’. Avem un singur serviciu de hartă ce conţine harta de bază a oraşului şi seturile de date aferente reţelei de apă şi canalizare, serviciu care este utilizat în cadrul tuturor aplicaţiilor dezvoltate. Ne focusăm pe cerinţele de business ale companiei, la care răspundem cu aplicaţii dedicate de culegere date, informare şi analiză. Nu este uşor, pentru că nu putem trata individual aplicaţiile, ci doar integrate, în sistemul IT existent, încercând, astfel, să răspundem cerinţelor cât mai multor departamente, ţinem cont şi de strategia de dezvoltare a companiei", ne-a menţionat Valentin Zaharia, Director Departament GIS şi Modelare, în cadrul ApaNova Bucureşti. A fost lansat în cadrul organizaţiei un Portal GIS, structurat pe mai multe aplicaţii, fiecare dintre acestea fiind dedicate unei ramuri de activitate, din cadrul companiei. Ca exemplu, toate programările pentru curăţarea reţelei de canalizare a gurilor de scurgere se fac, actualmente, prin intermediul acestei aplicaţii web. "Infrastructura noastră este on-premise" spune Alexandru Neaţu, coordonator al echipei IT ApaNova. "La momentul actual, avem Portalul ArcGIS de la Esri, care deserveşte aplicaţiilor web. Răspundem anumitor nevoi de business cum ar fi vizualizarea consumului clienţilor, randamentul reţelei şi multe altele. Proiectul a început în 2012, s-a încheiat anul trecut, însă s-a decis extinderea lui. În prezent lucrăm la dezvoltări mult mai ambiţioase. Este vorba de GeoEvent Processing, pentru vizualizarea imaginilor în timp real şi crearea unor hărţi dinamice, în scopul luării de decizii în situaţii de criză. Un exemplu este cel al evenimentelor pluviale. Aici apare şi integrarea cu celelalte aplicaţii din sistem, cum ar fi integrarea cu aplicaţia pentru intervenţii şi cu aplicaţia de call-center". Acordul cadru cu Esri este de tip Enterprise License Agreement. Ca atare, ApaNova beneficiază de întreaga Platforma ArcGIS.

Există peste 250 de utilizatori de hartă în cadrul companiei, în toate departamentele."Ne mândrim că am reuşit să facem aplicaţii web cu ajutorul echipei noastre interne de dezvoltatori şi împreună cu partenerii Esri", adaugă Neaţu. "În acest moment lucrăm la un dashboard operaţional, deoarece vrem să facem un BI operaţional. A apărut nevoia de vizualizare de statistici legate de reţeaua noastră. Am integrat ArcGIS cu aplicaţia noastră internă de monitorizare a intervenţiilor. Avem integrare cu SAP. Cea mai recentă aplicaţie integrată este cea pentru lucrări pavaje. Pe viitor, o să o apară o hartă şi pe site-ul ApaNova Bucureşti şi o să integrăm şi sistemul Scada pe partea operaţională, pentru a avea date şi mai bune, în timp real".

Ce va urma pentru ApaNova? Vor urma sistemele Real Time. “Integrarea cu sistemul Scada va oferi o altă imagine asupra comportării în timp real a sistemului. Vrem să facem integrarea cu aplicaţia care monitorizează flota de maşini de intervenţie. Nu în ultimul rând, va trebui realizată o legătură cu informaţii din alte medii, cum sunt imaginile satelitare, care să ne permită vizualizarea modificărilor efectuate asupra terenurilor cu impact asupra reţelei, ş.a.m.d.", spune Valentin Zaharia.



Tags: GIS, Esri Romania

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite