Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cerere continua de experti SAP pe piata internationala. Prestatorii de servicii SAP din Romania pot acoperi lacunele

21 Noiembrie 2016




În prezent, circa 30 de furnizori de servicii SAP îşi oferă serviciile. Sediile acestora sunt concentrate îndeosebi în oraşele mari, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Sibiu. Printre ei se găsesc şi sucursale ale unor furnizori internaţionali de servicii, cum sunt IBM, S&T din Austria sau Ness Technologies din Israel. În medie, furnizorii de servicii SAP au o echipă de bază formată din 20 de specialişti – câte un senior consultant şi câte un junior consultant pentru fiecare modul standard. În funcţie de necesităţi îşi completează echipa de proiect cu colaboratori ai partenerilor sau cu specialişti SAP – personae fizice autorizate. În plus, întreprinderile mari care implementează softul ERP au propriile lor departamente SAP, care se ocupă de întreţinere şi modificări.



Comenzile vin pentru furnizorii de servicii SAP pe de o parte de la companiile locale, pe de altă parte de la clienţii din străinătate. „Piaţa internaţională pentru servicii SAP româneşti depăşeşte piaţa locala de circa şapte ori. Această diferenţă imensă s-ar putea chiar adânci în următorii doi ani, având în vedere că îndeosebi administraţia publică din România este încă destul de reticentă privind atribuirea de contracte“, spune Eugen Schwab-Chesaru din partea PAC. Vicepreşedintele Central & Eastern Europe studiază din 1999 în Bucureşti, cu o echipă de 15 colaboratori, piaţa IT.

Mai mult decât doar avantaje legate de costuri
Companiile din regiunea DACH plasează comenzi către furnizorii SAP nearshore din România sau caută acolo persoane fizice autorizate din diverse motive: pe de o parte găsesc câteodată foarte greu în propria regiune – mai ales în zonele rurale – furnizori de servicii şi specialişti corespunzători. Pe de altă parte companiile acoperă în acest mod vârfuri SAP şi competenţe speciale. Sau externalizează operaţii de rutină precum exploatare, mentenanţă, susţinere remote sau helpdesk, păstrându-şi specialiştii proprii pentru lucrări mai pretenţioase.

În oricare dintre cazuri, economiile de costuri joacă de asemenea un rol important. În funcţie de situaţie, o echipă SAP din România bine condusă costă cu până la 50 de procente mai puţin decât una din regiunea DACH. În aceste calcule intră şi costurile mai mari de coordonare, comunicare şi deplasare. Astfel, timpii de zbor de la München la Hamburg sau la Bucureşti sunt apropiaţi.

Specialiştii români dispun de un know-how SAP care acoperă o gamă largă de servicii. Unul dintre punctele forte este SAP system core module. Însă tot mai mulţi dezvoltatori se specializează în HANA, NetWeaver cu competenţe de programare în ABAP, C, C++ şi Java EE, precum şi aplicaţii web şi mobile. În acest moment, numeroşi furnizori de servicii IT oferă experienţă specializată în sectorul energiei, producţiei, finanţe şi comerţ. În celelalte domenii, furnizorii de servicii SAP abia încep să se specializeze.

Liber profesionişti cu înaltă calificare şi mobilitate
Mulţi dintre specialiştii români în IT stăpânesc limba engleză la un nivel înalt. De la momentul aderării la UE şi germana a câştigat teren ca limbă străină. Echipele care realizează comunicarea cu partenerii din regiunea DACH au în cea mai mare parte specialişti vorbitori de limbă germană. Mulţi dintre ei vin din rândurile liberilor profesionişti din domeniul SAP, care profită de privilegii fiscale în România, cum ar fi un impozit pe venit de 16 procente. Unul dintre ei, Florin Leah, a început în anul 1996 să lucreze cu SAP. După mai bine de 10 ani ca salariat s-a transferat în categoria persoanelor fizice autorizate, participând de atunci la numeroase proiecte internaţionale în Austria, Germania, SUA, Suedia, Belgia, Ungaria şi Franţa.



Pe lângă SAP FI, FICO, PS, MM, Business Analysis şi alte diverse competenţe legate de branşă, acesta stăpâneşte limbile engleză şi germană. „Mulţi colegi lucrează în străinătate datorită sarcinilor mai atractive, onorariilor mai mari, însă şi pentru a cunoaşte lumea“, declară Leah, senior consultant. Între 25 şi 35 de ani, specialiştii SAP răspund cu plăcere provocărilor şi sunt dispuşi să semneze contracte de muncă cu program fix în străinătate. La o vârstă mai înaintată, mulţi dintre ei preferă ofertele venite din ţară. Asta pentru că pe lângă motive familiale şi costuri de întreţinere mai reduse, înalta calificare şi experienţa vastă se reflectă la modul pozitiv în nivelul salariului obţinut în România.

Având în vedere că specialiştii IT câştigă în Romania foarte bine în comparaţie cu alte domenii de activitate, mulţi se îndreaptă spre studiul ciberneticii şi informaticii sau spre o calificare în domeniul IT. În prezent, în ţară lucrează mult peste 100.000 de specialişti în tehnologia informaticii şi telecomunicaţii. Astfel, numărul de specialişti IT pe cap de locuitor este mai mare decât în SUA, India, China sau Rusia. Datorită bunei imagini pe care o are SAP, mulţi dintre absolvenţi aleg o specializare în acest domeniu. Astfel, iau parte la cursuri SAP certificate, se specializează direct la locul de muncă sau adună experienţă pas cu pas participând la implementarea unor proiecte diverse. Totuşi, din cauza cererii ridicate, există probabilitatea ca în acest an nici în România companiile să nu găsească în toate cazurile specialişti SAP corespunzători.



Tags: SAP, ITC

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite